BB Open – středoškolský turnaj vyhrál Viktor Plekanec

V neděli 12. června 2022 se v prostorách salonku Bowlingu Brno uskutečnil turnaj pro středoškoláky narozené 2004 a mladší. Jako pořadatel (CHESS TEAM BRNO ve spolupráci s Bowlingem Brno) jsem doufal v širší účast především starších ročníků, které byly JMŠS letos zcela opomenuty a celý KP mládeže v rapid šachu se odehrál pro ročníky 2008 a mladší. Ročníky 2006 a 2007, které ještě na podzim 2021 bojovaly v Koutech nad Desnou o postupy na MČR v klasickém šachu, byly v rapid tempu především z důvodu covidu odsunuty na vedlejší kolej. To by se ještě dalo pochopit, méně už pak skutečnost, že právě pro tyto ročníky nebyla ze strany JMŠS nalezena žádná alternativa a zcela nepochopitelná je pro mě také skutečnost, že JMŠS, který zrovna netrpí nedostatkem prostředků, zamítl mou žádost o dotaci 4x 300 Kč pro kategorie v tomto turnaji. Nebýt březnového turnaje ve Znojmě (organizační tým okolo Zdeňka Molíka a Radka Skoumala), kterého se zúčastnilo 24 hráčů, nebylo by nic a tyto ročníky tak musely vzít zavděk turnaji mezi dospělými, případně v jiných krajích. I proto jsem doufal, že si do Líšně najde cestu více těchto starších mládežníků a vypsal jsem turnaj dokonce pro 2004 a mladší.

Výsledky naleznete na chess-results, fotogalerii pak na Zoneramě Břeti Eichlera.

Realita však byla jiná. V turnaji startovalo 16 hráčů, z toho plných 10 (!) z „mého“ Durasu, což vnímám dobře z pohledu Durasu, méně pak už z pohledu ostatních klubů. Byla tu samozřejmě kolize s MČR mladších žáků, ale to mi nevadilo, držel jsem se myšlenky přivedení starších žáků. To se ale úplně nepovedlo, což je k zamyšlení.

Pohled do hrací místnosti

V každém případě se ale po Znojmu odehrál v Brně pěkný turnaj, který měl důstojné kulisy, hodnotné ceny (celkem 31 cen) a rovněž hladký průběh, kdy se oproti rozpisu skončilo asi o 30 minut dříve. Hrálo se na 7 kol švýcarským způsobem, tempo hry 2x 15 minut + 5 vteřin / tah pak mělo napomoci kvalitnějším partiím a skutečnosti, aby se hráči neshazovali na čas.

Hrálo se o tyto pěkné ceny

Turnaj byl napínavý a nikdo nevydržel na čele dlouho. Když už se to někomu povedlo, byl nemilosrdně sražen blízkým konkurentem, takže nebylo překvapením, že se nakonec nikdo nevyhnul porážce. Do cílové rovinky pak vběhli tři hráči s 5,5/7, o jejichž pořadí muselo rozhodnout pomocné hodnocení.

Pořadí po 6. kole se po výhrách první trojice již nezměnilo

Prvním kritériem byly vzájemné partie, což se ukázalo jako šťastná volba. Nejlepší bilanci (1,5/2) měl z této trojice Viktor Plekanec z Durasu a stal se tak zaslouženým vítězem. Druhý skončil Pavel Vojtek z Jundrova (1/2) a třetí pak ukrajinský host Petro Zaporozhets (0,5/2), který předváděl opravdu zajímavé šachy.

Zleva Pavel Vojtek (2), Viktor Plekanec (1) a Petro Zaporozhets (3)

Za touto skupinou skončil na 4. místě Václav Buchta z Lokomotivy Brno, který dvě porážky kompenzoval pěti výhrami, tedy 5/7. Na dalších místech pak už byl větší odstup. Na 5. – 7. místě se 4/7 nalezneme hráče Durasu Vojtěcha Karafiáta, Ondřeje Borkovce (škoda závěrečné nadějně rozehrané partie proti Pavlu Vojtkovi) a Adama Janského.

Zleva Vojta Karafiát (5), Václav Buchta (4) a Ondra Borkovec (6)

Legie Durasu pak pokračuje i na dalších místech. Osmý skončil Vojta Klinkovský, až devátý nejvýše nasazený Martin Lúč, který ale žehrat nemusel, neb si odnesl dva poukazy na 2x 1 hodinu adventure golfu.

Zleva Martin Lúč (9), Adam Janský (7) a Vojta Klinkovský (9)

První desítku pak uzavřel Viktor Šemík (všichni 3,5/7). Trochu zklamaný byl jedenáctý Jirka Grausgruber (3/7), který hrál tradičně nadoraz a nechával si často málo času. Bohužel realizace předchozích výdobytků nebyla nejpřesnější, takže bude potřeba něco změnit. Stejný počet bodů získali na 12. a 13. místě ještě hustopečský Jakub Škňouřil a Dan Szabó z Durasu.

Zleva Jakub Škňouřil (12), Jirka Grausgruber (11) a Viktor Šemík (10)

Na 14. místě skončil Vilém Tikovský z Durasu (2/7) a poslední dvě místa obsadili sympatičtí Oliver Šrom z ŠŠ Hříbata a jediná dívka v turnaji Iliana Kurpas (Jezdci Jundrov). Iliana obdržela podobně jako někteří další účastníci dvě ceny, a sice velkou čokoládu za nejlepší (jedinou) dívku v turnaji a podle vlastní volby pak ještě puzzle, které prý na rozdíl od kluků velmi ráda skládá:-).

Zleva Iliana Kurpas, Oliver Šrom, Vilda Tikovský a Dan Szabó

Turnaj v pohodě rozhodoval Pepa Bednařík, který nemusel díky ukázněným hráčům řešit žádný spor a jen párkrát přidával čas za nepřípustné tahy. Od Pepy jsem se také naučil pár nových triků ve SwissManageru, takže určitě užitečně strávený čas:-).

Turnaj rozhodoval Pepa Bednařík

Poděkování pak patří Bowlingu Brno, který věnoval do turnaje hodnotné věcné ceny a rovněž tak salonek, v němž se turnaj odehrál a který je ideálním místem pro hru.