KPIIB 3. kolo: Na čele Kuřim a Jundrov

Déčko Jezdců Jundrov cestovalo na utkání v úloze hostů jen v rámci města hromadnou dopravou – hrálo totiž proti Lokomotivě C v její nové hrací místnosti v kavárně Era.

Vedení se po hodině ujala Lokomotiva – její lídryně Anita Vaceková si v miniaturce poradila s Pavlem Masákem. Ukázalo se však, že v tomto případě platí lidové rčení o prvním vyhrání…

Lokálka totiž už žádnou další partii nevyhrála. Remízou skončily partie mládežníků Dominika Hrůzy a Michaela Ulčáka,

autora tohoto článku se Zdeňkem Tiokou…

i souboj mládí (Pavel Vojtek) se zkušeností (Jiří Jansa).

Jan Kalendovský zaznamenal remízu se svým dlouholetým známým Antonínem Továrkem, avšak vedle něj sedící Milan Šlégl musel svého krále sklonit před René Strmeněm.

A když Lokomotiva prohrála i na druhé (Petr Škaroupka 0 – 1 Michal Šípek) a čtvrté (Pavel Lapúník 0 – 1 František Blata) šachovnici, zrodilo se z toho vítězství Jundrova 5 : 3.

Stejně jako Jezdci má devět zápasových bodů ještě Kuřim C. Ta zajížděla do Ivančic a nad místním Slovanem zvítězila vysoko 6,5 : 1,5, když čestný úspěch domácích na první desce zaznamenal jen jen Martin Tláskal (vlevo) s Janem Košatou

a nerozhodně skončila partie Jiřího Hrdiny (vlevo) a Lubomíra Novotného.

Na všech zbývajících deskách domácí prohráli – z fotek, které jsme převzali z kuřimského webu, to můžeme ilustrovat na snímku partie Petr Doležal – Bronislav Horák

nebo Libor Diviš – Bohuslav Křena.

A z kuřimského webu přejímáme i komentář Tomáše Keprta o utkání Kuřimi D ve Střelicích: „Na zápas jsme vyjeli zatím v nejsilnější sestavě sezóny, bohužel i tak výsledek nedopadl tak, jak jsme si ho představovali. Na začátku zápasu nálada panovala dobrá. Nikdo ze zahájení nevyšel hůř. Výjimkou byl Tom Kříž na jedničce, který se zamotal v zahájení a ztratil kvalitu. Mezitím u Petra padla nabídka remízy, ale jelikož Petro nestál aktivněji než soupeř, tak to záhy po druhé nabídce dal za remízu. Tom Kříž se sice stále snažil na jedničce něco uvařit, ale po přesné hře soupeře se zanedlouho vzdal. Pavel Heneš se v pozici orientoval méně než soupeř, takže stál pozičně velmi špatně. Nakonec se vzdal, čímž ukončil svoje trápení s bezvýchodnou pozicí. Průbězné skóre už teď nevypadalo nic moc.
Já na dvojce jsem s bílýma nezískal žádnou výhodu. Kvůli chybnému propočtu jsem ztratil pěšce, ale naštěstí mě zachránila chyba soupeře v dámské koncovce a partie skončila remízou. Spásný bod uhrál Martin Heneš, skvělou a přesnou hrou a přesným zakončením koncovky K+V+P proti K+V+P vnáší do zápasu naději. Bohužel Laďa obětoval hned po zahájení nekorektně figuru na f7 v domnění, že soupeřův král bude velmi slabý, ale soupeř obratně začal měnit figury a Laďa se nakonec vzdal. Jako poslední tedy dohrávali Prokop a Tomáš Kaderka. Prokop sice stál asi pozičně sice lépe, ale soupeř bránil pozici silně a tak nakonec Prokop v časovce přijmul remízu. V tu chvíli bylo definitivně o zápase rozhodnuto a soupeřově nabídce remízy jí Tomáš Kaderka v rovné pozici přijmul.“

A zrodil se i první kontumák – Moravská Slavia zajížděla do Znojma jen v sedmi, a i v tomto oslabení dokázala domácí porazit 5,5 : 2,5.

Podrobné informace o soutěži najdete jak na stránkách chess-results, tak na webu soutěží ŠSČR, kde najdete i soutěžní zpravodaj a partie ve formátu *.pgn, zpracované Janem Kalendovským.