KPIIB – Závěrečná zpráva

O prvním a posledním místě v tabulce bylo rozhodnuto prakticky již tři kola před koncem. Kuřim A projela soutěží jako nůž máslem, vyhrála všechno, co se vyhrát dalo a její postup je zcela zasloužený. Naopak Kuřim E to se sestupem neměla tak jasné, jak to vypadalo, dvakrát dosáhla nejtěsnější prohry 3,5 : 4,5 a kdoví, jak by to dopadlo, kdyby se v takových případech na nějaké desce otočil výsledek… Družstvo nejvíce doplatilo na velký počet kuřimských týmů ve vyšších soutěžích. Jistě – kdyby všichni hráči ve všech kuřimských týmech nastupovali tak, jak měli, vypadalo by to jinak, ale takto to několikrát vážně zaskřípalo a kapitán éčka byl kolikrát rád, že sehnal na zápas alespoň minimální počet čtyř hráčů.

Stříbrní Jezdci Jundrov hráli naprosto v pohodě. Kapitán Oldřich Šípek nemusel řešit žádné problémy a jeho taktika „postavme na první tři desky dospělé a pak děti“ šla k duhu jak samotnému týmu, tak i kapitánovi, kterému se dařilo i herně a jenž příkladně patřil k oporám družstva.

Bronzová Morenda D odvedla svůj dobrý standard, hrála v pohodě a bez výkyvů.

ŠK 64 Brno se nescházel, v téměř každém utkání někdo chyběl, a tak se postupně měnil přes pokuty v osvědčeného „dodavatele“ financí pro krajský šachový svaz. Přes tento výrazný handicap se tým dokázal umístit na skvělém čtvrtém místě tabulky. Rád bych proto přesvědčil oddíl ŠK 64, aby neházel flintu do žita a o odchodu ze soutěže vůbec neuvažoval – vždyť jim to vlastně skvěle funguje.

Pátou Kuřim D můžeme charakterizovat jako sehraný mládežnický tým se skvělým výsledkem Petra Zaporozhetse na šesté šachovnici, který si tak jistě řekl o vyšším umístění na soupisce příští sezóny…

Šesté Ivančice vycházejí sympaticky z „lidských zdrojů jihozápadního Brněnska“. Na postup ta sestava není, ale sestupu se minimálně ještě několik dalších let obávat nemusejí, což letos opět dokázali.

Sedmá Lokomotiva Brno řeší několik let stále stejný problém: chtělo by to na přední desky jednoho až dva silnější hráče. Nicméně letošní sázka na mládežníka Václava Buchtu se klubu bohatě vyplatila. Rovněž neúnavná a nenápadná činnost Jana Kalendovského s nepovinným sběrem a zápisem lokomotivních partií výrazně obohatila reporty z této soutěže na krajském webu.

Osmé Střelice na začátku soutěže musely mít oprávněné obavy ze sestupu, proto si působení v krajském přeboru pojistily vítězstvím v okresním přeboru družstev. Že nakonec sestupové obavy byly liché, je jen dobře.

Předposlední GPOA Znojmo mělo problém s dospělými, kteří s výjimkou pana Nekuly nastupovali docela málo, a tamější mládež na všechno sama nestačila. Pokud však mládežníci vydrží trénovat, za dva roky by již tento tým sestupové starosti mít neměl…

Nekompletnost týmů a nesplnění povinnosti hráčů základních sestav odehrát minimálně dvě partie jde na vrub vysoké výši pokut cca 5000 Kč v této skupině. Přesto však se hrálo v pohodě a bez problémů. Všechna utkání byla odřízena kvalifikovanými rozhodčími. Všem hráčům přeji pohodové prožití léta a na podzim opět na shledanou…

Miroslav Hurta, vedoucí soutěže

Podrobné informace o soutěži lze stáhnout na svazovém webu nebo na stránkách chess-results.

Z Á V Ě R E Č N Á Z P R Á V A