Pásci po dlouhé době na scéně, zasloužené vítězství FM Davida Holemáře!

Minulou sobotu 7.5.2022 jsme si po dlouhých sedmi měsících opět zahráli populární Bleskovky Zdeňka Páska a sám jsem se po covidovém martyriu už hodně těšil. Dlouhá přestávka byla však zřejmě důvodem početně slabší účasti, když si přišlo zahrát 17 hráčů. To však na druhou stranu umožnilo systém každý s každým a tudíž výsledné pořadí bylo nanejvýš spravedlivé. Hrálo se tempem 2x 3 minuty + 2 vteřiny /tah, které si hráči u prezence odhlasovali drtivým skóre 14 : 3 proti klasickému tempu 2x 5 minut.

Výsledky naleznete na chess-results, fotogalerii pak na Zoneramě Břeti Eichlera.

Hrací salonek na Bowlingu Brno

Hrálo se opět na Bowlingu Brno v Líšni, kde mají šachisté v prostorném salonku pro 80 lidí skvělé hrací prostředí.

Velké figury čekají v přísálí na své vůdce,
jen je třeba naskládat je sem…

Kromě dvaceti kompletních šachových souprav vč. digitálních hodin jsou zde nejen pro děti připravené velké venkovní šachy, jejichž hraní je zdarma, ovšem předpokládá již trochu větší fyzickou zdatnost:-).

To vše díky Vlastíku Chládkovi, který mj. dodal do turnaje pět věcných cen, za což mu patří velký dík. Společně s pěti cenami finančními (500-400-300-200-200) se tak hrálo o deset cen.

Michal Relich a Samuel Vačura z GPOA Znojmo

Silné výpravy měly kluby z Durasu (5), Moravské Slavie (4) a díky obětavému mládežnickému nadšenci Radku Skoumalovi také hráči z GPOA Znojmo (3). Mimochodem klub, který po spojení s TJ Znojmo vybojoval v letošní sezóně postup do 2. ligy.

Jan Kalendovský

Jako úplně první však na BB přišel největší žijící československý šachový historik Jan Kalendovský, který dokázal zapsat celkem 17 partií, což je díky bleskovému tempu věru obdivuhodné. Sám jsem Honzu raději odrazoval od svých partií, leč marně:-). Jeho zprávu se dvěma ukázkami přikládám.

Karel Glacner

Zajímavou postavou brněnského šachu je určitě Karel Glacner, který si život evidentně užívá stylem free a když nadhodíte například téma nedávno skončeného dobronického půlnočního půlmaratonu, máte o zábavu postaráno:-). Konečně, podle Karlových slov sepíše mnoho svých zážitků a historek knižně, takže se prý máme na co těšit:-).

Zleva Vít Bureš (2), FM David Holemář (1) a IM Neklan Vyskočil (3)

Ratingovým favoritem byl FM David Holemář, který svou roli také jednoznačně splnil a v šestnácti partiích ztratil pouhé tři remízy (14,5/16). David podle svých slov netrénoval a měl tak ze své hry poněkud obavy. Ty se však rozplynuly a své soupeře porážel jako kuželky. O druhé místo jsem měl bojovat já s Vítkem Burešem, což se také nakonec potvrdilo. Lepší byl Vítek, který nasbíral pěkných 13,5/16. Já byl po zbytečných porážkách s Václavem Fenclem a Arnoštem Zemanem (obě partie byly vyhrané) nakonec rád aspoň za 3. místo ziskem 12/16.

Zleva evidentně spokojení Arnošt Zeman s Pavlem Menčíkem

Velký boj se ale odehrál o další dvě finančně honorovaná umístění, kde i podle toho co jsem viděl, rozhodovala každá maličkost. Bramboru nakonec pro sebe urval můj oddílový spoluhráč Pavel Menčík, který jako jediný získal 11/16. No a pátý skončil ziskem 10,5/16 Arnošt Zeman, který krom vítězství nade mnou porazil v posledním kole Břeťu Eichlera, čímž jej bodově dostihl a díky lepšímu pomocnému SonnenBornu nakonec i předstihl. Pro Pavla s Arnoštem to byly současně historicky nejlepší výsledky na tomto turnaji.

Zleva Zdeněk Roušar a Břeťa Eichler

Šestý skončil už zmíněný Břeťa Eichler (10,5/16) a sedmý nejvzdálenější účastník Zdeněk Roušar ze Sokola Zaječice (10/16). Doufám, že společně s ním uvidíme na tomto turnaji také Jaroslava Hájka, který u nás již hrál. A pro ty co nevědí, tak zakladatele MČR družstev starších žáků coby zaječického fenoménu (letos již 58. ročník!).

Vlastík Chládek

Stejného počtu bodů dosáhl také nekompromisně hrající Vlastík Chládek na 8. místě (10 výher a 6 porážek), který se sympaticky své ceny vzdal. Devátý skončil podobně nekompromisní Míra Beneš ze Slavie Kroměříž (9,5/16), který zaznamenal jedinou remízu se mnou. Desítku uzavřel můj další spoluhráč Václav Fencl (9/16), který po osmi kolech turnaj dokonce vedl (7/8), ve druhé (silnější) osmičce však již ztratil drive a přidal již jen jediný bod. No a díky Vlastíkovi se z poslední ceny nakonec mohl těšit jedenáctý Jan Pokorný ze Sokola Těšany:-).

Zleva Martin a Prokop Šmídkovi

Sympatickým Vlastíkovým počinem bylo také udělení věcné ceny nejmladšímu účastníkovi, a to v podobě zmrzlinového poháru. Z toho se mohl radovat Prokop Šmídek, který je součástí mé tréninkové skupiny a kterého vidíme na fotce společně s tátou Martinem, který mimochodem chodil se mnou osm let do jedné třídy na základce:-). Prokop v turnaji uhrál 5/16 a blýskl se mj. vítězstvím nad Arnoštem Zemanem.

Tolik tedy k turnaji, který jak pevně doufám, bude i díky nadcházejícím letním měsícům zdárně pokračovat. Příště hrajeme opět první sobotu v měsíci, tedy 4. června od 9.30 na Bowlingu Brno v Líšni!