Famózní výsledek Durasu v Extralize dorostu

Závěrečnými soustředěními skončily koncem dubna ligové boje mládežnických družstev. Nejpříjemnějším překvapení je skvělé druhé místo Durasu v nejvyšší Extralize mládeže. V závěrečných bojích na soustředění ve Vlachovicích sice Duras „jen“ remizoval 3 : 3 se Siestou Labs Unichess , ale pak deklasoval pražské Kobylisy poměrem 5,5 : 0,5 a Desko Liberec porazil 4 : 2, načež svého přímého konkurenta v boji o stříbrnou medaili KŠ Říčany rozdrtil vysoko 5 : 1. Duras ve složení Filip Nezval, Petr Glozar, David Barák, bratři Tajovští a Olga Dvořáková těžil z vyrovnanosti celého týmu, kde nejvíce bodů přinášely zadní šachovnice a z obrovské disciplíny a vzorné docházky celého týmu, což v době kovidové lze počítat jako malý zázrak. V podstatě celou soutěž odehrál se základní šestkou hráčů.

V 1. lize mládeže skupiny C zastupovala náš kraj Kuřim a její vedoucí Pavel Krupica se netajil tím, že usiluje o návrat do Extraligy. Celkové sedmé místo v tabulce svědčí o tom, že zůstalo jen u přání, ale při velké vyrovnanosti skupiny nebyl postup tak úplně nereálný. Jenomže to by se musela základní sestava scházet kompletní, jako tomu bylo u Durasu. Pohled Kuřimských na účinkování svého týmu v závěrečném finále najdete na kuřimském webu.

V 1. lize mládeže skupiny D působila Lokomotiva Brno, a ačkoli ve výsledkové tabulce skončila na lichotivém šestém místě, celou sezónu bojovala o záchranu. Tým se v době kovidu v lednu 2022 potýkal i se špatnou docházkou, takže ještě na začátku závěrečného soustředění, které se hrálo v prostorách jídelny krnovské základní školy (viz obrázek) družstvu hrozil teoreticky sestup.

Lokálka hrála v sestavě Michael Ulčák, Alice Habinová, Vašek Sedlák, Václav Buchta,

host Kristýna Stará a Hanuš Horák (sestavu pak doplnila v neděli Maruška Vavřínková) neskutečně zabral a třemi zápasovými vítězstvími a hrozbu sestupu přesvědčivě odvrátil.