V Brně zahájil Veletržní turnaj

V řečkovické sokolovně dnes zahájil již 46. ročník Veletržního turnaje, hraného letos jako krajský přebor ve vážných partiích všech věkových kategoriích, které jen podle svazových regulí existují. Zkratky kategorií (týká se jen hráčů Jihomoravského šachového svazu) je pro neznalého trochu záhadou, proto si je trochu osvětleme: S = senior, J = junior, Ja = juniorka, D = dorostenec, Da = dorostenka, 16 = žák (žákyně) do 16 let, 14 = žák (žákyně) do 14 let, 12 = žák (žákyně) do 12 let a 10 = žák (žákyně) do 10 let. Výsledky jsou pravidelně aktualizovány na stránkách chess-results.

Sál v sokolovně skýtá pro turnaj dostatek prostoru, pohodlí účastníků je umocněno tím, že současné „podzimní“ počasí netrápí nikoho velkými vedry.

Do A turnaje se zaprezentovalo 57 hráčů. Hlavní favorit Neklan Vyskočil se na poslední chvíli omluvil pro drobné zdravotní obtíže, a tak se nasazenou jedničkou stal odchovanec boršického šachu a současný člen Jezdců Jundrov Václav Fiala.

Druhý nasazený Petr Pokorný utrpěl drobné klopýtnutí hned v prvním kole, když na něm v koncovce stejnobarevných střelců vyvzdoroval remízu kuřimský talent Vašík Šetina.

Ani třetí nasazený vyškovský Jiří Jireš nevystartoval bez ztráty desítky, když se svým soupeřem Luďkem Švecem dokázal též jen remizovat. Inu, nikdo není prorokem a na někom se koronavirová pauza podepsala tu více, tu méně.

V B turnaji se sešlo jen sedm účastníků, proto se hraje systémem každý s každým a tento turnaj bude zakončen již sedmým kolem v pátek 3. září. Na obrázku vidíte chlapce z Lokomotivy Brno…

… zatímco dvojice sester Kavanových z důvodu regulérnosti musela odehrát svou vzájemnou partii hned v prvním kolem.

O turnajový bufet se jako tradičně stará osvědčená Dana Holzmannová.

Jediná změna v pořadatelském štábu proběhla na pozici ředitele turnaje: za Miloše Kociho, který teď o víkendu nastoupil lázeňskou léčbu, převzal pomyslný štafetový kolík Milan Šnorek, jenž současně zpracovává turnajový bulletin. Ten je uveřejňován na stránkách pořadatelské Lokomotivy Brno.