Zahájily mládežnické soutěže družstev

Těsně před koronavirovou uzávěrou o víkendu 10. – 11. října proběhla úvodní kola mládežnických soutěží družstev.

V nejvyšší Extralize máme zastoupení jediným týmem, a to Durasu Brno, který ve skupině VÝCHOD zaznamenal velice těsné výsledky: dvě výhry 3,5 : 2, 5, remízu 3:3 a prohru 2 : 4. a čeká ho napínavý boj o postup do finálové skupiny. Podrobnějšími informacemi posloužit nelze, neboť i dva týdny po utkání web Durasu o soutěži stále mlčí…

V I. lize bojují z našeho kraje tři družstva. Ve skupině C bojují dvě družstva Lokomotivy a trenérské duo Šnorek – Hurta se vracelo z výjezdu do východních Čech se smíšenými pocity. Áčko, které bojuje již několikátý rok o postup do nejvyšší Extraligy, splnilo totiž předepsaný úkol jen částečně. Ve třech utkáních své soutěže porazilo (ani zde se nejednalo vždy o nejlehčí úkol, soupeři se bránili úporně a bojovali ze všech sil, o čemž svědčí i fakt, že v neděli se áčko vrátilo do Brna až ve 21.20, zatímco béčko v „normálním čase“ 19.20), ale s hlavním konkurentem Polabinami B uhrálo jen remízu – za stavu 3 : 2 pro Lokomotivu nedokázal poslední zástupce týmu (nacházející se v závěrečné fázi partie v soustavné časové tísni) vybojovat potřebnou remízu a partii prohrál. Na čele tabulky jsou tak díky skóre Polabiny a Lokomotiva si už nejen nemůže dovolit žádné zaváhání, nýbrž navíc musí čekat na zaváhání soupeře. Lokomotivní béčko má naopak jediný úkol: v soutěži se zachránit. Proti mnohem elově silnějším soupeřům to není jednoduché, ale přesto Brňáci ze čtyř utkání získali fantastické čtyři body, což by každý před výjezdem bral všemi deseti. K úplné spokojenosti však chybí to, že se nepodařilo porazit Lípu B, která si dovolila nastoupit jen ve čtyřech. Brňáci vedli z výkopu 2 : 0, ale potřebného půldruhého bodu se získat nepodařilo a zápas skončil remízou 3 : 3. Jako zajímavost uvádíme, že zápas proti posledním Polabinám C Lokomotiva B vyhrála vysoko 5,5 ku 0,5, neboť vedoucí Polabin (a současně rozhodčí zápasu) usadil své dívky na pátou a šestou šachovnici špatně a přišlo se na tu až po zápase. Naštěstí i bez této záměny by lokomotivní béčko zvítězilo „normálně“ 4,5 : 1,5, takže ani tento omyl pardubického kapitána nemohl o prohře jeho týmu rozhodnout. Jen jako perličku uvádíme, že jeden mladší hráč lokomotivního béčka v sobotu ráno zaspal a zmeškal vlak o tři minuty… Obětavý tatínek ho však autem dovezl až do Pardubic. Tento nezamýšlený závod auta s vlakem ukázal, že rozhodnutí vedení klubu upřednostnit u dopravy do Pardubic a Hradce Králové rychlík před auty bylo nejen levnější a pohodlnější, ale též rychlejší, protože přesto, že vlaková výprava musela v Pardubicích do hrací místnosti v Polabinách absolvovat cestu trolejbusem, nešťastný opozdilec dorazil do hrací místnosti až deset minut poté – zrovna ve chvíli, kdy usazení hráči již měli vypsané partiáře a rozhodčí dával pokyn k zahájení hry. Na webu Lokomotivy Brno je o lize pěkná fotoreportáž.

Poslední zástupce našeho kraje Kuřim byla letos umístěna do skupiny D. Na rozdíl od Durasu a obou Lokomotiv vyrazila do boje ve velmi slátané sestavě, následkem čehož jsou překvapivé tři prohry a umístění u dna tabulky. Hrozící sestup lze odvrátit jen tím, že se bude – pokud to zdraví a okolnosti umožní – nastupovat se silnějšími hráči, udržení v soutěži je jistě v možnostech týmu. O výpravě na webu Kuřimi vypráví stručný článek vedoucího Jana Číhala.

Všechny soutěže najdete přehledně uspořádané i na stránkách chess-results.