LearningChess zdarma do oddílů i škol

Na školách se bohužel i v tomto školním roce  opět musela zahájit online výuka. Stále se objevuje  víc a víc trenérů a učitelů, kteří svým svěřencům v rámci možností zprostředkovávají i online výuku šachu.

Program LearningChess je skvělý nástroj, který může trenérům pomoci, a nyní ho opět, stejně jako na jaře, nabízíme

zdarma pro všechny šachové oddíly i kroužky ve školách, které nejsou zapojené do projektu Šachy do škol.

Pokud máte zájem o využití programu LearningChess a jste trenérem šachů, trénujete děti a mládež v šachovém klubu nebo ve škole,  pošlete na adresu sekretariat@chess.cz údaje, na základě kterých vám bude přidělena licence. (jméno a příjmení vyučujícího/trenéra, telefon a email,  škola/šachový klub, seznam žáků) 

Připomínáme, co je vlastně LearningChess

Není pochyb o tom, že královská hra šachy prospívá lidské mysli v mnoha směrech. Posiluje dovednosti potřebné při řešení problémů, zvyšuje jazykové, matematické, paměťové schopnosti, pěstuje kritické, kreativní a originální myšlení.  Tím zdaleka výčet jejích pozitivních přínosů nekončí. Hře šachu se lidé mohou učit různými metodami na různých místech. Jednou z metod je LearningChess.

LearningChess (LearningChess.net) je celosvětová platforma šachové výuky pro každého, kdo má zájem hrát a učit se šachy. V  lednu 2018 se stala  jedničkou na seznamu sedmnácti nejlepších online šachových kurzů a škol na onlinecoursesreview.org.  Od roku 2015 LearningChess spolupracuje s Šachovým svazem České republiky. ŠSČR poskytuje zdarma přístup do unikátního výukového programu Learningchess.net  školám zapojeným do projektu Šachy do škol a šachovým oddílům zapojeným do projektu Podpora šachových oddílů a kroužků.

Program LearningChess obsahuje speciální prvky šachové výuky. Je vhodný pro absolutní začátečníky, amatéry, závodní hráče i děti.

Momentálně je součástí LearningChess i novinka, která čeká na svůj překlad češtiny, dostupná je zatím v angličtině: The Board Buddies in LogiQ Land.

Jaká je metoda výuky? Co vás v LearningChess čeká?

Metoda výuky LearningChess je hravá, interaktivní, přizpůsobivá, unikátní a osvědčená. Při výuce v systému LearningChess se stanete součástí hravého procesu výuky. Na rozdíl od různých zastaralých internetových systémů je rozsah tréninku nabízený programem LearningChess širší než obvyklá otázka ‚Jaký tah byste nyní zahráli?‘. Vše je prezentováno humorným a hravým způsobem.  Krátká vysvětlení a unikátní otázky pomáhají k pochopení základů teorie a šachové taktiky. Vyučuje se také strategie, a to označováním určitých figur a polí na šachovnici. Materiál je podpořen hravými ilustracemi a animacemi a rovněž výukovým systémem umožňujícím hlubší pochopení dané problematiky. U každého problému je k dispozici několik nápověd. Pokud i přesto nemůžete přijít na správné řešení, máte možnost si správnou odpověď vyžádat. Program LearningChess se inteligentně přizpůsobí vašim znalostem. Neuspěli jste? Nevadí, dostanete další podobné úlohy. Vyřešili jste problém na první pokus? Pak přejdete k dalšímu tématu. Každá lekce začíná krátkou rekapitulací předchozího materiálu. Poté následuje vlastní lekce, kde můžete získat další materiál ke studiu. Lekce končí krátkým a zajímavým kontrolním testem, při kterém se také měří čas a dosažené body. Lekce trvá v průměru 40 minut, ale je možné kdykoliv ji přerušit a pokračovat později od stejného místa, což je užitečná funkce zejména v případě menších dětí. Stránka LearningChess momentálně nabízí tři šachové kurzy, přičemž každý má 36 lekcí, takže dohromady čeká uživatele 108 lekcí s více než 3500 problémy k řešení. Na konci každého kurzu je komplexní test, který vyhodnotí znalosti získané v daném kurzu.

Jak dobrým hráčem se můžete stát po dokončení kurzů?

Po dokončení kurzu pro začátečníky by měl amatérský uživatel porážet své přátele a jeho výkonnost se bude pohybovat na úrovni ratingového hodnocení 1400 Elo. Po dokončení druhé úrovně pro středně pokročilé se uživatel může  zúčastnit menších turnajů, bude mít výkonnost na úrovni 1600 Elo. Po dokončení úrovně pro pokročilé se ratingové hodnocení může zvýšit přibližně na 1800 Elo, což představuje slušnou amatérskou úroveň, takový hráč může hrát i na větších šachových turnajích.

LearningChess je výhradně internetovou aplikací nevyžadující instalaci do vašeho zařízení. Jednu lekci v každém kurzu si lze vyzkoušet zcela zdarma a bez registrace. Možnost zahrát si šachy je k dispozici každému bez omezení. Vyplatí se také využít možnosti bezplatného přihlášení a získat tak ještě více lekcí zdarma. Kromě výše uvedeného, jsou rovněž bezplatné velmistrovské lekce, trénink taktiky a možnost zahrát si partie proti různým úrovním šachového programu. Rozřazovací test pomůže určit, od kterých lekcí byste měli začít, přičemž velmistrovské lekce pomohou poznat tajemství, jak v průběhu partie přemýšlejí velmistři.

Šachový svaz ČR poskytl zdarma v loňském školním roce licence pro 1075 jednotlivců  ve 44 školách a  licence pro  922 jednotlivců ve 38 oddílech. Program umožňuje vyučujícím, trenérům či učitelům, sledovat pokrok svých svěřenců a flexibilně tak reagovat na jejich potřeby při přípravě dalších lekcí.

Propracovaná metodika a zároveň uživatelsky přátelské a nenáročné prostředí činí z LearningChess nenahraditelný nástroj a pomocníka při zlepšování šachové úrovně dětí i dospělých. Bližší informace o tom, jak se zdarma zapojit do celého systému LearningChess, je možné si vyžádat na mailové adrese sekretariat@chess.cz.

Co o LearningChess řekli?

„Díky nástrojům, které nabízí webový program LearningChess.net si studenti spojují tento úžasný sport s médiem, které umí s jistotou používat. “   Mario, učitel   Miami Florida, více jak 200 studentů

„Stránka LearningChess je ideální pro učitele jako jsem já – učitele, kteří nejsou šachovými odborníky, ale mají rádi šach a chtěli by, aby se ho jejich studenti naučili a rádi ho hráli.“  Manos, učitel angličtiny  Řecko, 65 studentů

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.