Memoriál Jana Krejčího

140 dětí a mládeže do 18 let se v sobotu 2. dubna zúčastnilo rajhradského Memoriálu Jana Krejčího. Jako již tradičně nechybělo mezinárodní obsazení (Slovensko a Rakousko), takže účastníci měli možnost změřit síly s mezinárodní konkurencí, aniž by snad museli vyjíždět do zahraničí. Z našeho kraje pak byly zastoupeny oddíly ze všech okresů vyjma Blanska. Nejpočetnější výpravu (31 hráčů) pak přirozeně měla domácí Lokomotiva Brno.

Výhodou turnaje je jeho situování do školního areálu. Prostředí školy je dětem přirozeně blízké a nenabízí příliš mnoho luxusních věcí, které by bylo možno poničit či poškodit, nejdivočejší účastníci pak měli možnost dosyta se vyřádit na školním hřišti – fotbalový míč byl neustále v permanenci. Turnaj probíhal jako vždy hladce a bez závad, takže jen úzce zasvěcení věděli, s jak velkými personálními problémy se letos kvůli chřipkám museli na poslední chvíli místní organizátoři potýkat – ředitel turnaje Miroslav Hurta zvládal trojroli ředitele turnaje, péče o zahraniční hosty a vládce nad všemi počítači, tiskárnami a kopírkami celkem bravurně a mezi rozhodčí a organizátory byli zapojeni i dospělí z doprovodu olomoucké výpravy A64 Grygov.

Turnaj byl již tradičně rozdělen do tří věkových kategorií.

V nejstarší dorostenecké kategorii celkem bez překvapení zvítězil se ziskem šesti favorit a nedávný vítěz mistrovství republiky do 16 let Richard Biolek z Agentury 64 Grygov. Na druhém místě se umístil Gábor Farkas z Dunajské Stredy (5,5 bodu), na 3. místě domácí Bronislav Vymazal (pět bodů). Velmi dobrý výkon podali i Petr Věžník (Tatran Poštorná) a Lukáš Kuchynka (ŠK Hustopeče), který na tuto kategorii má ještě dva roky čas, a přesto se v silné konkurenci neztratil. Nejlepší dívkou se stala Jana Hejná z Brankovic.

Přímo senzace se zrodila v kategorii starších žáků – turnaj vyhrála dívka Iva Čuprová z Brankovic. V téměř dvacetileté historii turnaje se podobný výsledek podařil jen Evě Kulované. Iva dostala po mistrovství ČR mládeže ve Zlatých Horách vynikající formu – zle hochům zatápěla již na středečním Primusu v Bučovicích a nyní v Rajhradě ztratila jen jediný bod, a to v partii se slovenským Petényim, který skončil na druhém místě. Bronz pak vybojoval Jaroslav Bureš z SK Prostějov.

Turnaj nejmladších hráčů vyhrál taktéž účastník Mistrovství ČR mládeže Jiří Musil z Lokomotivy Brno před Oskarem Hájkem z Poštorné. Oskar je velkým talentem, šachy hraje teprve půl roku a již to v silné konkurenci dotáhl na stříbrnou medaili. Na třetí příčce skončila zástupkyně něžného pohlaví Karolína Zavadilová z Durasu Brno.

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.