2. kolo KPIIB: Na čele tabulky Morenda D a Kuřim C

K zajímavé pozoruhodnosti došlo v tomto kole v Kuřimi, kdy ve vzájemné duelu kuřimského éčka a céčka se na třetí desce setkali Miloslav Buček a Vašek Šetina, čili soupeři, které dělí osmdesát let (v kterém jiném sportu může vůbec taková situace nastat?) a 500 bodů ELA, aby tato partie, jejíž výsledek měl být papírově naprosto jednoznačný, skončila remízou věčným šachem…Éčko kladlo daleko silnějšímu soupeři nečekaný odpor a urvalo do skóre celé tři body. O utkání zajímavě píše pan Pešl na kuřimském webu.

Druhým dokladem, jak beznadějně se mýlí fanatičtí vyznavači kultu ELA a papírových předpokladů, je druhý výsledek z kuřimské Kotelny. Favorizovaná Lokomotiva Brno C proti všemu očekávání prohrála s kuřimským déčkem vysoko 1,5 : 6,5.

Přímý účastník lokomotivní katastrofy Jan Kalendovský jen suše konstatoval: „Dnes jsme mohli asi nejmíň remízovat 4:4. Nejvíc jsem pokazil vyhranou partii já, pak Mirek Hurta. Kdo si to přehraje, asi neuvěří svým očím. Ale jedeme dál.“ Podotýkáme, že sehrané partie jsou k nalezení na webu soutěží ŠSČR. Emeritní předseda kuřimského klubu Jiří Majer zápas vidí takto:

Náš mladý tým i bez Kapitána smetl zkušený tým hostí.
Tom Keprt dělá o víkendech v Tišnově pedagogické minimum, které je podmínkou pro vedení kroužků na DDM, tedy pro klub je to klíčová záležitost. Přesto se mu podařilo zajistit slušnou sestavu. Co mě nejdříve zaujalo, byla v prvé řadě proměna Renaty. Z dívenky s dlouhými vlasy se stala atraktivní krásná slečna. Fakt jsem se musel jít podívat na sestavu o koho vlastně jde! 🙂 Dále to byla výhra Adama Bočka nad legendou brněnského šachu Honzou Kalendovským. Adam nesporně, stejně jako jeho bratranec Tádík, talent má. Tom na jedničce porazil mladou hvězdu brněnského šachu Václava Buchtu, který v poslední době vyhrává co se dá. Zde Tom spíše tahal za kratší konec, ale na taktiku partii otočil. To Renča, Tom Kaderka a Petro Záporožec svým soupeřům nic nedovolili a konzistentně své partie vyhráli. Martin Prokop se s Mirkem Hurtou dostal pod prudký útok, který Mirek nedokázal realizovat. Zde jsme vyhráli se štěstím. Jedinou remízu zapsal Andy Souček s panem Kurešem starším. Průběh této partie mi jaksi unikl. Déčko „vycenilo zuby“ a v soutěži nemusí být kandidátem na sestup
…“

Jako odstrašující příklad, co vše lze zahodit, je následující diagram, kde černý – autor tohoto článku – byl na tahu a zvolil chybné 40. Vxf3.Kdyby však zahrál správné 40. – exf3+, byl by po 41. Kh2 De5 bez problémů vyhrál.

Na čele tabulky tak po druhém kole zůstává Moravská Slavia Brno D, jež nemilosrdně rozdrtila hosty ze Znojma, a Kuřim C.

Podrobné informace o soutěži najdete na webu soutěží ŠSČR a na stránkách chess-results.