Memoriál Jana Krejčího v Rajhradě – konečně „normální“ turnaj co se počtu účastníků týče

Přes 150 účastníků turnaje v Rajhradě rázným způsobem vyhlásilo konec mizerným obsazením turnajů, kdy pořadatelé byli rádi za počty do 50 hráčů a konečně vrátilo poměry v našem kraji do předkoronavirového období, kde tyto počty patřily k naprosto běžným a obvyklým. Zřejmě nejvíc se o tyto počty zasloužil šéf hustopečského šachu Ing Luboš Kuchynka,

jenž na turnaj přivezl neuvěřitelných 27 adeptů královské hry, takže jich bylo více než domácích účastníků z Lokomotivy Brno (24). Že účastníků bylo na zahájení hodně, dokazuje i tento snímek ze školní tělocvičny, kde zahájení (i pozdější vyhlášení vítězů a zakončení) akce proběhlo.

Je však pravděpodobné, že vyšší účast přilákal i statut A turnaje, který se hrál jako otevřený přebor mužů, žen a seniorů v rapidšachu.

Šachy jsou v Rajhradě podporovány nejen školou, ale i radnicí. Zahájení turnaje se zúčastnil starosta města Rajhradu (na snímku vpravo vedle autora tohoto článku).

O zdar turnaje se zasloužil osvědčený kolektiv rozhodčích Ondřej Zámečník, Marie Tancerová a Dominik Fryda (na snímku), kterým zdařile u nejmladších, kde je těch nepřípustných tahů více, tradičně sekundoval Jan Gorčák. A neměli bychom zapomenout ani na Šimona Voláka, který zajišťoval dovoz dětí z Brna do Rajhradu a opět zpět, a na bufet Dany Holzmannové.

V kategorii C (mladší žáci), již na snímku doprovázejí rozhodčí Jan Gorčák a Ondřej Zámečník, se nejvíce dařilo nasazené jedničce Vojtěchu Velimovi (Jezdci Jundrov), který vyhrál všechny partie, a zvítězil tak absolutním ziskem sedmi bodů. Na druhém místě se umístil Radek Klimus (ŠK Hustopeče), jenž prohrál pouze s vítězem turnaje, a třetí místo obsadil Jakub Kala (opět Jezdci Jundrov). Nejlepší dívkou byla vyhlášena Yvette Zusmanovich z Lokomotivy Brno.

V kategorii starších žáků nenašel žádného přemožitele Adam Janský z Durasu Brno (na fotce uprostřed), jenž zaznamenal sedm výher . Druhým v pořadí se stal zástupce vyškovského šachu Patrik Pukowietz (6 bodů) a třetí skončila s 5,5 body zástupce domácích Anita Vaceková, jež tak byla vyhlášena i nejlepší dívkou.

Nyní bychom rádi představili nejlepší hráče A turnaje (dorostu a dospělých). Zde byly výkony na špičce turnaje velice vyrovnané, takže ke slovu muselo přijít pomocné hodnocení. jež nejlépe vyznělo pro Víta Bureše z Moravské Slavie Brno. Stříbrnou medaili získal zkušený Ivan Markovič z Hustopečí a nejlepší ženou byla vyhlášena Michaela Svobodová z Jezdců Jundrov. Senzací turnaje se stalo třetí místo ukrajinského jedenáctiletého mládežníka s ratingem 1330, který se svých českých dospělých soupeřů vůbec nebál a s přehledem je porážel. Člověk se až musí ptát, zda výpočet mládežnického mezinárodního ratingu je v pořádku, neboť žáka tohoto věku a této výkonnosti by jinak každý zařadil do B turnaje…

Krajský přebor jednotlivců byl pak vyhlášen v pořadí Vít Bureš, Ivan Markovič, Bohuslav Křena (na fotce druhý zprava), nejlepším seniorem Michael Věžník (na snímku vpravo), který je i autorem většiny použitých fotografií. Krajskou přebornicí pro tento rok se stává Michaela Svobodová..

Turnaj probíhal svižně a bez komplikací, pořadatelé děkují všem hráčům za účast a za bezproblémový průběh akce a se všemi se těší na viděnou opět za rok.

Podrobné výsledky všech tří turnajů najdete na stránkách chess-results.