6. kolo KPIIB: napínavý boj o záchranu

Napínavý boj o záchranu slibují závěrečná tři kola KPIIB družstev: třetí až osmé družstvo v tabulce dělí od sebe jen pouhé dva zápasové body, což dokazuje, jak je soutěž vyrovnaná. Kdo však doprovodí Ivančice a Kuřim E do propadliště okresních přeborů, se zřejmě vyjasní až v posledním únorovém kole.

Vedoucí Kuřim C si bez problémů poradila se Střelicemi 6,5 : 1,5 a o lehkém vítězství se píše pod příznačným názvem „Kuřim vystřílela Střelice“ na kuřimském webu, Autorka článku Daniela Dumková dodala vyprávění pohádkovou podobu, když píše o otrávené Sněhurce a šikovných trpaslíčcích. Na tomtéž webu se však i dozvíme o vysoké prohře kuřimského éčka doma s Durasem.

Po prvním místu tiše pošilhává i Universita, jež zametla s Ivančicemi 6,5 : 1,5, ale postup se podaří jen při zaváhání vedoucího celku Kuřimi C. Mnohé také napoví vzájemné utkání obou celků, jež je na pořadu hned v dalším kole.

Nekompletní Jundrov D spíše než soupeře řeší problém, jak se sejít kompletní, když tři družstva hrají v jednom termínu, a problém s docházkou v tomto kole měla i Lokomotiva. Ta také nastoupila proti ŠK 64 v sedmi, a i když to zpočátku nevypadalo, skončilo to lokomotivním debaklem, když eškáčku vyšlo vše, na co sáhli. Pavel Blažek to popisuje takto:

Dovolím si napsat něco k našemu dnešnímu zápasu, jehož průběh nebyl ani zdaleka tak jednoznačný, jak by se mohlo zdát z výsledku a z toho, že soupeři proti nám nastoupili v poněkud vykuchané sestavě (dle soupisky šlo o hráče číslo 5, 6, 8, 11, 12, 14, 19, 20). Navíc už po hodině hry jsme vedli 1:0, protože jejich hráč napsaný na první(!) šachovnici k zápasu nedorazil, z čehož ale bojovně naladěný Slávek Mareš vůbec žádnou radost neměl… (Protože kapitán (a předseda) soupeřů pan Hurta je zároveň i vedoucím celé soutěže, nezbude mu, než aby za tento prohřešek udělil pokutu sám sobě… :-))

Po chvíli přidal druhý bod Petr Krejčí na šesté šachovnici a bylo to 2:0.

Brzy se dohrálo i na čtvrté šachovnici; nejsem si jistý, jestli po přechodu do vyrovnané dámské koncovky Tomáš Petráň zaregistroval soupeřovu nabídku remízy, nicméně asi o dva tahy později partie tímto výsledkem opravdu skončila. Vedli jsme tedy 2,5:0,5, ovšem ze zbylých pěti partií se vyrovnaně vyvíjela pouze Honzova a moje na 2. a 3. šachovnici, zatímco na zadních deskách jsme stáli velmi zle či vyloženě na prohru.

Na poslední šachovnici mladičká hráčka Lokomotivy svého o víc než 70 let staršího soupeře pana Hafroviče opravdu nijak nešetřila a bylo sníženo na 2,5:1,5. Pak se zápasové váhy zase výrazněji v náš prospěch podařilo vychýlit mně, když v dlouho vyrovnané partii si po jednoduché kombinaci musel můj soupeř vybrat mezi ztrátou figury a nekrytelným matem; vybral si to druhé – 3,5: 1,5.

Šel jsem se podívat, jak to vypadá na páté šachovnici, kde se ještě nedávno zdálo (a asi nejen zdálo…), že náš Jakub Lédl stojí bez dvou pěšců a s odhaleným králem totálně na prohru; nevím, jak to vykouzlil, ale nevěřil jsem svým očím: nejen že byl materiál srovnaný, ale byl to teď jeho soupeř, kdo stál před jednotahovým matem, kterému šlo snad zabránit jen za cenu těžkých materiálních ztrát. Navíc Kubův malý protihráč na dlouho zmizel neznámo kam… ale nakonec se panu Hurtovi podařilo jej někde v suterénu nalézt a utěšit, takže se vzchopil a k partii se vrátil.

Vedli jsme tedy 4,5:1,5 a zápas byl rozhodnut; proto Petr Buryšek na sedmé šachovnici s pěšcem méně soupeři napadl dámu a nabídl remízu. Soupeř remízu odmítl a dámou neuhnul… 5,5:1,5.

Podle zásady, že jako poslední opouští loď kapitán, bylo utkání završeno soubojem kapitánů na druhé šachovnici. Hrála se zajímavá koncovka dámy a dvou střelců (na naší straně) proti dámě a dvojici jezdců (+ na obou stranách byli myslím 3 pěšci). Mohlo se hrát možná ještě teď, kdyby partii rychle nerozhodla taktika – Honzovi Masaříkovi se podařilo vynutit výměnu dam, po níž ovšem hrdinný černý pěšec napadal oba jezdce pana Hurty. Jeden z jezdců sice mohl brát střelce (krytého pěšcem). ovšem braní druhého jezdce by bylo se šachem, takže se bílý ihned vzdal.

Celkově tedy vyhráváme vysoko 6,5:1,5; snad si při čtení tohoto příspěvku naše vyd(a)řené vítězství trošku užili i ti, kteří u toho nemohli být.

Partie z toho utkání si díky Janu Kalendovskému můžete přehrát – najdete je v příloze na webu soutěží ŠSČR ve formátu *.pgn.

Podrobné informace o soutěži naleznete v databázi soutěží ŠSČR nebo na stránkách chess-results.