Vánoční turnaj v Břeclavi opět rekordní, jihomoravské výsledky opět průměrné

I druhý turnaj Jihomoravského krajského přeboru v rapid šachu byl ve znamení převahy Zlínsko-staroměstsko-boršického bloku nad mládežnickými centry z jihu Moravy. O mnohém vypovídá i počet hráčů ze Zlína a Starého Města (19 a 17). Kromě domácího Tatranu Poštorná předčily tyto dva oddíly všechny jihomoravské výpravy, pro které je Vánoční turnaj krajským přeborem.
Ve starším turnaji talentů do 15 let (ročníky 1992-1989) zvítězil (stejně jako v listopadu v Brankovicích) Michal Krčál z ŠK Zlín. Obdivuhodný úspěch Zlína dotvořili Jakub Roubalík, Cyril Ponížil a Martin Šenkýř na 5., 6. a 7. místě. Stříbro a bronz si odvezli zástupci Šachové školy Staré Město Vojtěch Plát a Jakub Uřičář. Zejména desetiletý mistr Evropské Unie Vojta Plát (nad turnajem do 11 let pochopitelně ohrnul nos) dokazoval, že je obrovským talentem. Jako první měl vyřešeny obě doprovodné šachové úlohy spojené se vzpomínkou na prvního mistra světa Wilhelma Steinitze včetně poznámky, že složitější úloha má dvě řešení. Z Jihomoravanů držel krok s čelem jen Lukáš Kuchynka z ŠK Hustopeče, který prakticky po celý turnaj držel výborné 4. místo. Vysoké ambice měli i obhájkyně loňského prvenství Anička Bálková z Tatranu Poštorná a Jaroslav Hejný z ŠK Brankovice. Oba však klopýtli v závěru (shodou okolností oba dva s nejmladším Vojtou Plátem) a propadli se na 8. resp. 10. místo. Vynikající turnaj odehrála i 15. Iva Čuprová z Brankovic.
V mladším turnaji nadějí do 11 let dlouho dominovali hosté z KŠN Bratislava a David Mikuláštík ze Starého Města. Pohár pro vítěze si odnesl suverénní Tomáš Padyšák z Bratislavy, na další místa se však nakonec prosadili zástupci Zlínska v pořadí Marek Střelec, Erik Pfeffer a Marek Šudoma. Zcela neuvěřitelné výkony podávala maličká, teprve šestiletá (!) Martina Fusková ze Starého Města, která byla vyhlášena mezi čtveřicí nejmladších účastníků, ale celkově obsadila fantastické 5. místo s 5,5 body. Z Jihomoravanů to nejdále dotáhli Tomáš Podveský z Tatranu Poštorná a Michal Lapúnik z Lokomotivy Brno na 7. a 8.místě.
V přiložených výsledcích je kromě celkového pořadí uvedeno i pořadí v jednotlivých věkových kategoriích – A do 15 let (89,90), B do 13 let (91,92), C do 11 let (93,94), D do 9 let (95,96) a E do 7 let (97, 98) a v kategoriích dívek. Kategorie B, C a D odpovídají kategoriím do 14, 12 a 10 let, v nichž se hráčům počítají body do Jihomoravského krajského přeboru v rapid šachu. Průběžné pořadí po dvou turnajích (Brankovice, Břeclav) by mělo být k dispozici na těchto stránkách do týdne. Ještě dříve se zde objeví pár fotografií z turnaje.
Rekordních 183 účastníků se mírně zdrželo na startu, ale zpoždění se rychle dohnalo a končilo se podle propozic. Nějakou cenu si nakonec odnesli všichni účastníci, kromě záhadně rozbitého světla na stropě vestibulu byli spokojeni i pořadatelé. Všechny potěšila i návštěva uzdravené trenérské legendy Vratislava Hory, který mohl být s výkony svých současných i bývalých svěřenců ze Starého Města, Brankovic, Boršic i odjinud nadmíru spokojen.