KPIIB: Kuřimské tornádo smetlo brněnskou Lokomotivu z kolejí

Když jsem v úvodním článku napsal, že favority soutěže jsou GPOA Znojmo, TJ Znojmo B a bystrčtí olejáři, netušil jsem, že hned první kolo dá favoritům nafrak. Jenže druhým dechem jsem dodal, že také záleží na tom, v jaké sestavě se budou týmy scházet. Zodpovědný přístup projevilo jen znojemské gymnázium. To totiž se svým soupeřem Hodonicemi loni prohrálo a podle pořekadla, že „opařená kočka se i studené vody bojí“ neponechalo nic náhodě. Na ubohého soupeře vyrukovalo nejen se čtyřmi dvoulitry, ale neponechalo náhodě ani dopravu. Osm hráčů bylo do Hodonic dovezeno hned třemi auty – přitom, kdyby na věc přišlo, do blízkých Hodonic se dá dojít ze Znojma pohodlně i za dvě hodiny pěšky…Elová převaha hostí byla strašlivá a porážka domácích vysoká. O utkání píše pan Dočekal na webu GPOA následující: V neděli 13.10.2019 jsme zahájili novou šachovou sezónu zápasem krajského přeboru II. třídy v nedalekých Hodonicích. I přestože by Kuba dokázal svým vozem odvézt celou sestavu, když Radek bydlí přímo v Hodonicích a do Kubova auta se vejde 7 lidí, jeli jsme kvůli flexibilitě odjezdu zpět 3 auty.Loni nás Hodonice těsně porazili a tak jsme nenechali nic náhodě a postavili silnou sestavu. Naproti tomu Hodoničtí vynechali dva (naše bývalé) hráče základní sestavy Oldu Dobeše a Kubu Holíka. No a to se odrazilo i v celkově vysoké výhře 7:1.Jak to šlo postupně? Jako první jsem dohrál já, když můj soupeř Roman Matula zřejmě frustrovaný z příliš silného soupeře vzdal vyrovnanou pozici. Následně jsem odešel na návštěvu k sestře, která mimo jiné také bydlí v Hodonicích a během 15 minut mi Kuba hlásí smskou, že už vedeme 3:0. Lukáš byl vyhraný již když jsem odcházel a Kuba měl tuším pěšce navíc a jeho soupeř velmi špatnou pěšcovou strukturu. Během mého návratu přišly 2 remízy na posledních dvou deskách. Poprvé hrál za áčko Leoš Rejzek, kterého pamatuji naposled jako asi 7letého. Po delší době se k šachům vrátil a hraje velmi dobře. Pak byl stav delší dobu 4:1. Luboš Riška přehlédl někde v zahájení triviální vidličku a hrál bez kvality. Radek stál jako prase a měl krále pod polootevřenými sloupci, kterým dominovali soupeřovi věže. Jediný, kdo nestál špatně, byl Luboš Michalčák, který měl však nebezpečného soupeře Karla Muchu a tak jsem měl o vítězství trochu obavy. Nicméně všichni tři nakonec své partie vyhráli a byl z toho pěkný výsledek zápasu, který nás vynesl do čela soutěže, což ovšem po prvním kole vůbec nic neznamená.

Ostatní favorité však tolik zodpovědnosti neprojevili. Favorizovaná Bystrc dorazila do Řečkovic jen v sedmi a osmého hráče sháněli narychlo po telefonu – tak si nepočíná celek, jenž by mohl mít postupové ambice. O utkání se podrobně rozepsal pan Kalendovský ve svém článku.

TJ Znojmo B vyrazilo do Ivančic jen s pěti hráči základu a podcenění soupeře se hrubě nevyplatilo – i když hosté měli na všech šachovnících papírovou výkonnostní převahu – zrodilo se překvapení: „jen“ remíza 4 : 4.

Kuřimské céčko nastoupilo proti Lokomotivě C v základní sestavě – samá mládež, zatímco sestavu brněnského týmu doplňovali vedle mládežníků tři starší pánové. Hned po zahájení však kuřimský tým rozpoutal hotový uragán, který postupně lokomotivní vagónky vyvrátil z postavených kolejí.Prohrála jak první lokomotivní šachovnice Radek Wunsch s Davidem Němcem, tak střed mužstva a prohrou

domácích skončil i souboj benjamínků na osmé desce Ondřeje Lukáše a Václava Šetiny. Symbolický úspěch domácích zaznamenali jen Martin Paulík a autor těchto řádků. Prohra lokomotivního céčka je o to trpčí, že v hrací místnosti souběžně konaných zápasech jiná lokomotivní družstva B a D své soupeře porazila.

O utkání Univerzita – Střelice žádné podrobnější zprávy nedorazily, a tak si je nebudeme vymýšlet. Jako vedoucí soutěže mohu pouze konstatovat, že Univerzita vyhrála 5 : 3 a současně zaznamenala prvenství v první udělené pokutě této soutěže, a to za kontumaci hráče uvnitř sestavy.

Milovníkům statistik a podrobností můžeme ještě nabídnout zpravodaj ze soutěže a odkaz na svazové stránky soutěží či na chess-results.