Květnové Pásky ovládl Vít Kratochvíl, favorité klopýtali

Ani pátí letošní Pásci neporušili tradici a turnaj měl opět jiného vítěze. Tentokrát to ale nebylo až tak velké drama a vítěz dokráčel na piedestal velmi přesvědčivě. Pojďme se tedy podívat na průběh májového turnaje, který se hrál v salonku na Bowlingu Brno trochu netradičně až druhou sobotu v měsíci (11.5.2024). Turnaj se hrál švýcarským systémem na 13 kol za účasti 24 hráčů, což bylo o poznání méně než minulý měsíc (38). Důvodem bylo bezpochyby MČR amatérů v Hluku, kam zamířily stovky účastníků a navíc právě na májové Pásky byl v Hluku na programu bleskový turnaj. I tak byla účast 24 hráčů slušná. Tempo hry si hráči zvolili u prezence, když poměrně jednoznačným poměrem 15 : 9 zvítězila moderna 3 minuty + 2 vteřiny / tah. Hrálo se o deset cen, a sice šest finančních (700-500-400-300-300-200) a čtyři věcné.

Výsledky naleznete tradičně na chess-results, dále si můžete prohlédnout pořadí v GP 2024 a fotogalerii Břeti Eichlera na Zoneramě.

Od počátku prudce vystartoval druhý nasazený Vít Kratochvíl z Náměště nad Oslavou (5/5) a i přes dílčí remízy dokázal nasazené tempo udržet až do cíle. Výsledek 10,5/13 je skutečně výrazný a vítězství zasloužené. O jednu koňskou délku skončil druhý Karel Kratochvíl z Lokomotivy Brno (9,5/13) kterému parádně vyšel finiš (4/4) a bronz bral dobře hrající Jiří Jireš z Durasu (9/13).

Zleva Jiří Jireš (3), Vít Kratochvíl (1) a Karel Kratochvíl (2)

Nelehký život měli favorité IM Neklan Vyskočil a FM David Holemář, kterým svorně příliš nevyšel finiš a museli se spokojit s umístěním ve druhé polovině první desítky. Pojďme ale postupně. Na 4. místě skončil jako obvykle velmi bojovně hrající Michal Šípek z Jundrova (8,5/13). Michal minulý turnaj dokonce senzačně vyhrál a při dnešní silné konkurenci potvrdil, že se s ním musí počítat. Stejný počet bodů uhrál na 5. místě také Václav Buchta z Lokomotivy Brno, jehož dnes zdobila hra plná chaosu, což bylo někdy dobře, jindy méně. Vašek se na místě pochlubil přestupem do Moravské Slavie, která ho z Lokomotivy Brno vykoupí za docela velké peníze. Až šestý skončil historicky nejčastější vítěz FM David Holemář z Moravské Slavie (8/13), kterému zdá se nesvědčí dohánění terénu, jelikož vede k násilné hře a porážkám. Dnes to ale ještě nebylo tak hrozné, šesté místo může býti přijatelným umístěním.

Zleva Václav Buchta (5), Michal Šípek (4) a FM David Holemář (6)

Sedmý dnes skončil jeho oddílový kolega Karel Kredl (7,5/13), následovaný stejně bodovým boskovickým Milanem Boháčkem. Milan po skončení turnaje vždy záhadně rychle mizí a jeho cena tak připadne na dalšího hráče v pořadí. Největší překvapení jde ale určitě na můj vrub, když 9. místo výsledkem 7/13 je jedním z mých historicky nejhorších výsledků tohoto turnaje. Dnes to bylo herně docela dobré, ale v závěrech partií jsem dělal nečekané chyby. Ty stály důležité body, přičemž ani jedna z porážek nemusela být. První desítku dnes uzavřel bystrcký René Přibyl (7/13) a na fotografii níže vidíme ještě pátého nasazeného Romana Závůrku z Prostějova (7/13), který měl mezi 4. – 7. kolem nečekanou černou sérii. Dohánění terénu mu sice zpočátku šlo, ale porážka ve 12. kole od Václava Buchty jeho rozlet zastavila. Závěrečná výhra pak Romanovi zajistila alespoň poslední turnajovou cenu.

Zleva Karel Kredl (7), IM Neklan Vyskočil (9) a Roman Závůrka (11)

Tolik tedy k turnaji, jehož pokračování je příští měsíc naplánováno netradičně na neděli 2. června 2024. Důvodem je turnaj smíšených dvojic, který proběhne ne stejném místě o den dříve. Já budu účasten při obou akcích, takže se těším opět na viděnou!

2 komentáře u „Květnové Pásky ovládl Vít Kratochvíl, favorité klopýtali

  1. Já nemizím záhadně, mizím na vlak/autobus a většinou rychle, protože se stydím, co jsem zase předvedl… 😀

Komentáře nejsou povoleny.