KPIIB poslední 7. kolo: Postupuje Kuřim

Dnes bylo sehráno závěrečné kolo KPIIB družstev. A rovnou řekněme, že žádné zázraky se neděly.

Kuřim C neponechala nic náhodě, na Moravskou Slavii vyjela s hráči z přední poloviny soupisky a ubohé domácí, kteří do boje vytáhli jen se třemi hráči základní sestavy, porazila nechutně vysoko 7 : 1. Hezky o tom píše Jan Číhal na kuřimském webu.

Kuřim D jela do Znojma jen v sedmi, ale ani tento hendikep domácím k vítězství nepomohl. Prohráli těsně 3,5 : 4,5. Ale ani toto první výhra Kuřimi D nestačí na to, aby se odlepila od dna tabulky, a tak jsou odsouzeni k sestupu (pokud se tedy sestupovat bude).

V dalších utkáních už o nic nešlo, jen o radost ze hry. Lokomotiva hostila v ERA kavárně Ivančice a díky pilnému přepisovateli partií Janu Kalendovskému máme několik momentek z partií.

Na první šachovnici si talentovaná žákyně Anita Vaceková vybudovala lepší pozici. Jen bylo třeba hrát přesně, protože na její malou rošádu nepříjemně foukalo.

V pozici na diagramu se však pustila na scestí, když zahrála 1. Jg2? Přišlo 1. – Jxg2 2. Kxg2 h4! 3. Vh1?? (nutné bylo 3. Df3) Sh3+! 4. Kxh3 hxg3+ 5. Kg2 gxf2+ 6. Kf1 Sxh2 7. De2 Dg1+ s matem v dalším tahu.

Vyhraný byl i pan Kureš v partii se zkušeným panem Kolkem, ale i zde se partie ještě obrátila v jeho neprospěch.

V nejlepší formě podle svých vlastních slov nebyl ani Jan Kalendovský, jenž v pozici na diagramu zahrál neopatrné 1. Sxf4 (nutné bylo 1. Dc1)

a po 1. – Jxf4 2. Vxf4 mohl mít po 2. Dh4 velké problémy. Soupeř však pokračoval krotce J4e5 a partie nakonec skončila remízou.

Ještěže domácí zachránil rychlou výhrou nejmladší člen týmu Stanislav Krasovskyi. Je to tak trochu paradox, že touto remízou Lokomotivy poskočila z předposledního místa tabulky na třetí příčku odspodu.

Jundrov D v nepříliš silné sestavě porazil Střelice 5 : 3, ale dalšímu informacemi posloužit nemůžeme, nikdo o utkání žádnou informaci neposlal.

Podrobné informace o soutěži najdete jak na stránkách chess-results, tak na webu soutěží ŠSČR, kde najdete i soutěžní zpravodaj