Rekord! Na Třetí sobotě 74 hráčů

Po rekordních účastech na Základním turnaji a Druhém úterý došlo i na rekord na Třetí sobotě.

74 hráčů – tak taková účast na Třetí sobotě ještě nikdy nebyla.

A to tento turnaj Lokomotiva Brno pořádá pravidelně od roku 2003, kdy získala (tehdy) luxusní hrací prostory v Bobycentru a hledalo se, jakým šachovým programem nové prostory zaplnit…

Potichu jsme loni minuli dvacetileté výročí pořádání turnaje, ale nynější počty přesvědčivě dokazují, že turnaj do starého železa rozhodně nepatří a je stále o něj neutuchající zájem.

Na rozdíl od Bobycentra, kde stoly a židle šachistům chystal hotelový personál, si stoly do sálu z vedlejší místnosti musí nanosit sami – zatím se však našlo dost ochotných rukou jak před samotným turnajem, tak při úklidu po něm.

Pořadatelé nejsou přátelé zbytečné byrokracie a nevyžadují od hráčů přihlášky předem.

Daní za to je ovšem mírné zdržení u prezence – jestliže deset minut před začátkem dorazí pětatřicet hráčů, není prostě možné vše za deset minut stihnout.

A to si tuto soutěž ve velké míře oblíbili i neregistrovaní hráči, kteří nejsou v databázi, a u nichž se proto všechny údaje musí zadávat ručně.

Z těchto důvodů nabrala akce hned na počátku desetiminutové zdržení, kterého se již nedokázala zbavit.

Podle rozpisu měl být konec v 16 hodin. To se ale teprve začali vyhlašovat vítězové a předávat ceny, takže skutečný konec byl až v 16.10.

Snad to ale účastníci pořadatelům prominou,

stejně jako skutečnost, že v závěru turnaje tiskárně došel toner,

a protože nebyla po ruce náhradní náplň, nemohly se tisknout výsledkové listiny

a návštěvníci se museli spokojit jen s výsledky ve virtuální realitě,

neboli na chess-results.

Kdo patřil k vítězům, lze poznat i z následujících fotografií:

hlavní favorité a hráči mistrovské třídy hrají obvykle na prvních stolech.

Ti také berou hlavní ceny.

Lednová Třetí sobota skončila tím, že trojice medailistů dosáhla shodně 7,5 bodu.

A tak přišlo zcela v souladu s propozicemi na řadu pomocné hodnocení, z nichž první kritérium je počet výher – pořadatelé se jednoduše snaží znevýhodňovat remízy, které se často v závěrečných kolech dávají na předních šachovnicích bez boje.

A protože nejaktivnějším hráčem byl Ladislav Urbanec (sedm vítězství), stal se po právu vítězem soutěže právě on.

Galerie vítězů (zleva doprava): Josef Kratochvíl (4. místo), Pavel Hrubeš (2. místo), Vladimír Urbanec (1. místo), David Holemář (3. místo) a Stanislav Messerschmidt (5. místo).

Turnaje však nenavštěvují pouze mistři.

Aby i hráči se slabší výkonností měli o co hrát, jsou zde tzv. vedlejší ceny. Pojďme si jejich vítěze představit:

Jakub Matoušek – nejlepší hráč s ELO ČR do 1300, Ondřej Pospíšil – nejlepší s ELO do 1600 a Vladan Hrdlička – nejlepší s ELO ČR do 1800.

Nejlepší žák – Ondřej Pospíšil, nejlepší žena Michaela Svobodová (6. místo v celkovém pořadí), nejlepší senior – Stanislav Messerschmidt (5. místo v celkovém pořadí).

I v tomto článku zveřejňujeme velké množství fotografií – z důvodů kapacity webu však notně zmenšených. Kdo si chce stáhnout snímek na památku ve skutečné kvalitě, nechť navštíví fotogalerii na Rajčeti.

Další turnaj seriálu proběhne v sobotu 17. února.

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.