Vítězem červnové Třetí soboty Vojtěch Zwardoň

Šachový klub Lokomotiva Brno se přihlásil do grantového řízení ŠSČR na podporu turnajů, o němž bylo referováno i na těchto webových stránkách, a byla úspěšná – získala dotaci na Třetí sobotu ve výši 4000 Kč. Problém byl, že na celý seriál žádala desetkrát více. Čtyřtisícový příspěvek nemělo smysl nechat rozplynout do celého seriálu, ale byl celý použit na navýšení cenového fondu pro červnový turnaj seriálu.

Navýšený cenový fond přilákal k devítikolovému švýcarskému klání 54 účastníků a startovalo i několik mistrů a silných hráčů.

IM Jaroslav Bureš
Ladislav Urbanec

Drtivou většinu účastníků však jako vždy tvořili hráči všeho věku a kategorií,

registrovaní i neregistrovaní, od žáků

až po seniory

a nechyběly ani ženy.

Bureš, Zwardoň, Kapusta

Úlohu nasazené jedničky bez zaváhání splnil mezinárodní mistr Vojtěch Zwardoň impozantním výkonem 8,5 bodu, když jedinou remízu zaznamenal s mezinárodním mistrem Jaroslavem Burešem – ten skončil na druhém místě. Třetí se umístil Petr Kapusta z TJ. Vlčnov.

4. místo obsadil nestárnoucí Josef Mudrák, páté Michal Šrejber, šesté Ondřej Havelka a sedmé Václav Buchta. Ti všichni byli oceněni finančními cenami.

Ceny věcné čekaly na osmé místo celkového pořadí, jež vybojoval Vít Bureš (zcela vpravo), deváté místo získal Ladislav Urbanec a desáté Alexandr Marša.

Cenou pro nejlepšího seniora byl oceněn Josef Mudrák, pro nejlepší ženu Alice Fajová a pro nejlepšího žáka Václav Buchta.

V souladu s propozicemi byl oceněn i nejlepší výkon v kategorii národního ELA do 1800 – Alexandr Marša (uprostřed), do 1600 – Radomil Matzner a do 1300 – Ema Kapustová.

Turnaj probíhal v přátelské atmosféře bez jakéhokoli sporu či hádky a byl důstojnou oslavou královské hry.

Hrací sál Moravské zemské knihovny poskytl příjemné podmínky ke hře.

Jediným zádrhelem byla absence tiskárny, jež se záhy po prezenci odebrala do věčných lovišť a nebylo živé vody, která by ji vzkřísila.

Turnaj to sice ani neohrozilo, ani nezpomalilo

a švédská aktivistka Greta Thunbergová by nás jistě pochválila za ušetřený papír i elektrickou energii.

Ale pohodlné to jistě nebylo, a proto se pořadatelé slavnostně zavazují pokrýt příští turnaj i druhou, rezervní tiskárnou.

Zbývá ještě přidat odkaz na výsledky, které jako vždy najdete na stránkách chess-results,

a dokončit naši fotogalerii.

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.