Červencovým Páskem Vít Kratochvíl

Pásci nezastavili svůj běh ani v prvním letním měsíci a v sobotu 1. července 2023 si přišlo změřit své síly 19 vyznavačů královské hry. Hrálo se systémem každý s každým, tempo hry 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah si hráči odhlasovali u prezence v poměru 12 : 7.

Výsledky naleznete na chess-results, fotogalerii pak na Zoneramě Břeti Eichlera.

Účastníci si mohli vychutnat nejen příjemný letní den, ale také ceny, kterých bylo celkem 12. Ty byly spravedlivě rozdělené na finanční (500-400-300-300-200-200) a věcné, tedy zkrátka přišla pouze jedna třetina hráčů.

Hrálo se o tyto ceny

Ratingovým favoritem byl Milan Smištík (2293), který se postupně vrací k šachu a několik vážných partií sehrál v dresu Morendy v uplynulé sezóně. Že to však ještě není úplně ono Milan dobře věděl již před začátkem, kdy se mě ptal, zda se turnaj počítá na FIDE Blitz Elo. To byla úleva, když jsem řekl, že ne:-). O přední posty mohli bojovat také autor těchto řádků, Vít Kratochvíl a velmi dobře hrající Dmitry Vasilenko, jehož relativně nízké Elo zdaleka neodpovídá skutečné výkonnosti. Že však papírové předpoklady nemusí vždy platit, je kořením každého sportu a nejinak tomu bylo i zde.

Hracím místem je salonek BB, podívat se přišel také jediný stojící Standa Věchet z Morendy

Od počátku se rozběhli Vít Kratochvíl, Neklan Vyskočil a Dima Vasilenko, Milan Smištík občas nečekaně ztrácel. Velmi dobře začal také Adam Effenberger (5/6), který o den dříve na stejném místě oslavil s přáteli narozeniny s pořadovým číslem…32. A proč právě 32? A to už mi Adam pokládal jednu otázku za druhou. Tedy například kolik je na šachovnici figurek nebo kolik je bílých nebo černých polí anebo jakou hodnotu mají figury jedné barvy bez pěšců? Na všechno existuje jen jedna odpověď – 32! Trochu jsme sice protestoval, že dáma by mohla mít hodnotu 9, ale byl jsem nakonec přesvědčen:-). Tak tedy Adame, všechno nejlepší s tou 32 a hodně štěstí do té druhé, která by pro změnu mohla dát počet polí na šachovnici:-) V dalším průběhu sice Adam spadl do průměru, ale k zisku ceny to bohatě stačilo. A jak že dopadl turnaj?

Umělecky ztvárněný bowling, kde jsou terčem šachové figurky

Nasazené tempo vydržel až do konce jediný hráč, a to Vít Kratochvíl z Gordicu Jihlava. Vítek hrál výborně a málo vídaným ziskem 17/18 turnaj suverénně vyhrál, když ztratil pouhé dvě remízy v partiích se mnou a s Filipem Nezvalem. Druhé místo obsadil s odstupem dvou bodů autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil (15/18) a třetí skončil Dima Vasilenko, který měl lepší vzájemnou partii proti čtvrtému Filipu Nezvalovi z Durasu (oba 13,5/18).

Zleva IM Neklan Vyskočil (2), Vít Kratochvíl (1) a Dmitry Vasilenko (3)

O půl bodu zpět skončil na 5. místě Tomáš Košut z Náměště nad Oslavou, který hrál dobře a nakonec mnoho nechybělo k 3. místu. Stačilo v posledním kole porazit Rendu Přibyla, což ale na druhou stranu není snadný soupeř. Až šestý skončil ziskem 12/18 Milan Smištík (Šachový klub Moravská Slavia), který měl velmi nevyrovnané výsledky. Někdy bohatým bral (Filip Nezval) a jindy velmi chudým zase dával (Gabriele Carbonai).

Zleva Milan Smištík (6), Tomáš Košut (5) a Filip Nezval (4)

Na 7. a 8. místě nastala nevídaná absolutní shoda v bodech i pomocných hodnoceních mezi Břeťou Eichlerem (Šachový klub Moravská Slavia) a druhým náměšťským borcem Tomášem Mrazíkem (oba 10/18). Tak ještě že si kluci neroztrhli peníze a froté ručník napůl:-). Stejně bodů ale horší pomocné hodnocení měli na 9. a 10. místě také René Přibyl (Bystrc Oilers) a František Blata (Jezdci Jundrov).

Zleva Tomáš Mrazík (7), Břeťa Eichler (7) a Renda Přibyl (9)

Na 11. místě skončil s 50% ziskem 9/18 osamocený Adam Effenberger, o kterém tu už byla řeč a poslední cenu vybojovala v napínavém závěru WFM Michaela Svobodová, jenž na poslední chvíli předstihla Arnošta Zemana a mohla se tak radovat ze sladké ceny.

Zleva František Blata (10), Adam Effenberger (11) a WFM Míša Svobodová (12)

Zmíním také další nové účastníky, kterými se stali Milan Smištík, Tomáš Košut a neregistrovaní Leoš Malý s Luďkem Hnízdilem. V historii Pásků na BB se tak celkový počet vyšplhal již na číslo 170, což je vzhledem k počátku 5.9.2020 a několika covidovým přestávkám úctyhodný počet. A protože Pásci jsou tu pro všechny, věřím, že obliba tohoto turnaje se udrží i v budoucnu a účastníků bude zase jen přibývat:-).

Luděk Hnízdil v souboji s Dimou Vasilenkem

Tolik tedy k červencovému turnaji, pro ten srpnový tu mám pro vás termín sobota 5.8.2023 od 9.30. Tedy pokud nebudete zrovna na dovolené a budete mít chuť a čas, stavte se na Bowlingu Brno v Líšni a vyzkoušejte svůj šachový um a postřeh v soubojích s mistry i amatéry.