Republiková konference ŠSČR proběhla rychle a poklidně

Dnešní konference ŠSČR proběhla v poklidné až spokojené atmosféře – a není divu. Již navržený program nenaznačoval, že by se mělo projednávat něco kontroverzního. A tak v podstatě jedinou novinkou byla změn stanov v jediné drobné záležitosti, a to umožnit některým krajským šachovým svazům konat krajskou konferenci i v případě, že se nesejde dostatek delegátů. Našeho kraje, který má docela chytře stanoveno, že delegáty vybírají okresní šachové svazy v počtu tří delegátů za okres, se problém netýká, sešli jsme se zatím vždy, ale třeba Jihočeský kraj, který si nedomyšleně určil, že na krajské konferenci je každý oddíl zastoupen jedním delegátem, se chronicky potýkal s usnášeníschopností, protože zástupcům malých a vzdálených oddílů se na konferenci do vzdáleného krajského města prostě nechtělo.

Schválené nové ustanovení zní: „Konference KŠS je usnášeníschopná za přítomnosti nadpoloviční většiny jejích účastníků s hlasem rozhodujícím. V případě, že půl hodiny po plánovaném zahájení není přítomna nadpoloviční většina účastníků s hlasem rozhodujícím, koná se náhradní konference za podmínky, že pozvánka tuto možnost uvádí. Tato náhradní Konference je usnášeníschopná v jakémkoli počtu účastníků s hlasem rozhodujícím. Náhradní Konference může jednat jen o záležitostech zařazených na pořad původně svolané Konference.“

Stávající výkonný výbor ŠSČR v čele s Martinem Petrem má za sebou úspěšný rok. Připomeňme páté místo mužského týmu na ME (nejlepší výsledek od roku 1970). Náš nejlepší šachista David Navara v prosinci obhájil titul mistra Evropy v bleskovém šachu a medaili přineslo i mládežnické Mistrovství Evropy, kde Jáchym Němec skončil bronzový v kategorii do 16 let.

Ke sportovním úspěchu může přidat i skutečnost, že přes navýšení členského příspěvku o 200 Kč počet registrovaných členů neklesá, ale neustále stoupá a že hospodaření svazu místo plánovaného schodku 1 300 000 Kč skončilo několikatisícovým přebytkem. To jsou fakta, kterými se žádný jiný výkonný výbor předtím pochlubit nemohl, a tak není divu, že

účastníci žádnou velkou kritiku vůči republikovému výkonnému výboru neprojevovali, a i když v diskusi bylo poukázáno na některé oblasti, kde by měl výkonný výbor přidat (například aktualizovat zastaralou legislativu), převládala s dosavadní prací výboru spokojenost.

Předsednictvo konference (zleva doprava Jan Mazuch, Rostislav Svoboda, Martin Petr, Viktor Svoboda a Eva Kořínková) nemělo s jejím řízenou žádnou větší práci. Vše odsýpalo jako hodinky a konference skončila již obědem (byť opožděným oproti plánu o 45 minut). Tak brzký konec jednání nepamatuji. A to také umožnilo napsání a zveřejnění článku na tomto webu ještě dnes.

Jihomoravský šachový svaz na Konferenci zastupovali David Hampek, Miroslav Hurta, Ondřej Zámečník a Dominik Fryda, do auta se ještě vešel jako zástupce problémového šachu další „Jihomoravák“ Zdeněk Libiš ze Sychotína u Kunštátu.

Republikový šachový svaz splnil svůj slib a „nadvýběr“ z členských příspěvků způsobený navýšením o 200 Kč za osobu vrátí do hnutí především navýšením dotace na činnost krajských šachových svazů o 50 000 Kč a navýšením dotace na činnost mládežnických oddílů a kroužků rovněž o 50 000 Kč. Doba hojnosti však pomalu končí a více než varovné signály o postupném omezování financování neolympijských sportů ze strany Národní sportovní agentury povedou dříve či později k nutnosti navýšení prostředků z vlastních zdrojů, a to třeba včetně případného dalšího navýšení členských příspěvků.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Republiková konference ŠSČR proběhla rychle a poklidně

  1. Dnes po cestě do práce jsem zaznamenal rozhovor s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu na téma činnosti Národní sportovní agentury, lze si to poslechnout zde: https://radiozurnal.rozhlas.cz/narodni-sportovni-agentura-ocekavani-se-nenaplnila-zasady-nedodrzovaly-rika-9224086

    Nastavení systému financování sportu tak, aby byl předvídatelný, je velmi žádoucí, a bohužel i na Konferenci ŠSČR se několikrát muselo zmínit, že rozpočtované příjmy svazu ze strany státu jsou – ač kvalifikovaným – tak jen odhadem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *