KP2A: Urputné boje o čest a slávu

Zatímco Lipovec B si povinnou výhrou nad Jevíčkem stvrdil neporazitlonst a suverénní postup do KP1, druhý Sloup těsně klopýtl s Tišnovem.
Boskovice vysokou výhrou s Rudicí B vybojovali čtvrté místo a Letovice B si vysokou výhrou nad sestupujícím Kunštátem upevnili pátou příčku.

ŠK Jevíčko – ŠK GARDE Lipovec B 1 : 4
Domácí nestačili na vítěze soutěže a jednoznačného favorita a po srdnatém boji zaznamenali jednu výhru a tři remízy.
Výhry domácí: Kozelek Petr
Výhry hosté: Krejčí Petr, Vavřínek Tomáš, Ševčík Luboš, Šíbl Jan
ŠK Kunštát – ŠK Letovice B 1 : 6
Za vysokou porážkou domácích stojí zejména černé kameny, které zaznamenaly v jejich neprospěch samé prohry. Bílými už to šlo lépe, ale jedna výhra a remíza na motivované soupeře, kteří bojovali o čtvrté místo, to nestačilo. Favorité z Letovice tak připsali vysoké vítězství, ale na konečné čtvrté místo to těsně nestačilo.
Výhry domácí: Boček Tomáš
Výhry hosté: Ševčík Leoš, Marek Jiří, Kulhavý František, Havel Jan, Kulhavý Petr, Brabec Vlastimil
Slavia Boskovice – Sokol Rudice B 6 : 1
Vysokou výhru domácích komentuje kapitán domácích, Vojtěch Ochmanský: „O první bod domácích se postaral Jan Vaňhara. Na začátku střední hry zkusil na soupeře nastražit past v podobě otráveného pěšce, což se povedlo a Honza získal figuru. Při pokusu vyvinout zbývající figury se soupeř dopustil hrubky a materiální rozdíl se ještě zvýšil, načež hru vzdal. Rudičtí srovnali poté, co Radku Skoumalovi nevyšel pokus o oběť jezdce. Pozice se nicméně zhoršila až poté, co se pustil do komplikovaných variant, které se ukázaly jako nepříznivé. Mnohem divočejší byla partie Milana Boháčka, v níž byla hrána divoká varianta královského gambitu. Milanovi se postupně podařilo soupeře dostat pod velký tlak, což nakonec rozhodlo.
Na 3:1 zvýšil Jakub Probošt. Po vyrovnané střední hře hrozil ziskem jezdce a Rudičan pro jeho záchranu musel obětovat pěšce. Kuba později získal několik dalších pěšců a v partii zvítězil. Že zápas neprohrajeme, bylo jasné po vítězství Vojtěcha Ochmanského. Jeho protivník hned v zahájení přehlédl velmi nenápadnou taktiku, která by ho stála figuru. Jelikož ale vyhodnotil pozici s figurou méně bez kompenzace za jasně prohranou, rozhodl se zápletku velmi zkomplikovat. Obětoval nejprve věž a poté střelce, aby otevřel Vojtova krále a mohl se na něj pokusit zaútočit. Vojta se však ubránil a v dalším průběhu hry materiální náskok ještě zvýšil, čímž zajistil domácím bod.
Zajímavě skončila partie na třetí desce. Hostující hráč zkusil obětovat figuru, za níž postupně získal tři pěšce. Souboj s Pavlem Hubeným tím dospěl do komplikované pozice, odkud se mohl vyvíjet jakkoli. Pozice byla ale natolik náročná na propočet, že Rudičan si nepohlídal čas a v 29. tahu na něj prohrál. Za stavu 5:1 přišla jediná remíza tohoto zápasu. V poměrně divoké střední hře získal Tomáš Marcikán pěšce, ale ve věžové koncovce o něj nakonec přišel a hráči se domluvili na remíze. Ještě jeden bod, a jak se v tabulce KP ukázalo, byl to bod veledůležitý, přidal Miroslav Veselý. Zahájení jeho partie bylo vyrovnané. Ve střední hře se soupeř rozhodl vyměnit dvě lehké figury za věž a pěšce, což se neukázalo jako dobrý nápad, Mirek posléze získal dva pěšce a dvojici střelců. V koncovce pak obětoval jednoho z nich za tři pěšce a otevření krále. V pozici dáma, střelec a pěšci e, f, g, h proti dámě, věži a žádnému pěšci už si po vynucení výměny dam vítězství nenechal ujít.
Nejenže se nám podařilo poskládat na závěrečný zápas letošní sezóny silnou osmičku, díky čemuž jsme vyhráli až překvapivě vysoko, ale dokonce máme o jediný půlbod lepší skóre než taktéž dvanáctibodové Letovice. Po nevydařeném podzimu se nám tedy po čtyřech výhrách v řadě povedlo dosáhnout na čtvrté místo v letošní KPIIA, což lze považovat za velmi dobrý výkon.
Výhry domácí: Boháček Milan, Ochmanský Vojtěch, Hubený Pavel, Veselý Miroslav, Vaňhara Jan, Probošt Jakub
Výhry hosté: Ševčík Martin
ŠK Sokol Tišnov – TJ Sloup 4 : 3
Za domácí zápas okomentoval Karel Maláska „posílám zápis a dodávám, že nás dnes nás podržely zadní desky, které drtivě zvítězily 3,5:0,5, oproti prvním deskám, kde jsme prohráli 1:3. Zápas byl velmi náročný na obou stranách, nejprve domácí vyhráli na sedmá a následně na osmé a pak postupně padali ostatní, kdy jazýček mezi výhrou a prohrou byl velmi vratký ;-), po výhře domácího kapitána, který dohrál jako předposlední se za stavu 3,5:3,5 rozhodovalo na páté šachovnici, kde zkušený téměř jednaosmdesátiletý pan Plašil strhl v krásné koncovce vítězství na svoji stranu.“
Výhry domácí: Maláska Karel, Plašil Lubomír, Bytešník Aleš, Šilha Josef
Výhry hosté: Pokladník Martin, Baláž František, Vašíček Jiří
Gratuluji družstvu ŠK Garde Lipovec B k postupu do KP1!!! Soutěž opouští ŠK Kunštát.