Jihomoravskému přeboru škol kralovalo Brno

Všechny tituly a 6 z 9 medailí posbíraly v dnešním krajském kole Přeboru škol v břeclavském Domě škoství školy z Brna. V nejmladší kategorii 1. stupeň ZŠ si titul odvezla ZŠ Brno Sirotkova, obě starší kategorie 2. stupeň ZŠ a střední školy vyhrálo Gymnázium na třídě Kpt. Jaroše v Brně.

V motivační atmosféře se soutěže zúčastnila všechna oprávněná družstva – celkem 40 škol se 190 hráči na soupiskách. Dívek bylo pouhých 9, jejich účast má trvale sestupnou tendenci. Už po pětadvacáté se hrálo v sále Domu školství v Břeclavi.

Šachy jsou hra mezi dvěma hráči 🙂

První 2 týmy v každé kategorii postupují do červnového celostátního finále ve Zlíně. Případné žádosti o divoké karty se zasílají se zdůvodněním na adresu venuse.souralova@chess.cz nejpozději do 1. dubna 2024.

Výsledky Kategorie 1. stupeň základních škol

Výsledky kategorie 2. stupeň základních škol

Výsledky kategorie střední školy

Jednou z nejviditelnějších výprav byla Základní škola Brno Úvoz. Nejen jejich šachovými zážitky nás provede fotogalerie Tomáše Bendy. Další snímky nafotil sálový rozhodčí Radek Skoumal, který přijel s výpravami ze Znojma. Najdete je zde.

Najděte rozdíl! 🙂

I když měli někteří na poslední chvíli problémy s chřipkou, přijela všechna družstva postupující z okresních kol. V nejstarší kategorii bylo postupujících 12, tak mohla být sestava doplněna na maximální počet 14 týmů žadateli o divokou kartu Gymnáziem Bystrc a Biskupským gymnáziem Brno. Všechny tři turnaje se hrály švýcarským systémem na 7 kol 2 x 20 minut.

Stejně jako loni byl začátek naplánován těsně po příjezdu posledního vlaku do Břeclavi, aby nejvzdálenější účastníci nemuseli tak brzo vstávat. Spolupráce se školami byla vzorná. Ráno po přepočítání dětí každý potvrdil účast telefonicky a nahlásil poslední změny soupisek. Ihned po příchodu posledních týmů do sálu tak mohli soutěžící zasednout k předem vylosovanému 1. kolu a začít hrát.

V nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol obhájila loňský titul ZŠ Brno Sirotkova, tentokrát naprosto suverénně ziskem 26 bodů z 28 partií! Skvělý výsledek, krásné dresy, pozorný trenér – tato škola momentálně prožívá své hvězdné šachové období. Ať jí vydrží co nejdéle!

O druhé místo se poprali žáčci ze ZŠ Nádražní Vyškov a ZŠ Brno Úvoz. O stříbru Vyškova rozhodl skvělý výsledek na první desce – Slava Vitalina vyhrála stejně jako loni všechny partie. Střed startovního pole byl velmi vyrovnaný. Smůlu měl domácí zástupce z malé školy v Dolních Věstonicích, který získal nevděčný titul „vítěz na buchholz“ – měl nejsilnější soupeře a v posledním kole prohrál se zlatými medailisty 0 : 4.

Prostřední kategorie 2. stupeň základních škol byla nejvyrovnanější. O postupu gymnazistů z Jarošky a Vyškova však nebylo pochyb. Pořadí na prvních 4 místech se prakticky nezměnilo od 4. kola. Pozoruhodné je, že stejně jako v nejstarší kategorii vítěz se svým úhlavním stříbrným konkurentem prohrál. Individuálním vítězem se stal Vojtěch Velím ze ZŠ Adamov, na první desce vyhrál všech 7 partií. Jakub Mikoláš z Jarošky a Ema Kubátová z Řečkovic získali 6,5 bodu.

V nejstarší kategorii středoškoláků byla stejně jako loni převaha prvních dvou týmů drtivá, vyrovnané sestavy jim dávají slušné vyhlídky i do celostátního kola. Paradoxem je, že Gymnázium Tišnov vyhrálo všech 7 zápasů a přesto skončilo druhé. Vítězná Jaroška byla úspěšnější ve sbírání partiových bodů.

„Silný střed startovního pole“ měl tentokrát jen jednoho účastníka – Gymnázium Matyáše Lercha. Všichni ostatní už měli zřetelný výkonnostní odstup. Plný počet 7 bodů uhráli Tadeáš Hladký a Andrej Souček.

Nejmladší děti jako obyčejně předběhly zbývající kategorie o 2 kola, ale i ti starší stihli plánované spoje, často i ty dřívější. Turnaj probíhal v tradičně v motivující atmosféře, sdílená radost z kolektivního úspěchu byla na mnoha týmech dobře viditelná. Snad za rok zase na shledanou!

„To bylo před 30 lety…“ „Kdepak, už před 40!“ 🙂

Galerie vítězů – kategorie 1. stupeň základních škol

ZŠ Brno Sirotkova – vítěz kategorie 1. stupeň ZŠ
ZŠ Vyškov Nádražní 5 – druhé místo kategorie 1. stupeň ZŠ
ZŠ Brno Úvoz – třetí místo kategorie 1. stupeň ZŠ
Nejlepší hráči na šachovnicích kategorie 1. stupeň ZŠ

Galerie vítězů – kategorie 2. stupeň základních škol

Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše v Brně – vítěz kategorie 2. stupeň ZŠ
Gymnázium a SOŠZE Vyškov – druhé místo kategorie 2. stupeň ZŠ
Gymnázium Řečkovice – třetí místo kategorie 2. stupeň ZŠ
Nejlepší hráči na šachovnicích kategorie 2. stupeň ZŠ

Galerie vítězů – kategorie střední školy

Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše v Brně – vítěz kategorie Střední školy
Gymnázium Tišnov – druhé místo kategorie Střední školy
Gymnázium Matyáše Lercha v Brně – třetí místo kategorie Střední školy
Nejlepší hráči na šachovnicích kategorie Střední školy
Příspěvek byl publikován v rubrice Mládež se štítky a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.