Druhé úterý pro Škňouřila

43 mladých šachistů zamířilo v úterý 12. prosince do Moravské zemské knihovny, aby zde sehrálo prosincový díl seriálu mládežnického turnaje v šachu.

Do hlavního sálu v přízemí vedle hlavního vstupu do budovy se děti pohodlně vešly.

Problémem bylo, že do hlavního A turnaje se přihlásili jen dva hráči.

Bylo sice několik jedinců s ELO mezi 1000 a 1100, kteří dle propozic turnaje mohli hrát v áčku i v béčku,

ti však sveřepě trvali na účasti v B turnaji.

A tak pořadatelům nezbylo, než vše sloučit do jednoho velkého třiačtyřicetičlenného švýcaru.

Při pěti kolech takto zvolený systém nemůže objektivně určit vítěze, protože nejlepší hráči se spolu vůbec nemusí potkat.

A tak je to trochu i o náhodě.

Naštěstí se však nejedná o mistrovskou soutěž, kde by vítězství znamenalo postup někam výše,

a protože postup do sledované elitní skupiny vítězů, kteří po třech medailových umístěních mají nárok na finanční cenu, mají první tři, dá se nad zvoleným systémem přimhouřit oko.

Turnaj jako tradičně odsýpal jako hodinky.

Při tak velkém počtu účastníků se nedá očekávat, že by nějaké kolo skončilo dřív, neboť vždy se najde nějaké dvojice, jež hraje do plných praporků a navíc jsou zde minutové přídavky za nepřípustné tahy (kdo ví, proč se stále používá termín „nemožné“ – to byste viděli, jak lehce je u dětí možné nepřípustný tah provést a ani přitom nemrknout.

V jedné partii bílý táhl jezdcem z e5 na c7 (ano, nepřípustný tah) a dal vidličku na krále na e8 a věř na a8. Černá to bílému uvěřila, poslušně ustoupila králem, bílý sebral věž zadarmo a partii vyhrál).

Přesto v souladu s propozicemi turnaj skončil včas – předávání cen a vyhlašování vítězů skončilo přesně v 18.30. Bylo to i díky pomoci vedoucího tišnovské výpravy Jana Číhala, který pořadatelům velmi účinně vypomohl s řešením nepřípustných tahů a jemuž pořadatelé za jeho skvělou pomoc velmi děkují.

Cetl, Škňouřil, Halva

V turnaji s velkou převahou zvítězil hustopečský Jakub Škňouřil, jenž ani v jedné partii nebyl vážněji ohrožen a dosáhl absolutních pěti bodů a pěti partií. Na druhém místě skončil Alexander Cetl (Lokomotiva Brno) a třetí místo obsadil Václav Halva (CVČ Inspiro Tišnov), oba čtyři body.

Podrobné výsledky naleznete na chess-results. Ke zhlédnutí také nabízíme souhrnný přehled vítězů.

Další díl seriálu proběhne již za necelý týden v úterý 9. ledna.