Bleskovky Zdeňka Páska – první turnaj Grand Prix mou kořistí

Bleskovky Zdeňka Páska vstoupily letošním rokem do nové etapy. Od lednového turnaje se začíná hrát Grand Prix, do nějž se každému hráči započítá během kalendářního roku osm nejlepších výsledků. Z těchto osmi nejlepších výsledků pak vzejde celkové pořadí, které se vyhodnotí po skončení prosincového turnaje. Odměněno bude osm nejlepších a dále dvě nejlepší ženy, dva nejlepší žáci do 15 let (2010 a mladší) a dva nejlepší senioři (1959 a starší). Proti původní myšlence byli přidáni senioři, jejichž počty v jednotlivých turnajích často převyšují počty žen nebo žáků. No a novinkou je také dílčí odměňování těchto kategorií v každém jednotlivém turnaji, tedy nejen po závěrečném prosincovém turnaji. To ale až od února, jelikož v proběhnuvším včerejším lednovém klání (13.1.2024) byli odměněni klasicky pouze ti, jenž se umístili v hlavních cenách. Myšlenka zatraktivnění tradičních Pásků patří Vlastíku Chládkovi, jehož zásluhou můžeme také hrát v krásných prostorách salonku BB. Vlastík sám se pak z důvodu nemoci nemohl turnaje zúčastnit, což byla opravdu škoda. Ten únorový by mu však již neměl utéct.

Hrálo se opět v salonku BB

Výsledky naleznete tradičně na chess-results, dále nabízím tabulku bodování Grand Prix, pořadí po prvním turnaji, fotogalerii na Zoneramě Břeti Eichlera a také partie zapsané neúnavným Janem Kalendovským.

Jan Kalendovský zapisuje „neviditelnou“ partii Ondřej Borkovec – René Přibyl, vpravo WFM Michaela Svobodová

Úvodního turnaje se zúčastnilo 28 hráčů, kteří si zahráli švýcarským systémem na 13 kol. Hlasováním u prezence bylo zvoleno poměrem 15 : 12 (Míša Svobodová hrála od 2. kola) hrací tempo 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah. Byla tak přerušena série tří turnajů hraných tempem 2x 5 minut, což bylo přínosné mimo jiné i pro mě. Hrálo se o šest finančních cen (800-600-500-400-300-200) a devět věcných, tedy především díky velkorysosti BB a Vlastíka Chládka si na své si přišla více než polovina hráčů.

Finančních i věcných cen bylo celkem 15

Zajímavostí turnaje bylo, že se jej zúčastnil v pořadí již dvoustý účastník. A co bylo ještě zajímavější, že tímto účastníkem byl Josef Pásek z TJ Bohemians Praha (roč. 2010). Jedná se sice jen o shodu jmen s názvem turnaje, který je pojmenován po jeho zakladateli, ale pěkná náhoda, že? Mladík přijel v doprovodu svého sympatického otce, na němž si místo lyžařské dovolené prosadil šachy v Brně. No není to úžasné? Více takových Pražáků v našem městě:-).

Josef Pásek

A nyní již pojďme k turnaji. Do něj vlétl jako uragán jeden z favoritů Vít Kratochvíl z Náměště na Oslavou, když v úvodních sedmi kolech povolil soupeřům jedinou remízu (se mnou), a to jsem ještě mohl hovořit o štěstí. Pak se však Vítkův stroj poněkud zadrhnul a šanci dostali další hráči. Především pak autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil z Durasu a také nejvýše nasazený Milan Smištík, který počínaje sedmým kolem nasadil stíhací jízdu a někdy i se štěstím kosil jednoho soupeře za druhým. Finiš se nakonec povedlo zvládnout nejlépe mé maličkosti, když jsem bez jediné porážky získal 11 bodů z 13 partií. Díky tomu tak připisuji do Grand Prix 100 bodů. O půl bodu zpět zůstal Vít Kratochvíl z Náměště nad Oslavou (GP 95) a pomyslný bronz vybojoval ziskem 10/13 Milan Smištík z Moravské Slavie (GP 90).

Zleva Vít Kratochvíl (2), IM Neklan Vyskočil (1) a Milan Smištík (3)

Na 4. místě skončil ziskem 9/13 FM David Holemář (GP 85), kterému se jako druhému podařilo neprohrát, ovšem osm remíz (z toho sedm v řadě!) nemohlo na medaile stačit. David na místě nabízel v omezeném množství k prodeji knížky To se nehraje (Davidova prvotina) a Vlny a schody, což jsou aktuálně velmi žádané tituly. Se stejným počtem bodů, ale horším pomocným hodnocením, skončil na 5. místě Roman Závůrka z Prostějova (GP 80). Roman střídal dobré okamžiky s horšími, vše ale napravil dobrý finiš (3,5/4). Na druhé fotografii vidíme také šestého Tomáše Košuta z Náměště nad Oslavou (GP 77), který získal 8/13.

Zleva Roman Závůrka (5), FM David Holemář (4) a Tomáš Košut (6)

Stejně bodů nasbíral také sedmý Michal Šípek z Jundrova (GP 74), měl ale horší vzájemnou parti. Osmý skončil Karel Kredl z Moravské Slavie (GP 71), který jako jediný získal 7,5/13. A na třetí fotografii jej doplňuje Petr Matoušek z Přemyslovic (GP 68), který byl pro změnu jediným hráčem, který získal 7/13.

Zleva Michal Šípek (7), Karel Kredl (8) a Petr Matoušek (9)

První desítku pak uzavírá teprve 10letý Vojtěch Velím z Moravské Slavie (GP 65), který měl nejlepší pomocné hodnocení z početné skupiny hráčů, jenž získali 6,5/13. Vojta si zahrál velmi kvalitní turnaj, když se mj. utkal s nasazenými hráči č. 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8 a 10. Tedy zasloužené umístění. Druhou desítku otevírá na 11. místě Pavel Menčík z Durasu (GP 62), kterého následoval jeho oddílový kolega Václav Fencl (GP 59).

Zleva Vojtěch Velím (10), Pavel Menčík (11) a Václav Fencl (12)

Na další fotografii vidíme zleva třináctého Ondru Borkovce z Durasu (GP 56), čtrnáctého Jana Vojtu (neregistrovaný, GP 53) a posledním oceněným hráčem byl na 15. místě Petr Fiala (Individuální člen, GP 51). Všichni tito hráči získali 50% bodů, tedy 6,5/13.

Zleva Ondřej Borkovec (13), Jan Vojta (14) a Petr Fiala (15)

V dalším pořadí měli již hráči méně bodů a ceny nezískali, což asi dosti mrzelo již zmíněného Josefa Páska. Pepa totiž skončil šestnáctý (GP 49), když prohrál poslední tři partie, což je opravdu smůla. Za svůj výkon se ale určitě nemusí stydět!

Tolik tedy ve stručnosti k úvodnímu letošnímu turnaji, který byl současně úvodním turnajem Grand Prix. Druhý letošní turnaj se na přání více hráčů, a po dohodě s Bowlingem Brno, uskuteční opět druhou sobotu v měsíci, tedy 10.2.2024. Důvodem jsou především jarní prázdniny, což by turnaji nejspíš odválo větší množství rodičů i dětí. Tedy 10.2.2024 od 9.30 opět na viděnou!

3 komentáře u „Bleskovky Zdeňka Páska – první turnaj Grand Prix mou kořistí

    • Děkuji za opravu a za velmi pěkný článek který jste napsal.

  1. Dobrý den můj vnuk Velim Vojtech má teprve 10let! Prosím o opravu.

Komentáře nejsou povoleny.