Zamyšlení nad projektem Podpory šachových oddílů a kroužků

Dnes proběhla uzávěrka projektu Podpory šachových oddílů a kroužků. Letos se do projektu zapojilo dvanáct oddílů našeho kraje. Protože se jedná o projekt administrativně velice jednoduchý, nenáročný na zpracování a přitom zachycující SKUTEČNĚ HRAJÍCÍ mládež (na rozdíl od té pasívní vedené jen v tréninkových docházkách), zastavme se na chvíli nad dosaženými výsledky. Nejprve ale přehledná tabulka:

Je krásně vidět, že v práci s mládeží teprve letos došlo ke vzpamatování se z koronavirového útlumu (208 zapojených žáků), ale na rekordním počtu 260 žáků z roku 2019 ještě nejsme.

Tabulka ukazuje postupný úpadek některých venkovských oddílů (s mládeží se přestalo pracovat v Hodonicích, Kyjově, Vacenovicích, Rousínovci a – což je největší škoda – vyhlásila krach kdysi velice kvalitní a početná mládežnická základna v Kuřimi. Zato Brno zažívá mládežnický boom. Zde zanikl jen oddíl Rozrazil, ale naproti tomu se objevila Šachová škola Hříbata a Jezdci Jundrov.

Snad bude rozvoj mládežnického šachu dále pokračovat a v příští sezóně dosáhneme rekordu z roku 2019.

Příspěvek byl publikován v rubrice Mládež a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.