Ořechovské boje 2023 pohledem organizátora

V sobotu 22.4. ve 22.25 jsem se rozhodl jít brzy spát. Mám vstávat ve 4.30 a odvézt dceru na autobus do Vídně. V posteli se převaluji, ne a ne usnout. Myšlenky na šachový turnaj, jestli jsem na něco nezapomněl, se stále a stále vracejí. Dívám se na budík, ukazuje 2.18 a nakonec konečně usínám. Po odvozu dcerky a vnuků hodinku pospím a se strachem z rekordního počtu přihlášených (126) s bratrem, kolegou z práce Šamilem a osvědčeným turnajovým barmanem Jurou Prokopem, vyrážíme směr Ořechov. Jedeme dvěma auty. Já musím zajet do Bohunic za brněnskou šachovou legendou, spisovatelem a historikem Janem Kalendovským. To je náš VIP host.

Výsledky na chess-results
Fotogalerie pořadatelů
Fotogalerie Radek Skoumal
Vybrané partie

Restaurace U rybníčku

Přijíždíme k místu činu – Restaurace U rybníčku v Ořechově. Na místě se již tvrdě pracuje. Spolubojovník z Orla Pavel Kubíček přiváží a instaluje banner sponzorů. Osvědčení rozhodčí Ondra Zámečník a Dominik Hrůza staví šachovnice, vybírají stolek rozhodčích. Na tomto místě chci poděkovat brněnským oddílům Lokomotiva Brno, Jezdci Jundrov a jmenovitě pánům Zámečníkovi, Šípkovi, Hurtovi a Vyskočilovi. Bez jejich pomoci si organizaci turnaje neumím představit.

Účastníci přicházejí, kalíšky zápisné slivovice, klobásky a sýr jsou připraveny. Rád vidím kroměřížské borce Pepu Mudráka, Míru Beneše, Aleše Sojku, kamarády a vícenásobné účastníky turnaje Pavla Hubeného, Davida Holemáře, Petra Skácelika a mnoho dalších. V myšlenkách si vzpomenu na účastníky našeho turnaje, kteří již nejsou mezi námi: Honza Uhmann, Standa Staněk, Honza Píše, Jura Řehůřek, Karel Horák a Franta Vykydal.

Účastníci turnaje v místě, kam se turnaj v budoucnu možná zčásti přesune

Nezletilí borci mají k dispozici kofolu. Nakonec se do turnaje registruje 117 lidí. To je náš účastnický rekord.

Pocházím ze slovácké vesnice Vracov a vždy jsem miloval vesnické události (žně, vinobraní, zábavy) a taky vesnickou hospodu a sklep. V roce 2014 jsem přišel s myšlenkou zorganizovat netradiční šachový vesnický turnaj u nás v Ořechově. Hospodu máme, i když malou (U Fasurů), teď sehnat sponzory a jde se na to. Počáteční myšlenka turnaje byla důstojně se rozloučit se sezónou a dát možnost vyhrát každému účastníkovi nějakou cenu (proto tombola) a zavedli jsme tzv. pivní daň turnaje (název zavedl David Holemář) pro hráče s Elem nad 2200. Daň využíváme smysluplně, tj. po turnaji zlepšujeme pitný režim účastníků. Prvního ročníku se zúčastnilo 48 šachistů. A následně počty rostou. Nezastaví nás ani covidové šílenství, nesmyslná vládní nařízení. Jsme valící se kameny. Ale objevuje se dilema: nejsme výdělečný turnaj závislý na počtu účastníků, jsme turnaj pro pobavení všech, ať je docent nebo tunelář…

Hrací sál restaurace U rybníčku

Neztrácí turnaj narůstajícím počtem účastníků svou původní myšlenku? Na tím jsem dlouho uvažoval. Ale když vidím množství dětí, žen, amatérů a vedle nich mistři, dospěl jsem k tomu, že dát možnost velkému množství účastníků se příjemně zabavit, přitáhnout k šachu děti, ženy, je správné. Má to však malý háček – do hospody se nás dá max. 130 lidí. Michael Věžník přišel s myšlenkou Open Air na náměstíčku před hospodou. Uvažuji i o tom.

Ženy a dívky byly v turnaji hojně zastoupeny
Richard Peša
Tomáš Lakatoš
Moje maličkost se salátovou mísou

K samotnému průběhu: po uvítací řeči zastupitele obce Ořechov p. Woreka, jsme ocenili statečné ženy, nejmladšího účastníka ještě ne 6-letého Richarda Pešu, nejlepšího hráče Orla Ořechov ve II. lize Tomáše Lakatoše a pověstnou salátovou mísu za mizerné výkony ve II. lize získala moje maličkost. Do ořechovské síně slávy jsme přijali a ocenili za přínos šachu pana Honzu Kalendovského. A vzpomněli jsme si také na mistra ČR do 10 let Nikitu Filindashe.

Skromně působící, ale o to více erudovaný Jan Kalendovský
Nikita Filindash

Boje byly urputné a proto se účastníci často posilovali u baru. Vedení se ujal a do konce turnaje nepustil největší favorit GM Vojta Plát. Vynikajícího výsledku 5. místa docílil Míra Beneš, organizátor podobného vesnického turnaje v Ludslavicích, který vřele doporučuji.

Zleva IM Neklan Vyskočil (2), GM Vojtěch Plát (1) a FM David Holemář (3)

Po každém kole byla losována hodnotná tombola (každá z cen v min. hodnotě 700 Kč). A opět jako minule, když z 5 účastníků z Prahy, čtyři v tombole vyhráli, přičemž zástupce matičky Práglu Jindra Melich vyhrál dokonce dvakrát. Klasický pragocentrismus, tady nás čeká ještě hodně práce:-). Aspoň, že zlatá tombola (dřevěné šachy + 5 dílů nejlepších partií Alexandra Aljechina) zůstala doma, radost měl zástupce Jihomoravského kraje Martin Handl.

Několik vět k finančnímu zabezpečení turnaje. Bez finanční podpory ze strany sponzorů by daný turnaj nemohl vzniknout. Proto chci poděkovat hlavním sponzorům RP šachy, obci Ořechov, dlouholetým sponzorům Energo Pavelka, Natura viva, Hasan&SONS, Eurofloor Brtnice a všem ostatním.

Velké díky všem našim sponzorům!

Pro oživení jeden z mých salátových výkonů, dle rčení „nejtěžší je vyhrát vyhranou partii“. V 8.kole jsem se utkal s Karlem Kratochvílem. Karel se mé pircky nebál, však asi se bát měl. Nebo ne? V pozici na diagramu, kterou by určitě vyhrálo i prase s kantorem, následovalo: 1….f4! 2. Sxf4 Df1+ 3.Kd2 Dxf2+ (vyhrávalo jednoznačně 3….De2+ 4.Kc3 Dc4+ 5.Kd2 Dxd4+ 6.Ke1 Dxf4 7.Vf3 Dxh4 8.Jxf7 Vg8…..) a po 4.Kc3 jsem zmožen únavou a kalíšky vymyslel „geniální“ 4…c5″. Po 5.Dxf2 jsem se mohl vzdát a dát si na uklidnění panáka.

Epilog:
Chci poděkovat všem účastníkům za bezproblémový průběh turnaje, sponzorům za podporu turnaje, personálu restaurace U rybníčku za milou obsluhu, velké řízky a dobrý salát. Těšíme se na vás všechny za rok opět v Ořechově na již 11. ročníku Ořechovských bojů.

A nakonec vítěz s trofejí:

Vítěz turnaje GM Vojtěch Plát

Luhačovice 28.4.2023
Chovanec nápravně léčebného ústavu Praha
Dr. Messerschmidt

5 komentářů u „Ořechovské boje 2023 pohledem organizátora

  1. Také oceňuji pohodový průběh turnaje. Je dobře, že salátovou mísu „vyhrál“ někdo jiný než její tradiční držitel Pavel Kubíček.:)

    • Lukáši, rozesmál si mě. Ale když máš formu viď Liga mistrů, můžeš trofej získat i několikrát za sebou.

  2. Stando, díky za pohodový a naprosto skvělý turnaj. Já i mládežníci jsme si ho užili. Radek Skoumal, SK GPOA Znojmo

  3. Super článek 🤩
    Děkujeme za osobní pozvání ..
    Ivan Kovács ŠK Caissa Třebíč

    • Díky Ivane, těším se na Vás i příští rok ( doufám, že dožijeme). Standa Messerschmidt

Komentáře nejsou povoleny.