Poznámky a diskuse k restrukturalizaci KPII

Pavel Šťastný krátkým zamyšlením vyzývá před konferencí JmŠS k diskusi ohledně změn v organizaci KPII: „Tak to máme včera jeden utonulý, pátek jedna utonulá s dopomocí… Tahle první věta z klasické povídky Š+G mi vytanula na mysli, když jsem si včera projížděl výsledky 7. kola KPII… Tak to máme včera (od začátku sezóny) ve skupině B (10 družstev) 26. kontumaci za neosazenou šachovnici, ve skupinách A a C (po 9 účastnících) shodně po třech. Očekával bych, že pan nebo paní „Kompetentní“ před JM konferencí „naťukne“ na tomto fóru oddíly, vyvolá „nějakou diskusi“ o snížení počtu družstev v KPII ze 30 na 24 a že se delegáti na konferenci konečně rozhoupou k nějaké „Akci“…“

Návrh restrukturalizace připravený pro jednání na konferenci JmŠS.

Konference se bude zabývat také sestupovým klíčem KPII. Mezi týmy hrajícími KPII proběhla rychlá anketa.

7 komentářů u „Poznámky a diskuse k restrukturalizaci KPII

  1. Nevíte kolik mužstev bude sestupovat z KP II – B, A? Kolik mužstev bude sestupovat z KP1? Dvě, nebo tři děkuji za zjištění.

    • Sestupy z KP1 a KP2 závisí na počtu sestupujících jihomoravských mančaftů z druhé ligy.
      Z KP1 padá vždy 1+ počet JmK týmů sestupujících z druhé ligy. Aktuálně tedy z KP1 by padaly 3 týmy. Letos z KP1 můžou spadnout max 4 týmy. Reálně to vypadá na 3.
      Podobně je to v KP2, kdy padá 5+počet JmK z 2.ligy. Momentálně tedy 5+2 = 7. Maximálně může spadnout 8, reálně to bude těch 7.
      Přesný klíč sestupů z jednotlivých skupin KP2 nevím, ale je tu několikrát vysvětlen v jiných článcích.

  2. Také je potřeba něco udělat s časem hrát partie maximálně na 1 hodinu bez přídavku, to by asi neprošlo, ale nejlepší by bylo 90 minut na jednoho hráče komplet bez přídavku a na dohrání po 40 tazích by nebylo vůbec nic. Máme své rodiny a šachy včetně dopravy zaberou celý den. Nelze podporovat šachisty co počítají nějaké varianty to jsou magoři a vypatlanci. Partie se jenom prodlužuje a přídavek jim pomáhá. Pak se nedivme, že je úbytek šachistů. Je to právě kvůli těmto idiotům co počítají během varianty dlouhé varianty a přídavek jim nahrává. Zkraťme partie buďme ohleduplní. Máme své rodiny a spěcháme domů. Nechceme trávit celou neděli na šachovém zápase.

    • Uf, už jsem četl hodně nesmyslných příspěvků, ale toto je ultranesmysl. Děkujeme za názor a posíláme klíčenku.

  3. Systém KPI a KPII je dlouhodobě nesmyslný a postrádá smysl důsledek je ten, že je malý zájem hrát soutěž KPII . Nejlepší cestou by bylo se vrátit to oblastních přeborů, kde vítěz by hrál rovnou 2. Ligu. Jak to bylo dříve. To by však znamenalo sloučení družstev KP1 a KP2 což já považuji za naprosto logickou věc. Ty družstva co by spadly z oblastních přeborů by hrály okres. Jak jednoduché, jak prosté. Nějaké varianty kolik družstev v KPII se mi zdá strašně komplikované. Pokud někomu vadí vzdálenosti tak ať si našetří peníze, nebo to nehraje vůbec stejně mnozí hráči pendlují z jednoho klubu do druhého a je mnoho uměle vytvořených týmů. Šachisté by měli především hrávat za jedno družstvo ne za dvě družstva maximálně za svůj mateřský oddíl. Pak je v tom hrozný nepořádek a vznikají ty problémy, viz KPII, poněvadž je jak uvádím dost uměle vytvořených týmů. Raději sežeňte nové šachisty než to, že hráči pendlují z jednoho klubu do druhého. To je nefér.

  4. Teď jsem si vzpomněl na film Hodíme se k sobě, miláčku (1974)? Dialog (57:30 min.): Něco novýho? Ani ne. A u tebe? Taky ne. Pošta taky žádná… Nikdo nevolal? Představ si, nikdo. To je ale strašný, jak se u nás (před konferencí – pozn. P.Š.) nic neděje…

  5. Osobně bych se v prvé řadě ptal, proč družstva nehrají. Členská základna se početně příliš neliší od doby, kdy se KPII hrávala ve třech skupinách po 12 týmech. Proč je tedy o soutěže družstev tak malý zájem? Není současná podoba soutěží již přežitá? Nenastane za pár sezón problém s obsazením i 24 družstev?
    Při redukci na 2×12 družstev je třeba postupovat velmi opatrně nejen z důvodu dojezdových vzdáleností (kraj má bohužel mimořádně nevýhodný tvar a rozumné rozdělení na dvě poloviny není možné, reálně mohou být dojezdové vzdálenosti pro některé týmy i delší než v případě KPI!). Potíž je také v návaznosti na OP a KPI. Dnes je KPII svoji úrovní přesně mezi oběma soutěžemi. Navíc umožňuje i menším oddílům hrát každý týden (OP a KPII). Nezpůsobí redukce zhroucení této „přirozené rovnováhy“ a nepřispěje k dalšímu úbytku hráčů? Tím spíše, když okresní soutěže mají také své potíže…

Komentáře nejsou povoleny.