KPIIB 8. kolo: Kuřim padá i postupuje (II. díl)

Nedá se nic dělat, podnadpis sedmého kola musíme zopakovat i v kole osmém – vše se liší jen tím, že co v sedmém kole bylo vysoce pravděpodobné, je v kole osmém (předposledním) stoprocentně jisté. Ano, do KPI postupuje Kuřim C a na posledním, sestupovém místě je Kuřim E.

V kuřimské Kotelně se hrál netradičně jen jeden zápas

Kuřim C doma přivítala Lokomotivu Brno jen se třemi hráči základní sestavy. Ale hosty nezastihla neděle c nejlepší formě, o čemž svědčí i skutečnost, že plně bodovat z Brňáků dokázal jen na poslední desce Stanislav Krasovskyi, který se v partii s Jiřím Hrdinou blýskl obětí figury na f7, navíc se ziskem obětované figury zpět.

Stanislav Krasovskyi – Jiří Hrdina

K výhře však mladé brněnské naději dopomohla až šachová slepota soupeře. V pozici na diagramu již kuřimský hráč stojí lépe a v pozici na diagramu stačilo jen pokrýt dvoutahový mat, nabízí se třeba 1. – g6 nebo 1. – Sc7. Přišlo však neuvěřitelné zatmění a po 1. – hxg3?? 2. Vd8+ šel slavit výhru bílý.

Špatnou formu Brňáků dokážeme následujícím diagramemm. Tento diagram zachycuje pozici z nejdelší partie utkání Jan Pešl – Jaromír Krystl. V pozici na diagramu zahrál černý obrovskou chybu 1. – Je7??, čímž odřízl ústupová pole své dámě. Ta je po 2. Jge4 fxe4 3. Jxe4 cxd5 4. Sg5 chycena. Bílý kolem této možnosti sice prošel bez povšimnutí, ale partii k vítěznému konci nakonec dovedl.

Jan Pešl (zcela vpravo) porazil Jaromíra Krystla

Partie Jana Kalendovského s Janem Číhalem skončila rychlou remízou,

Jan Kalendovský (bílé) a Jan Číhal

v zablokované pozici se na remíze shodli i Miroslav Kureš s Tadeášem Bočkem

Tadeáš Boček (vlevo s černými) versus Miroslav Kureš

.a na remíze se nakonec shodli i na první desce, kde Jan Košata sice na Vašku Buchtovi získal dámu, ale materiál za ni byl dostatečně kompenzovaný.

Václav Buchta (s černými vlevo) a Jan Košata

O výhře Kuřimi tak kromě kapitána rozhodli Vladimír Kudla, jenž prostorovou převahu proměnil v konečné vítězství,

Milan Šlégl (černé) a Vladimír Kudla

Bronislav Horák, jenž obětovává kvalitu a vítězí útokem na krále a nakonec

Bronislav Horák (vlevo) a Anita Vaceková

i Michal Snášel, jenž zvítězil nad Romanem Skřivánkem.

Michal Snášel (bílé) a Roman Skřivánek

Poslední Kuřim E pokračovala v sérii proher a ve Střelicích dostala vysokou výslužku 1 : 7. O utkání píše Martin Heneš následující:

V mrazivém počasí jsme vyrazili do Střelic zabojovat konečně o nějaký ten bod. Bohužel, ani tentokrát to nevyšlo podle našich představ, i když remíza by byla zasloužená.

Vladan Hrdlička – Miroslav Bauer

Na první šachovnici hrál Bauer proti Hrdličkovi, kde ještě ve 40. tahu stál náš hráč pozičně lépe. V časové tísni však přišla chyba, aktivace dámy a dvou jezdců zpečetila osud partie.

František Laštovička – Adam Borovský

Na druhé šachovnici nastoupil Franta Laštovička proti Borovskému. Od střední hry to byla divoká partie se spoustou kombinačních možností, při které soupeř stál o chlup lépe. Následně se situace obrátila. Bílý sice měl o pěšce méně, ale jeho pozice vypadala více na výhru Franty. Neviděl jsem, kde se to zvrátilo, ale partie nakonec dopadla prohrou Františka.
Třetí šachovnici obsadil pan Mrkos proti Pešovi. Bílý hned od začátku ovládl střed partie, a proto se vydal Jaroslav h-pěšcem na rozbití královského křídla. Silný střelec soupeře na d6 ale nedovoloval černému králi velké manévry. Bílý ještě prosadil g-pěšce za dámu, která záhy zakončila hru matem.
Na čtvrté šachovnici nastoupil Pavel Sádlík proti panu Bučkovi. Celou dobu se pozice zdála být vyrovnaná, nakonec však partie také skončila remízou.
Pátou šachovnici jsem okupoval já proti R. Pokornému. Začátek symetrické anglické byl takový nemastný neslaný. Ve 12 tahu mi soupeř nabídl remízu, kterou jsem odmítl s touhou vyhrát. Po nucené výměně věží,  vyrovnaná pozice dala za pravdu soupeři a partie skončila také remízou.
Na šesté šachovnici hrál Pavel Valenta pěknou partii, ale po hrubé chybě a ztrátě figury partie skončila prohrou.
Na sedmé šachovnici nastoupil Pavel Heneš proti Danielovi. Tato partie byla trochu nešťastná. Přestože Pavel stál na konci střední hry lépe, po hrubé chybě dostal vidli a hru vzdal.
Na poslední místo zasedl Izák. I přesto, že již v 6. tahu přišel o pěšce, držel se až do koncovky, která nevypadala zle. Měl sice o pěšce méně, ale zato dotlačil pěšce až na b7. Nepřesnou hrou ale o něj záhy přišel, a tudíž tu byla další prohra. 
Na osmé šachovnici došlo i na jednu úsměvnou historku. Během hry byl přivolán rozhodčí se slovy: “Reklamuji nesportovní chování!”. Důvod reklamace: “Soupeř se nechce vzdát!”. S úsměvem přihlížejících se i tak pokračovalo dále.

O nerozhodném utkání v Ivančicích 4 : 4 píše Tomáš Keprt na kuřimském webu.

ŠK 64 pokračoval v dosavadní praxi dodavatele finančních prostředků pro kraj a proti znojemským mládežníkům nastoupil pouze v sedmi. Na soupeře to však stačilo: GPOA Znojmo – ŠK 64 Brno 3 : 5.

A nakonec děti z Jundrova (za Jundrov hráli skutečně jen dva dospělí) porazily Moravskou Slavii 5 : 3.

Závěrečné kolo proběhne v neděli 19. února. O postupujícím i sestupujícím je však rozhonuto již teď.