XVII. ročník šachového turnaje pro děti a mládež Vyškovská rošáda 2023

V sobotu 7. ledna 2023 se v Besedním domě konal XVII. ročník šachového turnaje pro děti a mládež Vyškovská rošáda. Hrály se tři samostatné turnaje, turnaj špuntů (děti do 8 let), turnaj mladších žáků (kategorie U10 a U12) a turnaj starších žáků – kategorie U14. Výsledky turnajů mladších a starších žáků jsou započítány do Jihomoravského krajského přeboru mládeže v rapid šachu pro sezónu 2022/2023. I přes to, že letošní ročník turnaje nebyl oproti minulým ročníkům určen pro hráče do 16-ti let, tak se do všech tří turnajů se zaprezentovalo celkem rekordních 137 mladých šachistů!

V turnaji špuntů hrálo 23 dětí ročník narození 2015 a mladší. Nejmladší hráčkou byla Šarlota Stará, ročník narození 2018, Šachy Brankovice. Pro většinu dětí to byl jeden z prvních turnajů, a tak si zde mohly vyzkoušet, jak to na takovém turnaji chodí. Tento turnaj rozhodoval nestárnoucí Stanislav Vémola, kterému pomáhal Martin Kužílek.

Medailisté v kategorii H8 – Šimon Dlouhý (3.), Richard Peša (1.) a David Moravec (2.)
Medailisté v kategorii D8 – Julie Weishäupelová (2.), Nina Slavíková (1.) a Veronika Netušilová (3.)

Ve velkém sále Besedního domu se hrál turnaj B určený pro děti ročník narození 2011 a mladší. Tento turnaj se hrál pod dohledem hlavního rozhodčího Jana Kotisy, kterému asistovali sáloví rozhodčí Radim Majetič, Jiří Trněný a Robert Kudlička.

D10 – Oldřiška Pavlíková (2.), Šárka Kyjovská (1.), Adéla Karafiátová (3.)
H10 – Tsyren Berdnikov (2.), René Moravec (1.), Matěj Benda (3.)
D12- Karina Starenka (2.), Sára Pešková (1.), Vitalina Slava (3.)
Ředitel turnaje Karel Hruška a medailisté H12- Marek Pukowietz (2.), Stanislav Krasovskyi (1.), Metoděj Vojtěch (3.)

Starší žáci ročník narození 2009 a mladší obsadili zkušební sál ve druhém patře Besedního domu. Turnaj, ve kterém hrálo 30 hráčů, řídil Jaroslav Hejný.

Medailistky kategorie D14- Zuzana Stará (2.), Kristýna Dorazilová (1.), Běta Kubátová (3.)
Medailisté H14- Tobiáš Komárek (2.), Václav Šetina (1.), Vojtěch Karafiát (3.)

Kompletní výsledky všech 3 turnajů

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě a organizaci Vyškovské rošády. Vše klapalo bez komplikací, až na ty slzičky v kategorii špuntů. Časový harmonogram turnaje byl dodržen, dokonce vyhodnocení skončilo ještě dříve. Potěšením byla slova doprovodu i hráčů, že jsou velice spokojeni s prostředím, zvládnutou organizací a  pěknými cenami pro všechny, bylo z čeho vybírat.

Poděkování patří také Městskému kulturnímu středisku Vyškov a jeho zaměstnancům za poskytnutí nádherných prostor Besedního domu a spolupráci při organizaci turnaje. Dále bych chtěl poděkovat Městu Vyškov a firmě Eurovia za poskytnutí cen pro účastníky tohoto turnaje. Poslední poděkování patří paní Markétě Trněné a její pomocnici paní Blance Kocmanové za perfektní občerstvení pro účastníky turnaje.

Fotogalerie

Fotografie  pořízené Lenkou Voráčovou si můžete prohlédnout na tomto uložišti