Anketa o sestupovém klíči v KPII

Vážení šachoví přátelé,

protože v uplynulé sezóně se nepodařilo obsadit všechna místa v KPII a objevily se různé názory na to, podle jakého klíče v takovém případě určit sestupující družstva, letošní Konference JmŠS uložila STK JmŠS uspořádat za tímto účelem anketu.

Proto se na Vás obracím se žádostí o spolupráci při organizaci ankety, která proběhne ve 4. kole KPII – v neděli 4. 12. 2022. Přesné zadání ankety a pokyny ke zpracování a odeslání výsledků rozešlou také vedoucí jednotlivých skupin společně se zprávou z nedělního 3. kola KPII.

Všem kapitánům, rozhodčím a hráčům předem děkuji za spolupráci!

Vladimíra Šťastná, STK JmŠS

12 komentářů u „Anketa o sestupovém klíči v KPII

  1. Vážení diskutující, pláčete na nesprávném hrobě. Všechny Vaše příspěvky se netýkají tématu vyhlášené ankety, proto zašlu všem zainteresovaným oddílům můj návrh úpravy anketní otázky k zodpovězení před 4. kolem v neděli 4.12.2022. Vaše návrhy na restruktualizaci KP 2 napište znovu k článku STK pro konferenci. Vaše komentáře budou za 2 dny smazány (14 dnů po uveřejnění) a tak je již nikdo nedohledá!!!

    • informace, že budou komentáře za 14 dní po zveřejnění článku smazány a nikdo je nedohledá, není pravdivá. Dva týdny po zveřejnění článku už pouze není možné přidávat nové komentáře, ale ty dříve vložené stále vidět jsou. Pro jejich zobrazení už ale nestačí kliknout na „bublinu“ vpravo od názvu článku (která po 14 dnech už není vidět), ale je zapotřebí rozkliknout celý článek. Komentáře u starších článků stále jsou, viz třeba článek o 1. kole kPIIB: https://jmsschess.cz/2022/10/kpiib-uvodni-kolo/

  2. A co tři skupiny KPII po 8 družstvech? 7 kol každý s každým + 3 kola nadstavba první čtyři o postup, 5-8 o sestup…

    • Tři skupiny po 8 družstvech systémem každý s každým (bez baráže) by znamenaly další snížení počtu kol v KPII na 7. Při barážovém systému a následném spojení „lepších“ a „horších“ polovin ze všech skupin do jedné postupové a jedné sestupové skupiny bychom potřebovali mnohem více termínů, než pro soutěže družstev reálně máme. Jediným dalším řešením by tak opravdu mohla být baráž v rámci jedné základní skupiny – je ale otázkou, zda by opakované zápasy se stejnými soupeři byly pro družstva atraktivní.

    • …tak jsem to nemyslel. Nadstavba v rámci pouze těch skupin. 7+3 kola. Postupovali by jako teď vítězové každé ze tří skupin.

    • Já chápu, jak jste to myslel, ale pro jistotu jsem do své odpovědi zahrnula i další možné varianty tří skupin po osmi družstvech. Pro baráž v rámci jedné skupiny platí to, co jsem psala o možné neatraktivitě – sice se odehraje celkem 10 zápasů (tedy více než nyní), ale z celkových sedmi soupeřů potká každé družstvo tři soupeře dvakrát, což nemusí být pro družstva lákavá varianta. Ale jedno z možných řešení to samozřejmě je.

    • Okresní přebory se tak hrají úplně normálně. Nebo dokonce dvoukolově a nikomu nepřijde divné hrát se stejným soupeřem odvetu. Družstev prostě ubývá, tohle je jedno z možných řešení. Podle mě lepší, než zvýšit dojezdové vzdálenosti snížením skupin na dvě. Platí to i v životě obecně. Nelze mít všechno. Vždy je to jen „něco za něco“…

  3. Snížit počet skupin ze 3 na 2, počet týmů celkem 24.

    • Pak ale bude potreba vyresit postupy do Kp1. Za predpokladu, ze KP1 si udrzi dva postupy do 2L.
      Ted postupuji z KP2 celkem 3 tymy. V pripade dvou skupin by bylo velke finale o treti postupove misto? Nebo nechat jen podle skore?

    • Ano, snížit počet týmů v soutěži (a současně i počet soutěží) je možným řešením současné situace – nevýhodou by samozřejmě bylo navýšení dojezdových vzdáleností. STK připraví za tímto účelem materiál pro Konferenci JmŠS, která může o snížení počtu družstev a soutěží rozhodnout.
      Co se týče postupů, ano, při dvou skupinách by muselo do KPI postupovat vždy ještě jedno družstvo z 2. místa – pravděpodobně podle skóre, na finále o třetí postupové místo bychom potřebovali najít další termín(y), což by bylo dost obtížné.

    • Třetího postupujícího není třeba hledat, postoupí jen dva vítězové skupin… tak to bývalo i v minulosti. On je ten tlak na KPI dost velký, tři postupující, a když se „našim“ ve druhé lize nedaří a jede dolů lavina, tak družstva v KPI dlouho neví, zda hrají o postup či o záchranu :-).

    • Minimálně při nulovém sestupu z 2. ligy do KPI bude nutné třetího postupujícího najít. Čísla totiž mluví jasně: Při nulovém sestupu z 2. ligy postupují z KPI dvě družstva do 2. ligy a jedno (poslední) družstvo sestupuje do KPII. Pokud by postupovali jen vítězové skupin, postoupí do KPI jen dvě družstva, takže v KPI bude o jedno družstvo méně (11 místo 12). A protože poslední družstvo (nejen) z KPI sestupuje vždy (podle Soutěžního řádu musí), musí z KPII postoupit o jedno družstvo navíc (3 místo 2), aby se KPI zaplnila.

Komentáře nejsou povoleny.