Třetí sobota měla premiéru v Moravské zemské knihovně

Pravidelný seriál turnajů v rapidšachu Třetí sobota si v sobotu 15. října odbyl svou premiéru v Moravské zemské knihovně. Reprezentativní prostory zřejmě nalákaly více zájemců, než pořadatelé očekávali, takže donáška chybějícího materiálu z prvního patra a jeho stavění způsobilo úvodní dvacetiminutové zdržení celé akce.

Dalším problémem byl nedostatek stolů. Pořadatelé sice měli v záloze hlavní sál v přízemí, ale stěhování celého hracího materiálu až do přízemí by způsobilo další, nejméně půlhodinové zpoždění, a to nechtěli. Obsadili proto malé stolky na chodbě.

Z nouzového řešení se vyklubalo velice příjemné hrací prostředí. Ač byly stolky umístěny na chodbě, bylo zde velmi hezky. Prosvětlená chodba, krásné výhledy z okna, plno kytek a přitom zde bylo ticho a klid, jak se na knihovnu sluší. A klimatizovaná budova nestrádá ani průvanem, který se v jiných budovách na chodbách normálně vyskytuje.

A toto je již pohled do hracího sálu. Mezi 43 účastníky byla minimálně polovina účastníků neregistrovaných bez jakékoli výkonnosti – zřejmě důsledek aktivit Lokomotivy Brno na náborových sportovních akcích. Přesto se však výsledkově neztratili – takový Pavel Zaťko nebo Jiří Kropáč uhráli velice solidních šest bodů a skončili na celkovém šestém, respektive osmém místě celkového pořadí.

Byl to docela zajímavý pohled na pestrou míchanici registrovaných i neregistrovaných hráčů. Pravidla však uměli všichni. Nepřípustných tahů se vyskytlo jen několik a jejich příčinou byla roztržitost, a nikoli neznalost pravidel.

Od počátku byl na špici turnaje Ladislav Urbanec, který nakonec v soutěži zvítězil, když v posledním kole dovolil svému soupeři pojišťovací remízu.

Dalšímu favoritovi Renému Přibylovi se v posledních dvou kolech nedařilo a nemilosrdný švýcar ho odsunul až na 14. místo.

Zato se velmi dařilo mládeži – na turnaji těsně za vítězným panem Urbancem skončili Václav Buchta (Lokomotiva Brno) a Vojtěch Velím (Jezdci Jundrov). To samozřejmě vede k zamyšlení, jestli má smysl v turnajích dospělých vypisovat samostatné žákovské kategorie, když pravidelně trénované děti dospěláky stejně nemilosrdně smetou…

Pozoruhodného výsledku dosáhla znojemská výprava pod vedením Radka Skoumala – všichni se umístili pěkne za sebou na 37., 38. 39. a 40. místě.

Závěrem nezbývá než odkázat na podrobné výsledky a připomenout, že další turnaj seriálu se odehraje 19. listopadu. Všichni zájemci jsou srdečně zváni.

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.