Pásci v narozeninovém lesku, Neklan vítězem blesku

Pásci a říjen 2022 – když jsem si před pár měsíci v Pardubicích uvědomil toto datum, hned mě napadla zcela výjimečná situace s říjnovými kulatinami několika brněnských šachistů. Po pardubickém setkání s Rosťou Stříbrným, mimochodem aktivním běžcem a především bývalým primářem nemocnic U Milosrdných bratří a nemocnice v Ivančicích, jsem měl jasno. Tedy, že Pásci v říjnu proběhnou jako oslava kulatých narozenin tří hráčů (František Vykydal 90, Rostislav Stříbrný 70 a Neklan Vyskočil 50). Situace vpravdě mimořádná, kterou o několik týdnů později ještě umocnilo setkání s Evčou Kulovanou, která mi připomněla své půlkulatiny 35 (přiznám se, že mě to ani nenapadlo:-)). Tedy z tria se rázem stal kvartet a to už chtělo pořádně naplánovat.

Parta oslavenců:-)

Abych vás ale neunavil hned na začátku, tedy jen ve zkratce jídlo a pití – od BB vyrobený 4,5 kg dort pro Rosťu Stříbrného s černou dámou

Rosťův krásný 4,5 kg dort od BB

a dva neméně úžasné dorty od Lucie Kuchynkové (90 a společný šachový pro Evu a mě). Mimochodem, na šachovnici je k vidění osm neohrožujících se dam:-).

Dále 150 chlebíčků od Lumiky Slavkov (regionálně možná nejlepší podnik v poměru kvalita – cena) a šest francouzských šampusů.

Chlebíčky od Lumiky Slavkov
6x francouzské 1x dětské šampaňské

To vše ohraničeno max. 50 účastníky. Stanovená kapacita se rychle plnila a přes nejrůznější odhlášky a nové přihlášky se konečný počet ustálil na čísle 47. Z odhlášených to byli například nejvýše nasazení Viktor Žigo a IM Pavel David (potíže s pravou rukou) nebo těsně před začátkem Vít Bureš. Vítkovi se na místě nějak neudělalo dobře, a tak v doprovodu své sympatické ženy Magdy odešel na procházku, z níž se vrátil odpoledne ke konci akce. Především však chyběl Vlastík Chládek, jenž se nestihl doléčit. To mě mrzelo, neboť díky Vlastíkovi můžeme hrát na BB nejen Pásky, ale i mnohé jiné turnaje či soutěže. Odhlášky pak byly vesměs kvůli zdravotním důvodům, tedy zde vám musím poděkovat za zodpovědný přístup.

Hrací místnost – salonek na Bowlingu Brno

Výsledky najdete tradičně na chess-results, bohatou fotogalerii pak na Zoneramě Břeti Eichlera a pro zajímavost statistiku BZP. Předkládám rovněž vybrané partie zapsané neúnavným zpravodajem a vždy vítaným hostem Janem Kalendovským a od téhož autora pak můžete nahlédnout do šachového životopisu Františka Vykydala nebo v odkazu na Blanenský deník zde. Honzova šachová zpravodajská činnost je prostě obdivuhodná.

Tu potravu jsem Janovi přinesl osobně:-)

Hrálo se švýcarským způsobem na 15 kol tempem 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah. Toto moderní tempo poměrem 25 : 22 těsně přehlasovalo klasické 2x 5 minut, tedy něco pro „tvůrce a přemýšlivce“:-). K rozhodujícímu zvratu došlo se závěrem prezence příchodem 8-členné znojemské skupiny vedené Radkem Skoumalem, která v poměru 6 : 2 prakticky stanovila hrací tempo. Hrálo se o osm finančních cen (1.100-900-700-600-500-400-300-200) a 21 věcných cen, tedy ceny získala více než polovina zúčastněných.

Cen pro účastníky bylo hodně

Turnaj se hrál jako „celodenní“, jelikož jsem s významem akce chtěl dát prostor pro setkání a povídání, tedy mezi jednotlivými koly alespoň 5-minutové drobné přestávky a někdy okolo poledne hodinovou přestávku na konzumaci jídla, pití, obědu v restauraci či prosté konverzaci. V přestávce jsme pak s Evou stihli nakrájet dorty, rozlít šampaňské do pohárků a dát je každému hráči na stůl. A přípitek o 13 hodině, hádejte komu? Ano, Františku Vykydalovi, jehož neuvěřitelné 90. narozeniny považuji za středobod celého programu. František se podobně jako Rosťa Stříbrný narodil 5.10. jen o dvacet let dříve (5.10.1932). K duševní svěžesti mu pomáhaly a pomáhají nejen šachy, ale také skutečnost, že byl ještě po osmdesátce zaměstnaný jako kalkulant staveb.

Pavel David gratuluje Františkovi, vedle stojící pohár s číslovkou 90 je darem od Václava Fencla, který daroval poháry i zbylým oslavencům

František se účastní již jen rychlých šachových disciplín, ty ale hraje díky obehranému repertoáru a kvalitní znalosti typových pozic až neuvěřitelně rychle. A při tempech bez přídavku pak své o generace mladší soupeře často shazuje jak na čas, tak na pozici:-). V turnaji to šlo Františkovi střídavě s konečným účtem 7,5/15 (27. místo). Při přípitku však jen zářil a vůbec během celého turnaje byl v pohodě s častými žerty na svou osobu. A protože se stihly sníst všechny chlebíčky a „jen“ dva dorty, tak ten třetí s číslovkou 90 odvezl společně s Františkem do jeho bytu na Veselé náš obětavý předseda Durasu Martin Hyrš.

A nyní alespoň ve stručnosti k průběhu turnaje. Ten neměl vysloveného favorita, jelikož ratingové rozdíly byly minimální a například moje maličkost se nacházela na šesté startovní pozici. Nečekaně skvěle odstartoval Samuel Khadash z Lokomotivy Brno, který měl před velkou přestávkou 6/7 a za sebou již silný kvartet FM Pavel Švanda, první nasazený Václav Fiala, FM Josef Kratochvíl a Roman Závůrka. Obdivuhodné především díky faktu, že byl podle Ela nasazený až jako č. 41. Po přestávce se ale už přece jen začali více prosazovat favorité, kteří už nenechali Sama více projít. I tak je 24. místo za 7,5/15 pěkným úspěchem a mimochodem s nejlepším turnajovým Buchholzem! Po zastavení Sama se začal nejvíce prosazovat autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil, který ač organizačně značně povinován, dokázal po přestávce vítězit a zastavila ho rychlou remízou až v kole závěrečném oslavenkyně WGM Eva Kulovaná. Výsledek 13/15 jsem věru nečekal ani v nejrůžovějším snu, o to však bylo vítězství sladší. O druhé místo byl sveden velký boj a díky lepším vzájemným zápasům z něj vyšel nejlépe jundrovský Václav Fiala, který v turnaji plnil roli nasazené jedničky. Bronz připadl FM Pepovi Kratochvílovi, kterému sice nevyšla sázka na neprůstřelnost (porazil ho Oskar Hájek), nicméně na medaili to nakonec stačilo.

Zleva FM Josef Kratochvíl (3), IM Neklan Vyskočil (1) a Václav Fiala (2)

„Bramboru“ vybojoval Laďa Urbanec a 5. místo pak obsadil silný prostějovský hráč Roman Závůrka (všichni 10/15), který je poměrně častým hostem na brněnských turnajích. Na fotografii doplňuje tuto dvojici Šimon Volák z Lokomotivy Brno, který jako jediný docílil 9,5/15.

Zleva Šimon Volák (6), Roman Závůrka (5) a Ladislav Urbanec (4)

Za ním se seřadila početná 6-členná skupina devítibodových. Na fotografii vidíme na 7. – 9. místě ořechovského Pavla Kubáta, oslavenkyni WGM Evu Kulovanou a Kamila Khadashe z Lokomotivy, který dobrým finišem zastoupil svého mladšího bratra Samuela.

Zleva Kamil Khadash (9), WGM Eva Kulovaná (8) a Pavel Kubát (7)

První desítku uzavřel můj jihlavský kamarád FM Pavel Švanda, následován Jardou Hejným z Vyškova a Karlem Martiškem z Lokomotivy (všichni 9/15).

Zleva Karel Martišek (12), FM Pavel Švanda (10 a Jaroslav Hejný (11)

Z favoritů nebyl asi úplně spokojen čtvrtý nasazený Oskar Hájek, který ziskem 8,5/15 obsadil 14. místo. Po bystrckém triumfu pro Oskara asi trochu zklamání, ale tak už to ve sportu někdy chodí – jednou jsi nahoře a jindy zase dole.

Zleva Michal Šípek (15), Slávek Sládek (13) a Oskar Hájek (14)

A zapomenout nesmím na Rosťu Stříbrného, který ziskem 6/15 obsadil 42. místo. Jeho zajímavou partii proti znojemskému Filipu Čtveráčkovi rozebírá v Brněnském deníku Jan Kalendovský.

Jan Kalendovský připraven k zapsání partie Stříbrný – Čtveráček

Po skončení akce jsem pak ještě zasedl do restaurace ke stolu se třemi Pavly – můj kamarád Pavel, Pavel Blažek z ŠK 64 a IM Pavel David, jenž se nyní úspěšně realizuje v šachové filatelii, kterou jsem měl možnost zhlédnout. Příjemné setkání trvalo asi hodinu a pak jsme se rozešli domů.

Fotograf Pavel s malou odměnou:-)

Závěrem bych chtěl poděkovat za osobní dárky pro mou osobu (bylo jich neuvěřitelných 18!) a všem zúčastněným za pohodovou akci, která skončila okolo 15.15. Dále pak kamarádu Pavlovi, který nafotil většinu fotografií (druhým fotografem byl Břeťa Eichler), Lucii Kuchynkové za výroby dvou krásných dortů a Lukáši Řehůřkovi, který je od Lucie přivezl na místo určení. A samozřejmě velké poděkování Bowlingu Brno, jehož zaměstnanci nám opět připravili perfektní prostředí.

Zde mi gratuluje kamarád IM Pavel David,
který mi věnoval skotskou whisky a navíc mě správně ohodnotil:-)

Tolik tedy k této výjimečné akci, kterou, jak pevně doufám, jste si všichni užili. A na úplný závěr bych se rozloučil Františkovou vlastní hláškou, která charakterizuje jeho hru i sebe samého a která mě opravdu pobavila: „Nejsem Karpov ani Tal, jsem jen Franta Vykydal.“ První listopadovou sobotu (5.11.2022 od 9.30) tedy opět na viděnou!