Králem červnových Pásků Vít Bureš

Po nesmělém květnovém rozjezdu (17 hráčů) se na první červnovou sobotu (4.6.2022) sešlo na Bowlingu Brno v Líšni 23 hráčů, kteří si v letním počasí přišli změřit své síly. Hrálo se tentokrát švýcarským způsobem na 13 kol, a sice odhlasovaným tempem 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah. Klasické tempo 2x 5 minut je zdá se na ústupu, jelikož přidávací tempo bylo upřednostněno výrazným rozdílem 17 : 6.

Výsledky naleznete tradičně na chess-results, fotogalerii pak na Zoneramě Břeti Eichlera a pro milovníky čísel také statistiku BB.

Hrací místností je salonek BB

Hrálo se opět v salonku BB, který je pro pořádání šachových akcí jako stvořený. Pro tento turnajový formát je tu prostorná místnost, kde má každý hráč dostatek místa, nasazení a výsledky promítané po celý čas na plátně a mezi koly možnost občerstvení a relaxace na přilehlé venkovní terase. To jsou jen některé z mnoha výhod tohoto pro šachisty zaslíbeného místa.

Zajímavé byly tentokrát ceny, které si odneslo celkem 19 hráčů! Společně s finančními (700-500-400-300-200-200) totiž dodal věcné ceny nejen domácí BB, ale také oslavenec Václav Fencl (76). A že to byly pěkné ceny, konečně posuďte sami.

Petro Zaporozhets

Punc mezinárodního klání dodal turnaji 15-letý ukrajinský mladík Petro Zaporozhets, který si jinak nevedl vůbec špatně a nakonec si odnesl jednu z věcných cen.

Zleva IM Neklan Vyskočil, Vít Bureš a FM David Holemář

Favority turnaje však byli FM David Holemář, IM Neklan Vyskočil a Vít Bureš. Ti si také nakonec rozdělili první tři místa, jen v trochu jiném pořadí. Vítězem se stal Vít Bureš, který získal úctyhodných 11/13 a byť se nevyhnul porážce (v 10. kole od Břeti Eichlera), stačilo to nakonec na prvenství. Měl ale neustále v patách autora těchto řádků, který nakonec docílil stejného výsledku (s velkým štěstím bez porážky), ale horší pomocné hodnocení jej odsunulo na 2. místo. No a pomyslný bronz tentokrát vybojoval květnový vítěz a nejvýše nasazený FM David Holemář. Ani David v turnaji neprohrál (10/13), ale šest remíz je na případné vítězství už přeci jen trochu moc.

Matěj Tajovský

Čtvrtý skončil můj mladý spoluhráč z Durasu Matěj Tajovský (9/13), který se dlouho bil dokonce o příčku nejvyšší, závěrečné dvě porážky od Daniela Gajdoše a nestárnoucího Františka Vykydala jej však odsunuly na nepopulární bramboru. Matěj však žehrat určitě nemusí, protože vybraný poukaz v hodnotě 500 Kč lze použít na cokoliv při BB.

Oslavenec Václav Fencl (vlevo)

Velký aplaus sklidil celkově pátý Václav Fencl (8/13). Václav nejenže dodal do turnaje hodnotné věcné ceny, ale také výborně hrál a ještě svým gentlemanským chováním dával příklad ostatním. I já se skláním.

Tu orientální, prosím! Vlevo šestý Daniel Gajdoš

Šesté místo obsadil jeden z černých turnajových koňů Daniel Gajdoš (7,5/13), jehož výsledky i hra však byly příliš nevyrovnané. Za pozornost však stojí další dvě umístění. Na 7. místě totiž skončil nestor brněnského šachu František Vykydal (7,5/13), který letos v říjnu oslaví neuvěřitelných 90 let! Na jeho hru si musí dávat prakticky všichni hráči velký pozor, jelikož obehraná zahájení a místy až strojová technika při hraní „jeho“ typových pozic budí respekt. Františka jsem v programu zafixoval k samostatné šachovnici, kam si chodila pro nášup většina jeho soupeřů. František toho také náležitě využíval, když po skončení hry vždy jen postavil figurky opačné barvy a z místa tak vstával jen zřídka.

Velké čokoládové balení je již ve Františkových rukou

A při vyhlášení pak už stačilo jen ukázat prstem na „orientální“ velké čokoládové balení:-). Poděkování zde patří našemu předsedovi Martinu Hyršovi, který Františka na turnaj přivezl a zase odvezl.

Ondřej Borkovec (vpravo) v souboji s Tomášem Keprtem

No a dostáváme se k 8. místu. Toto umístění bylo určitě největším překvapením, když rovněž 7,5/13 dosáhl další můj mladý spoluhráč z Durasu Ondřej Borkovec. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby Ondra nebyl až 21. nasazený! Ono to také na žádnou hitparádu nevypadalo, jelikož po prvních pěti kolech měl kontumační výhru a čtyři porážky. Pak však přišel úplný zvrat a z následujících osmi partií Ondra uhrál 6,5 bodu, přičemž posledním padlým byl jeden z ratingových favoritů a současně webmaster JMŠS Milan Boháček. Zde tedy určitě velikánský úspěch! Do první desítky se ještě vešli Břeťa Eichler s nejvzdálenějším účastníkem Zdeňkem Roušarem (Sokol Zaječice), když oba dosáhli po 7/13.

WFM Míša Svobodová v úsměvném duelu s Markétou Rampulovou

V turnaji proti zvyklostem startovaly také dvě sympatické ženy, a to WFM Míša Svobodová a Markéta Rampulová. Obě dámy se dokonce utkaly (v posledním kole) a za své snažení a časté úsměvy byly odměněny domácí značkovou mléčnou čokoládou:-).

Tolik tedy k turnaji a pokud se vám náš formát líbí, přijďte si zahrát opět na první sobotu v měsíci. Ta příští pak bude 2. července…