Jm KP I. – šance Lokálky klesají

Tři kola před koncem KP I. se začíná smrákat na zálohou brněnské Lokomotivy. Hraje už jen dva zápasy s Jundrovem a Durasem. Její hlavní konkurenti v boji o předposlední příčku Hodonín a Sloup hrají ještě třikrát a mají o poznání hratelnější soupeře. Nejistota panuje i v Lipovci, před nímž je zápas se Znojmem a na závěr rozhodující mač se Sloupem.

PDružstvoHSZ+=BSkV
1SK GPOA Znojmo65101630.524
2Jezdci Jundrov C74121332.022
3ŠK Hustopeče73311230.022
4ŠK Duras BVK – Královo Pole B64021228.522
5ŠO MKS Vyškov63211126.015
6ŠK Kuřim B83141031.016
7ŠK Veselí nad Moravou63121025.514
8ŠK Garde Lipovec8215727.015
9TJ Sloup7133625.014
10ŠK Hodonín7124522.513
11ŠK Lokomotiva Brno B8116425.016
12Spartak Adamov

Dnes bojovala Lokálka za ztracenou věc. Domácí Hustopeče nastoupily s údernou trojkou IM Jaroslav Bureš, FM Lukáš Kuchynka a Oskar Hájek, která dodala „povinné“ 3 výhry a postarat se o zbytek už nebyl žádný problém. ŠK Hustopeče – Lokomotiva Brno B 6 : 2.

Na první desce se černý pustil do titulovaného soupeře bez bázně a hany, v klíčovém okamžiku však manévrováním dámou přišel o inniciativu i o partii.

Na třetí desce černý trochu zaváhal v zahájení a přišel pěkný sicilský masakr na královském křídle.

Ale i hosté sicilku uměli, v následující partii dal bílý už v 18. tahu pozoruhodný „skoromat“ uprostřed šachovnice, kterému šlo zabránit jen odevzdáním dámy.

A do třetice sicilský masakr: oběť střelce za uvolnění dámy k matovému útoku je působivá.

Nejvyšší vítězství dnes docílil Duras. Ačkovil hosté z Lipovce dorazili v sestavě, v níž v minulém kole pokořili Jundrov, nyní na prvních 6 šachovnicích dostali neuvěřitelný výprask 0 : 6! Duras Královo Pole B – Garde Lipovec 6,5 : 1,5.

Jundrov po minulé porážce tentokrát neponechal nic náhodě a bezpečně obral o body zálohu Kuřimi. Jezdci Jundrov C – ŠK Kuřim B 5 : 3.

Utkání GPOA Znojmo – Veselí nad Moravou bylo na žádost hostí odloženo na neděli 13.3.2022

Hodonín přijel do Moravského krasu v silné sestavě, ale vyhrát nedokázal. Boj o záchranu tak bude mimořádně napínavý až do konce. Když to dopadne dobře ve 2. lize, mohly by letos sestupovat jen 2 celky, tj. kromě Adamova už jen jeden. TJ Sloup – ŠK Hodonín 4 : 4. Podrobnou zprávu o zápasu podává domácí Martin Pokladník:

Začátek zápasu TJ Sloup – ŠK Hodonín si domácí představovali mírně řečeno poněkud jinak. Původně mělo nastoupit všech 8 hráčů základní sestavy, hlavnímu organizátorovi Františku Balážovi se ale nejprve v pátek pro nemoc omluvil Marek Skočík a až v nedělních časných ranních hodinách ohlásil stejný důvod i Milan Boháček. Většina hráčů se tedy musela posunout o místo dopředu a kvůli obsazení prázdné šachovnice muselo „A“ družstvo narychlo „ukrást“ současně hrajícímu „céčku“ z okresního přeboru Petra Mikuláška. Naštěstí obě družstva hrála doma a František tak mohl náhradníka rychle převézt z jedné hrací místnosti do druhé. Mezitím však hodonínští hosté, kteří pomáhali rozespalým domácím chystat materiál (díky!), upozornili na skutečnost, že chybí dvě šachovnice. Většina jich totiž zůstala právě ve druhé hrací místnosti a šofér a rozhodčí v jedné osobě tak musel podniknout ještě jeden výlet. Hodiny ani partiáře naštěstí nechyběly, jen zápis bylo kvůli neočekávané změně sestavy potřeba přepsat. Pošramocenou náladu domácím naštěstí trochu spravila milá návštěva v osobě Luboše Ševčíka z ŠK Garde Lipovec, který se zastavil jako divák a kterého všichni sloupští šachisté vždycky rádi vidí. Mohl tak sledovat začátek zápasu, který se kvůli zmíněným neduhům o několik minut zpozdil.

Rychle hotovo bylo na 7. šachovnici. Souboj dvou TomášůBaránkaVlčka – se příliš nerozjel a krotká varianta Pircovy obrany skončila mírovou dohodou v rovné pozici už ve 12. tahu. Tomáš Baránek, který z Hodonína pochází a před desítkami let tam šachy hrával, tak mohl ve volném čase s hosty zavzpomínat na svoje začátky a tehdejší kolegy.

Druhou a zároveň poslední partii, která trvala méně než 40 tahů, sehráli opět dva jmenovci (Filip TaptičFilipem Dvořáčkem) na 6. desce. V jedné z variant Caro-Kannu se domácí hráč rozhodl nedělat rošádu kvůli určité iniciativě bílého na královském křídle a jeho král se tak musel nějakou dobu zdržet v centru. Pozice byla snad nějakou dobu pohodlnější bílému, typická pevná struktura však černého podržela a v koncovce s věžmi a jedním jezdcem na každé straně se nikdo nepokusil o průlom a hra tak skončila také remízou.

Z prvního celého bodu se mohli radovat domácí. Martin Moc zareagoval na dámský gambit Vladimíra Misorina značně nestandardním způsobem, ale vyplatilo se mu to. Jeho soupeř mu v podstatě pomohl připravit jednoduchou taktickou past s odtažným napadením dámy, která bílého stála pěšce ještě v zahájení. Po přechodu do věžové koncovky však měl hostující hráč dobrou kompenzaci v podobě značně aktivnějšího postavení věží a dokonce se mu naskytla příležitost k pěšcovému průlomu, která však zůstala nevyužita. Nelze se ale divit: s počítačovou analýzou všechno vypadá jednoduše, ale v partii bylo potřeba najít několik přesných tahů v nevinně vypadajících pozicích, navíc pod časovým tlakem. Rovnováhu nakonec narušily až poslední tři tahy bílého a až tím úplně posledním se definitivně zřítil do propasti – z vnějšího pohledu dost nečekaným způsobem. Ne všechny věžovky jsou remis…

Hosté vrátili úder na 8. šachovnici v partii Pavla SolaříkaPetrem Mikuláškem, který musel na poslední chvilku doplnit domácí sestavu. Z poměrně normálním způsobem se vyvíjejícího londýnského systému vznikla situace, ve které černý střelcovou vidličkou získal kvalitu za pěšce h7 (naoko obětovaného střelce nesměl sebrat, protože by po následném šachu o vlastního střelce přišel). Pro pokrytí matové hrozby na stejném poli si však bohužel vybral tu nejméně vhodnou cestu, na níž se partie kvůli nevhodně stojícím figurám okamžitě změnila v prohranou – místo kvality navíc měl zničehonic jen věž a střelce proti třem lehkým figurám a k tomu ještě o dva pěšce méně. Nástupu bílého se pak bránil ještě dalších 30 tahů, ale marně.

Další nerozhodný výsledek přidal na 3. desce Roman Moc hrající s Michalem Rackem. Zrychlenou dračí sicilskou rozehrál napřed s jezdcem na c3, ale v dalším průběhu ji přetavil do Maróczyho výstavby s pěšci na c4 a e4. Udržoval si mírnou výhodu až do koncovky, kde mohl kolem 30. tahu s využitím taktiky vysbírat soupeři celé dámské křídlo a sám si na něm minimálně jednoho volného pěšce ponechat. Zvolil ale o něco slabší pokračování a i když mu zůstaly aktivnější figury a lepší postavení pěšců (kompaktní královské křídlo plus jeden pěšec na dámském proti čtyřem izolovaným černým pěšcům), po několika dalších tazích se výhoda postupně rozplynula a hra nakonec skončila v remízové věžovce, kde se oba hráči snažili postupovat zbylými volnými pěšci do dámy a vzájemně se tak drželi v šachu.

Domácí začali ztrácet půdu pod nohama po vítězství Martina Kladňáka nad Martinem Pokladníkem na 2. šachovnici. Šlo o další partii, kterou si domácí kapitán rozhodně za rámeček nedá – velmi se svým průběhem podobala paskvilu s Tadeášem Hladkým na začátku této sezóny, taktéž v rakouském útoku v Pircově obraně. Černý se opět dostal do vážných problémů už v 9. tahu po přirozeně vyhlížejícím vývinu jezdce a po postupu bílého pěšce na e5, který je pro tento systém typický, se z černých figur znovu stalo tragikomické skladiště bez špetky koordinace či šance na protihru. Bílý si mohl dělat, co chtěl, získal snadno pěšce a soupeře sešněroval tak, že ten sám nevěděl, proč se místo masochistického přihlížení vlastní popravě raději nevzdá. Několikahodinové utrpení ukončil pohodlný průnik bílého krále na 6. řadu k podpoře volného pěšce na e6.

Za nepříznivého stavu se dohrávaly dvě partie, v nichž to na zisk 1,5 bodu příliš nevypadalo. Na 5. desce sehráli hezkou partii Martin SenášiPetrem Trávníčkem. Z královské indické v útoku vznikl zajímavý poziční boj, který se domácí hráč kolem 30. tahu rozhodl okořenit taktickou šarvátkou s obětí pěšce za poničení černé struktury. Štěstí přálo odvážnému – v oboustranné velké časové tísni totiž nechal ve 37. tahu nekrytou celou věž. Zdánlivě přitom hrozil matem, jenže černý by onu věž mohl sebrat se šachem, což by mu dalo čas hrozbu pokrýt. Naštěstí pro domácí ho soupeř omilostnil a partie po napínavém průběhu a výměnách většiny figur skončila remízou v koncovce nestejných střelců s volnými pěšci blízko pole proměny na obou stranách.

Snad v zájmu nastolení kosmické rovnováhy po spršce problémů na začátku zápasu se sloupský tým nakonec dočkal záchrany nerozhodného výsledku díky vybojovanému bodu Františka Baláže v jeho partii s Michalem Provazníkem na 1. šachovnici. Alapinova sicilská přešla po hromadných výměnách do koncovky dámy a střelce proti dámě a jezdci při pěti pěšcích na obou stranách. Oba hráči trpělivě manévrovali, až se nakonec černý rozhodl obětovat pěšce se současnou výměnou dam za zdvojení a roztržení bílých pěšců na královském křídle a jejich zablokování na černých polích. Vzniklá koncovka byla snad spíš pro počítač než pro lidi – například nad tím, proč má ve 43. tahu zničehonic vést k výhře bílého tah Se1, zatímco vše ostatní hodnotí počítač jako remízu, zůstává rozum autora této zprávy stát. Jako rozhodující chyba se ukázal být tah 45…Jd6+, který umožnil průnik bílého krále a po němž se zároveň naplno projevila převaha dlouhonohého střelce nad jezdcem ve vzniklém typu pozice. V instruktivní koncovce, která by se dobře vyjímala i v učebnicích, se nakonec bílému podařilo postoupit c-pěšcem na sedmou řadu a zároveň černopolnou blokádou zabránit soupeři v podobném postupu na opačné straně šachovnice. Zásadní význam měla i skutečnost, že bílý střelec ovládal pole proměny zbylého bílého věžového pěšce.

Konec této poslední téměř sedmdesátitahové partie tedy upravil celkový stav dlouhého zápasu na 4 : 4. S přihlédnutím k tomu, jak nedělní ráno začalo, mohou být domácí s tímto výsledkem docela spokojeni. Mimochodem, zápas byl kromě výsledků dost vyrovnaný i co do jmen v zápisu – čtyřikrát Martin a po dvou Filipech, Michalech, Petrech a Tomáších. 🙂

V příštím kole za 2 týdny má každý zápas celkem jasného favorita, tak uvidíme, jak se papírové předpoklady naplní.

ŠK HodonínŠK Hustopeče
ŠK Veselí nad MoravouTJ Sloup
ŠO MKS VyškovSK GPOA Znojmo
ŠK Garde LipovecVolno
ŠK Kuřim BŠK Duras BVK Královo Pole B
ŠK Lokomotiva Brno BJezdci Jundrov C

Zpravodaje a partiový sborník si můžete stáhnout na stránce ŠSČR. Výsledky najdete na stránce Chess-Results.