Vyškovská rošáda 2022

V sobotu 8. ledna 2022 se v Besedním domě ve Vyškově konal 16. ročník tradičního šachového turnaje v rapid šachu Vyškovská rošáda. Turnaj je určen pro děti a mládež do 14 let (ročník narození 2008 a mladší) a je součástí Jihomoravského krajského přeboru mládeže v rapid šachu pro sezónu 2021/2022.

Letošní ročník turnaje byl specifický díky hygienickým nařízením, které jsme kvůli epidemii Covid-19 museli dodržovat. Z tohoto důvodu byl snížen počet hráčů na 80, hrály se pouze dva turnaje na místo tradičních třech turnajů a byl zrušen bufet.

Na Vyškovskou rošádu se prezentovalo celkem 66 mladých šachistů nejen z našeho kraje, kteří se utkali ve dvou samostatných turnajích. Turnaj A byl určen pro mladší žáky ročník narození 2012 a mladší. V turnaji B mohli hrát starší žáci ročník narození 2008 a mladší.

Pohled do hrací místnosti

V turnaji mladších žáků hrál nejlépe Simon Chauvin z ŠK Staré Město, který uhrál 6 bodů. Na druhém místě skončil Simonův oddílový kolega René Moravec a třetí příčku obsadil Vojtěch Velim, individuální člen ŠSČR. Nejlepším hráčem z Jihomoravského kraje byl na čtvrtém místě Jakub Kala, hájící barvy Jezdců Jundrov.

Odkaz na konečné výsledky turnaje A

Turnaj B ovládla domácí hráčka Kristýna Dorazilová, která potvrdila roli nasazené jedničky, když ztratila jen jeden bod se Šimonem Starým z ŠK Staré Město. Na druhém místě skončil s 5,5 body Petr Novotný z OŠ Sportovního klubu Prostějov. Třetí příčku získal i díky nejlepšímu pomocnému hodnocení Vojtěch Karafiát z ŠK Duras BVK.

Odkaz na konečné výsledky turnaje B

Pořadí v jednotlivých kategoriích:

H8 – 1. Martin Hrádek, 2. Zikmund Vojtěch, 3. David Moravec
D8 – 1. Adéla Karafiátová, 2. Soňa Mourycová, 3. Markéta Tikovská
H10 – 1. Simon Chauvin, 2. René Moravec, 3. Vojtěch Velim
D10 – 1. Josefína Blažková
H12 – 1. Andrej Souček, 2. Radek Šudřich, 3. Ondřej Lukaštík
D12 – 1. Valentýna Sochorová, 2. Běta Kubátová, 3. Ema Kubátová
H14 – 1. Petr Novotný, 2. Vojtěch Karafiát, 3. Šimon Starý
D14 – 1. Kristýna Dorazilová

Nad celým průběhem turnaje dohlíželi vedle hlavního rozhodčího Jana Kotisy, kterému asistovala Jana Mourycová, také sáloví rozhodčí Stanislav Vémola, Radim Majetič, Martin Kužílek a Robert Kudlička ml. Poděkování patří i Janu Slepánkovi, který se s panem Vémolou podílel na přípravě hrací místnosti. Dík patří i Mirce Pukowietzové a Marku Hruškovi, kteří se ujali nelehké pořadatelské činnosti u vchodu do hracích prostor, kde prováděli prezenci účastníků spojenou s kontrolou splnění hygienických nařízení.

Odkaz na fotogalerii

Odkaz na fotogalerii p. Voráčové

Příspěvek byl publikován v rubrice Mládež, Turnaje a jeho autorem je Jan Kotisa. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.