Za Ivanem Pařízkem

První srpnová neděle byla pro kyjovský šachový sport smutným dnem. Do šachového nebe odešla významná osobnost kyjovského sportovního šachu Ivan Pařízek.

Ivan Pařízek reprezentoval kyjovský sportovní šach už jako malý chlapec ve věku 12 let, kdy začal hrát za Kyjov přebory. S úsměvem vzpomínal na doby, kdy se mohlo při šachových partiích ještě kouřit, a tak mu tehdejší šachoví matadoři „nechtěně“ foukali kouř do tváře a snižovali možnost soustředění. S přestávkami reprezentoval Kyjov plných 60 let. Poslední utkání ve sportovním šachu za Kyjov odehrál v neděli 5. března 2017 v salonku čeložnického Relaxu v posledním kole okresního přeboru proti tradičním soupeři Ježovu. Bylo nás tehdy málo, a tak jsem ho přemluvil, aby ještě jednou nastoupil, odremizoval výborného ježovského hráče Petra Doležala, a zajistil tak celkové vítězství Kyjova 4 : 3.

Ivan Pařízek obnovil a založil oddíl sportovního šachu v řadách kyjovského Sokola v roce 2003. Pod jeho vedením dosáhl největšího vzestupu, kdy soutěže krajského a okresního přeboru hrály až 4 týmy zároveň.

Ivan působil mnoho let jako trenér dětí a mládeže v tehdejším domě pionýrů (později zvaném „domečku“) a v Sokole Kyjov. Naučil spoustu dětí na Kyjovsku geniální hře šachy. Pořádal a spolupořádal pro děti také spoustu zajímavých akcí. Krajské přebory mládeže na sokolovně a v kyjovské radnici, mistrovství republiky družstev mladších žáků na Domě kultury, které podvakráte v letech 2008 a 2010 hostil Kyjov, a každoroční turnaj pro děti Kyjovský koník.

Poté, co v roce 2017 onemocněl, se věnoval domácímu tréninku nadané mládeže a hraní šachu po internetu, kde až do konce svých dní hrál za Českou republiku v korespondenčním šachu. Když jsem s ním v červnu ještě naposledy mluvil, tak plánoval , že v létě zase začne hrát rekreační turnaje BudChess cupu a musí tady být ještě do 80 let, aby mohl naučit šachy svého malého vnoučka, který mu dělal velkou radost.

Čest jeho památce.

Vladimír Jurutka

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.