Bleskovky Zdeňka Páska – v srpnu vítězí IM Jaroslav Bureš!

Po červencovém „znovuzrození“ se nyní v srpnu (7.8.2021) hrálo znovu a tentokrát rovnou se zápočtem na FIDE Blitz Elo. Počet účastníků se během přihlašování často měnil, až se při prezenci ustálil na konečných 28 účastnících. Tento sudý počet mj. způsobil poprvé v historii našich hlasování (a že už jich je pár desítek) remízu 14 : 14, tedy mezi hracími tempy 2x 3 minut + 2 vteřiny / tah a klasických 2x 5 minut. Jak z toho ven? Nakonec jsem zvolil „nejsofistikovanější“ metodu hodu mincí, která rozhodla o moderním přidávacím tempu. Hrálo se na 13 kol se dvěma 10-minutovými přestávkami po 4. a 8. kole. A jak turnaj dopadl?

Ke zhlédnutí jsou kompletní výsledky na chess-results, společná fotogalerie Břeti a Neklana na Zoneramě, fotogalerie Radka Skoumala na Facebooku a také netradičně malá statistika BZP na BB.

Pomocí fotografií si nyní můžeme projít celý turnaj.

Hrálo se o celkem 17 cen, z toho šest finančních (700-500-400-300-200-140).

Salonek na Bowling Brno v Líšni

Místem konání byl tradičně krásný salonek na Bowling Brno v Líšni, poskytující výborné podmínky pro hru. Věcné ceny do turnaje věnoval tradičně Vlastík Chládek a také kamarádka Lenka (kvalitní Tullamore Dew a Mucha sekt),

která navíc upekla pro všechny účastníky tyto krásné koláčky. Jelikož se mj. zhostila také činnosti fotografické, patří jí stejně jako Vlastíkovi velké poděkování.

Já jsem se zhostil turnaje tradičně jako organizátor a „ten za počítačem“, co losuje jednotlivá kola:-). Tentokrát ovšem nikoli jako hráč, neboť jsem den před turnajem obdržel druhou vakcínu a i přes lehký průběh jsem nechtěl organismus zbytečně zatěžovat.

Do turnaje se začlenila celá řada nových hráčů, přičemž jenom ze Znojma přijela početná 8-členná výprava vedená hlavním rozhodčím Radkem Skoumalem. Zde musím pochválit opravdu velmi dobrou práci s mládeží, která se i díky Radkově mládežnickému nasazení prezentuje hojnou účastí nejen na mládežnických turnajích.

Radek Skoumal – Adam Březovský

Na obrázku pak můžeme vidět „znojemskou“ partii Radek Skoumal – Adam Březovský. Nasazeným hráčem č. 1 byl IM Pavel David, který se na Bowling Brno objevil vůbec poprvé. Pavel je člověk, kterého vidím vždycky rád pro jeho kamarádské, korektní a skromné vystupování. Velkými Pavlovými konkurenty měli být IM Jaroslav Bureš, FM David Holemář, dále FM Josef Kratochvíl, Vítek Bureš a také zajímavá skupina z Olomouckého kraje – Roman Závůrka, Pavel Strašil a Petr Matoušek, pro něž to byla premiéra.

Napětí před dalším kolem

Turnaj pěkně odsýpal, po skončení kola bylo během pár vteřin nasazeno další a upřené pohledy tak již mohly díky dataprojektoru číst losování na stěně, nezřídka doprovázené dílčím pořadím. Díky tomu se i přes dvě 10-minutové přestávky (po 4. a 8. kole) podařilo skončit o bezmála 30 minut dříve (okolo 13.00), což účastníci s povděkem kvitovali.

Papírové předpoklady se nakonec potvrdily, když po 13 kolech stanul na piedestalu IM Jaroslav Bureš (10,5/13), následován FM Davidem Holemářem a IM Pavlem Davidem (oba 10/13). Jarda hrál velmi dobře a v posledním kole jistil vítězství v turnaji remízou s Ladislavem Pruckem. O druhé místo byl sváděn tuhý boj, díky drobně lepšímu pomocnému hodnocení byl nakonec šťastnější David. Pavel hrál ovšem také velmi dobře, celý turnaj absolvoval bez porážky a co jsem měl možnost vidět, byly to i přes bleskový formát opravdu kvalitní šachy odpovídající mezinárodnímu titulu.

Zleva FM David Holemář, IM Jaroslav Bureš a IM Pavel David

Na 4. místě skončil již s odstupem 1,5 bodu Pavel Strašil z Litovle, který se držel prakticky po celý turnaj nahoře a toto pěkné umístění si určitě zaslouží. Bez překvapení bylo 5. a 6. místo, které obsadili favorité Vít Bureš s FM Josefem Kratochvílem (oba 8/13). Překvapením už ale bylo 7. místo mého mladého klubového spoluhráče Matěje Tajovského (7,5/13), který byl nasazený až jako č. 17. Výborně, Matěji! Se stejným ziskem skončili dále Ladislav Urbanec, Petr Matoušek a první desítku uzavřel Vlastík Chládek, který při vyhlášení převzal věcnou cenu Mucha sekt, kterou do turnaje věnovala…Lenka:-). Z jeho rukou pak zase naopak Lenka přijala autorskou (a skvělou) knížku Vůně duše.

Zmíním ještě 11. místo Ladislava Prucka, pro nějž bylo umístění taktéž velmi lichotivé (nasazený jako č. 18), naopak nijak neskrývaným zklamáním až 12. místo pro Romana Závůrku (7/13), který bývá často úspěšný při turnajích v Olomouckém kraji. Roman si však odnesl hodnotné Klášterní víno a již se těší na další brněnské turnaje. Při turnaji nebyla nouze o zajímavé momenty.

Břeťa a jeho Orangutan

Například Orangutan mého parťáka Břeti Eichlera, který po skončení akce spěchal na Ostravského koníka,

Karel Glacner

nebo amulet Karla Glacnera, kterým se ve spojení se svými průpovídkami snažil své soupeře začarovat (např. „Pojď, já ti to ukážu, já to stejně neumím“).

Po turnaji si ještě na bowlingo-šachové terase sedly ke stolům některé skupinky, které si pochutnaly mj. na meníčku Bramborová polévka + Smažený vepřový řízek s bramborovým salátem:-).

V čele Jan Kalendovský, vpravo v červeném Pavel David, dále Pavel Menčík, Neklan Vyskočil, z knihy vzhlíží Vlastík Chládek, David Holemář a Arnošt Zeman

Ta naše pak mohla obdivovat také mohutnou vzpomínkovou knihu věnovanou k Vlastíkovým šedesátinám (roč. 1959, nehádali byste, že?), jejíž součástí je mnoho zajímavých fotografií nejen z šachu. Autory jsou Vlado Hrtko a právě Pavel David. Knihu se zájmem četl také největší československý šachový historik Jan Kalendovský, který na turnaji plnil roli zapisovatele zajímavých partií a jistě se již brzy dočkáme jeho dalšího šachového vyprávění.

Závěrem ještě pozvánka na nejbližší akce, tedy Bleskový den Mirka Jurky (neděle 22.8.2021 od 14.00 ve Společenském centru v Bystrci) a O putovní pohár města Boskovic (sobota 28.8.2021 od 9.30, Zámecký skleník Boskovice). Zda proběhnou Pásci 4. září ještě nevím, neboť ve stejném termínu jest více turnajových kolizí. Zatím ale platí, tak mi případně můžete napsat váš zájem. Za dva týdny v Bystrci tedy na viděnou!