Ořechovské boje 2021 aneb větru a dešti neporučíš

V dubnu jsme si připomenuli 76. výročí jedné z největších tankových bitev na našem území, a to v Ořechově. Na počest této historické události šachový klub Orel Ořechov zorganizoval klasický šachový turnaj – původně na 11 kol: „Ořechovské boje aneb Pavelka elektro cup.“

Konal se již 8. ročník tohoto neortodoxního šachového turnaje, který si klade za cíl: přátelské posezení za šachovnicí , přitáhnout do rodiny šachistů nové hráče a mládež. Kvůli koronavirovým opatřením jsme museli turnaj přesunout z Ořechova do venkovních prostor restaurace Plzeňský dvůr v Brně. Chceme poděkovat majiteli této restaurace panu Vrbovi za vstřícnost při organizaci servisu pro náš turnaj. Také chci jménem organizátorů poděkovat ŠSČR a taky všem sponzorům za podporu turnaje.

K samotnému turnaji: Byli jsme potěšení hojnou účastí amatérů a mládeže a bylo nám ctí, že někteří amatérští šachisté se zúčastňují jenom Ořechovského turnaje.

Po tradičním kalíšku slivovice a registraci se rozběhli pravé šachové boje 94 vyznavačů šachové hry. O překvapení nebyla nouze. Ve 3. kole IM Vojta Zwardoň, v totálně prohrané pozici, nabídl panu Fenclovi, který začátkem června oslavil 75 let, remízu. Pan Fencl remízu, k údivu všech, přijal.

Po každém kole byla losovaná hodnotná tombola a začali se ozývat hlasy, že tombola je cinklá, protože k podivu vyhrávali hráči z Prahy. Že by pragocentrizmus?

Všechno šlo jako po drátku. Velice chutný oběd a stíhalo se prostě všecko: losování bez prostojů, konzumace alko i nealko, kouření sponzorských doutníků, pokec s kamarády. Až!!

V průběhu 9. kola se obloha zatahuje a přichází průtrž mračen. Bojovníci na zadních deskách fotí pozice a prchají do bunkrů. Rozhodčí pan Hurta přichází s nabídkou ukončit turnaj již po 9.kole. Konec deště je v nedohlednu a tak většina bojovníku nabídku akceptuje. Některé partie se dohrávají, některé končí remízou.

Turnaj je ukončen a toď výsledky: vítězí IM Vojta Zwardoň před IM Jardou Burešem a překvapením turnaje Martinem Novým.

V čase vyhlášení výsledků začíná svítit sluníčko. Asi pozvánka na další ročník. Doufáme, že v Ořechově. Tam je to „ tělo na tělo“ .

Dr. Messerschmidt

Zleva: Martin Nový, IM Vojta Zwardoň, Dr. Messerschmidt, IM Jarda Bureš

Foto (Zenerama) a výsledky turnaje (Chess-Results).

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je administrator. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.