Přebor bývalého šachového okresu Poštorná

Mnozí se podiví nad „okresem“ Poštorná. Poštorná je hraniční území a není to dnes nijak významné. Trochu dřív, kdy za pánů z Lichtenštejna byla Poštorná součástí Dolních Rakous a průmyslově i zemědělsky významnou.

Počátky osídlování jsou v 16 stol. Na lukách se choval dobytek a pěstovaly plodiny pro zámecké pány v Lednici. V cihelně (1867) (nyní restrukturalizovaná PKZ) se dělaly cihly pro široké okolí i zámoří. Byl postaven kostel Navštívení panny Marie (1898..), fara (1896), škola (1906), zdravotní středisko. Začíná se rozvíjet chemický průmysl Fosfa (1894). Sladovna, Nádraží Poštorná(1901) a postaveno je i nádraží Lichtenštejnské Lednice.

Po postavení Severní dráhy císaře Ferdinanda Spojení Vídně s Přerovem a Vídně s Brnem přes Břeclav, význam Poštorné upadá.

Na závěr je nutno připomenout, že se hrávala v Poštorné 2. liga šachová i fotbalová.

Nyní ke klubu: První tahy se začaly odehrávat v roce 19’81. Prvním předsedou byl Rudol Kuřil (dnes veselý 85 letý kmet). Pak následovali otec a syn Ing. Hrabětové. Po nich RNDr. David Ciprys. Nyni king Miroslav Slavík (king = kandidát inženýra). No a více již na místě ! V klubovně a nebo společenské místnosti nad klubovnou. Těšíme se!

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozvánka, Turnaje a jeho autorem je Miroslav Slavík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.