Titul Mistra republiky Orla v šachu letos putuje do Ořechova

V moutnické orlovně dnes proběhl orelský ústřední turnaj v šachu pro rok 2019. Účast byla letos o něco komornější – chyběli tradiční soutěžící z Čech i nejlepší místní hráč Bronislav Vymazal, který si plnil své šachové povinnosti za zahraniční družstvo. Absence silné konkurence využil k velkému trháku reprezentant nedalekého Ořechova (s Moutnicemi Ořechov spojuje stejný okres: Brno-venkov) Pavel Kubíček. Tento tradiční účastník se většinou na předchozích mistrovstvích pohyboval na místech nepopulární bramborové medaile. Již jeho letošní nasazení ve startovní listině jako hráč číslo dva dokázalo vyvolat tušení, že by se nemuselo jednat o pořadí mimo stupně vítězů, ale získání medaile nejcennější je velkým úspěchem tohoto ořechovského reprezentanta. Pavel sice nehrál bezchybně, ale v soubojích prokázal nejpevnější nervy a ani jednou nemusel před soupeřem sklonit svého krále na znamení porážky. Pět vítězství a čtyři remízy dalo sedm bodů, což Pavla vyneslo na samostatné první místo. Tady na snímku ho vidíme za bílými kameny v červeném na první šachovnici…

… a zde již na stupních vítězů spolu se stříbrným Zdeňkem Morávkem (jednalo se o velké překvapení turnaje, pan Morávek prohrál jedinou partii, a to právě s vítězem turnaje) a Petrem Bílkem. Oba hráči na druhém a třetím místě soutěžili v barvách Orla Veselí nad Moravou.

Pořadatelé nezapomněli ani na děti a mládež. Ta sice hrála turnaj společně s dospělými, ale vyhodnocena byla zvlášť – věcné ceny obdrželo nejlepších šest mládežníků. Na stupních vítězů vidíme vítěze Jana Skalku, stříbrnou Danielu Skalkovou (oba z Veselí nad Moravou a ano, jedná se o sourozence) a třetí Kláru Spáčilovou ze Starého Města – jak vidno, dívky se chlapecké a ani mužské konkurence nelekly a mnohým pánům byly více než důstojnými soupeřkami.

Dále nabídneme několik momentek ze soutěže:

Hrací sál byl prostorný a světlý, organizační štáb v čele s neodmyslitelnou ředitelkou soutěže Pavlou Vymazalovou fungoval bezchybně, turnajový bufet nabídl soutěžícím občerstvení včetně skvělých obědových řízků a zvolená námitková komise neměla žádnou práci, neboť celá akce proběhla bez jediného sporu v přátelském duchu a pohodové atmosféře a bezprostředně po skončení byly výsledky turnaje vyvěšeny na stránky chess-results. Poděkujme pořadatelům za uspořádání této pěkné akce!

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Titul Mistra republiky Orla v šachu letos putuje do Ořechova

  1. Rád bych vyzvedl výkon Kristýnky Dorazilové (hráčka SK Vyškov, ročník 2009!), která jako druhá nejmladší z celého turnaje uhrála pěkných 3,5 bodu a skončila celkově pátá v kategorii do 19 let.

Komentáře nejsou povoleny.