Perfektní rapid v Bratislavě

Dnešní bratislavský rapid O pohár firmy Dansk, hraný současně jako Mistrovství Bratislavského kraje, byl skvěle zorganizován a početně hojně navštíven. Hrálo se v prostorách jídelen soukromé základní školy pro žáky s intelektovým nadáním Cenada, které poskytly hráčům dostatek prostoru – viz následující snímky.

Škola se nachází ve čtvrti Dlhé diely. Bratislavu jakž takž znám, a tak jsem věděl, že je to nějaké sídliště za Karlovou Vsí. Z brněnské dálnice sem trefit není žádný problém a pořadatelé slibovali parkování zdarma. Když mě ale bratislavská sestřenice varovala, že to tam s parkováním nebude „také ľahké“, nevěnoval jsem jejímu upozornění větší pozornost. Je sobota, všichni ze sídliště přece odjedou ven na víkend – taková byla moje úvaha. Chyba lávky! Projížděl jsem sídlištěm snad dvacet minut, parkoviště přecpaná a nikde ani místečko – a pokud ano, tak tam byla značka „rezerve pondělí – neděle od 15 do 24 hodin“ (a turnaj měl končit po 16. hodině). Kdyby mě nezachránil jeden místní občan, který svým autem vyjížděl na nákup a uvolnil mi místo, tak tam snad bloudím do večera…

Turnaje se zúčastnilo 150 hráčů – jak konstatoval ředitel turnaje Martin Sklár v závěrečné řeči, na „slovenské poměry“ docela slušný počet – ostatně i u nás by se jednalo o číslo, které může závidět mnohý pořadatel. Ve startovní listině bychom našli i hráče z České republiky, Rakouska, Německa, Rumunska a třeba i z daleké Kanady. A ve velkém množství byla zastoupena i nejmladší generace, která se mezi dospělými rozhodně neztratila.

O hladký průběh soutěže se staral početný sbor rozhodčích, losování na počítači zajišťoval mezinárodní arbiter Rastislav Diviak.

Pro hráče byl připraven bohatý cenový fond…

…a pořadatelé využili toho, že se hrálo ve školní jídelně a zajistili všem soutěžícím zdarma (respektive zahrnutého v ceně turnajového startovného 6 euro) oběd včetně dezertu. Snímek zachycuje dobu oběda, kdy šachy šly na chvíli bokem…

Výsledková listina prozradila, že vítězem turnaje se stal domácí Milan Pacher před českým reprezentantem Vojtěchem Zwardoněm a talentovaným mládežníkem Lukášem Sebastianem Kostolanským. Na snímku vidíme zleva dopravu hlavního rozhodčího Ivana Syrového, ředitele turnaje Martina Sklára a vítěze v pořadí Zwardoň, Pacher, Kostolanský.

Na další fotografii vidíme vedle mezinárodního arbitra Syrového vítěze speciálních kategorií: nejlepšího hráče Doprastavu Igora Poláčika, ředitele turnaje Martina Sklára, v Brně z dřívějších dob dobře známého Petra Petráně, jenž zvítězil v kategorii seniorů, nejlepší ženu Janu Zpěvákovou a nejlepšího juniora Kostolanského.

Nejlepším zástupcem Jihomoravského kraje se stal šestý v celkovém pořadí Ladislav Urbanec, jenž docílil velice slušných sedmi bodů…

a dvaatřicátý v celkovém pořadí David Barák (5,5 bodu).

Já jako rozhodčí jsem se mohl seznámit s hezkým slovenským termínem „Vylepšený Buchholz“ – my tomuto pomocnému hodnocení říkáme poněkud suše a bez fantazie „Buchholz bez nejslabšího výsledku“ a být přítomen situaci, jejíž řešení použiji na zítřejším školení rozhodčích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.