Jihomoravští šachisté podvaadvacáté u italského moře

Již po dvaadvacáté se vydala výprava jihomoravských šachistů se svými přáteli a známými nejkratším směrem přes Rakousko k Jaderskému moři a již popáté do severoitalského městečka Lignano do kempu Sabbiodoro, kde pod taktovkou brněnské cestovní kanceláře Adrialand realizovali svůj tradiční týdenní rekreační pobyt u moře se šachovým programem.

Dvacet devět účastníků bydlelo v mobilhomech, karavanech či v klasických rodinných stanech, které jsou z celé ubytovací nabídky nejprostornější, nejklasičtější a kupodivu i nejlacinější. Počasí celkem přálo (první výraznější bouřku se silným deštěm rekreanti zažili až v závěru svého pobytu, a tak bylo dostatek času na koupání v moři a večerní procházky do města za vynikající italskou zmrzlinou(jeden takový oblíbený krámek jsme zachytili na snímku)a nákupy.

Účastníci ochutnávali italské víno, rodiny s dětmi využívali další sportovní zařízení kempu (prolézačky, bazény) či vyráželi za atrakcemi města typu cirkus, aquapark a dětský park(jednu z jeho atrakcí najdete na snímku na předchozí stránce). Někteří podnikli i výlet do Benátek, který se oproti předchozím letům díky počasí mimořádně vydařil – v minulosti totiž vražedná horka atakující čtyřicítku Celsiovy stupnice po počátečním elánu mnohé turisty naprosto udolala, zatímco letošní sedmadvacetistupňové teplotní maximum bylo pro procházky jako stvořené.Autor těchto řádků při procházkách Lignanem zabrousil do městského muzea na výstavu italských filmových plakátů z padesátých a šedesátých let (viz fotografie). Další snímek prokazuje, že s češtinou a českými turisty se tady počítá.

Šachový program sestával jako vždy z krátkého hodinového tréninku pro děti, jenž začínal hned po snídani v devět hodin, a pak z několika přátelských rapid turnajů. V tom seznamovacím vyhrála rodina Tikovských –otec kraloval mezi dospělými a syn mezi dětmi.V hlavním turnaji pak opět zvítězil reprezentant brněnské Moravské Slavie Alexandr Tikovský (pět bodů ze šesti partií) před Miroslavem Pakostou z Jezdců Jundrov, jenž docílil čtyř bodů a na třetím místě se se dvěma a půl body umístil autor těchto řádků.

Vítězové seznamovacího turnaje Tikovský & Tikovský

Žákovský turnaj vyhrál bývalý odchovanec Lokomotivy Brno Marek Šišma, o druhé místo se dělili Ondřej Šišma a Vilém Tikovský. V závěrečném bleskovém turnaji zvítězil i do třetice se stoprocentním bodovým ziskem Alexandr Tikovský. Ke cti vítěze nutno dodat, že se první cenu – pětilitrový demižon dobrého italského vína přátelsky rozdělil s ostatními dospělými účastníky pobytu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.