Hledáme šachisty se sluchovou vadou

V posledních letech byl na každoročních mistrovstvích České republiky pro neslyšící zaznamenán rychlý úbytek neslyšících a nedoslýchavých šachistů. Sice poslední dobou jsme narazili úplně náhodou na pár nových mladých lidí se sluchovou vadou, ale celkový počet je pořád dost nízký.

Podle nás v České republice bude víc lidí, kteří mají sluchovou vadu, ale nedali o sobě vědět, protože jsou součástí společnosti slyšících lidí a nevědí o tom, že existují sportovní kluby pro neslyšící/nedoslýchavé šachisty. Tyto sportovní kluby dvakrát do roka pořádají mistrovství ČR jen pro neslyšící/nedoslýchavé (jednou v rapidu, podruhé v blesku). A pokud se během mistrovství některý ukáže jako hodně dobrý, bývá vybrán, aby reprezentoval Českou republiku na zahraničních soutěžích pro neslyšící/nedoslýchavé, jako je například Evropský pohár družstev, Mistrovství Evropy jednotlivců, Mistrovství světa atd.

Tímto bychom chtěli udělat osvětu mezi ostatními šachisty a šachovými kluby napříč celou ČR, pokud mají mezi svými známými nebo kolegy v klubu hráče nebo hráčku se sluchovou vadou (na věku nezáleží, důležitá je hranice oboustranné sluchové vady – ztráta sluchu nejméně 55 dB), tak aby je informovali o existenci klubů pro hráče se sluchovou vadou a možnosti hrát mezi námi. Pokud by tito hráči měli zájem, budeme rádi, když napíšou na emailovou adresu chessdeafsport@seznam.cz, kde se od nás dozví více informací.

Martin Paulík
Člen ČSNS – STK šachy

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.