I. liga mládeže: radost na Durasu, smutek v Kuřimi a na Lokomotivě

Uplynulý víkend byl zasvěcen mládežnickým ligám. Na pořadu byla hned čtyři kola, která v mnohých případech rozhodovala o postupu či sestupu. Radovat se mohou určitě na Durasu: jejich áčko ve východní skupině D pokračovalo ve vznešené krasojízdě a porazilo všechny soupeře – a to ještě v prvním kole víkendového soustředění nastoupili v pěti. Tým na žádné šachovnici neměl slabinu – výsledky David Barák 9/11, Petr Glozar 8,5/10, Filip Nezval a Matěj Tajovský 10,5/11, Olga Dvořáková 7,5/10, Jan Brož 6/7 jsou jako z říše snů a svědčí o jednoznačné převaze nad soupeři.

Kuřimské áčko ztratilo možnost bojovat o postup již předtím a možná proto, že už mu o nic nešlo, podalo na své možnosti jen matný výkon – v sobotu se ani nesešlo a hrálo v pěti, v neděli se nechalo převálcovat relativně slabou Ostravou.Bylo z toho nakonec „jen“ třetí místo. Z družstva můžeme vyzvednout solidní výkon Lukáše Petříčka. Jiným kuřimským týmům se nedařilo. Céčko podle očekávání všechno prohrálo, dokázalo porazit jedině Ostravu (celek, na kterém si jejich áčko vylámalo zuby) a poodle očekávání sestupuje. Většina hráčů na tak vysokou soutěž ještě nestačila. Nemilým překvapením je však i sestup kuřimského béčka, o kterém se rozhodně nedá říct, že by se v závěrečných kolech nesnažilo: třikrát prohrálo nejtěsnějším poměrem 2,5 : 3,5 a jednou urvalo remízu se zlínskými Malenovicemi 3 : 3. K udržení v soutěži chyběl jen malinkatý kousíček – a i s těmi výsledky, co měli, by se byli zachránili, kdyby jejich kamarádi z áčka porazili Ostravu… Takto můžou v Kuřimi vyhlásit státní smutek, násobený tím, že oproti předchozím letům nemůže jejich sestupující tým zachránit postup jiného kuřimského družstva z krajského přeboru (ten totiž vyhrýly Vacenovice).

Smutek panuje i na Lokomotivě: áčko ve skupině C pokazilo slibně rozjetou šanci na postup, když v rozhodujícím nedělním duelu s Polabinami B doslova „vybouchli“ sourozenci Khadashové. Po prohře 2,5 : 3,5 a následné remíze s Hradcem Králové z toho bylo jen druhé místo. K oporám týmu patřil Jan Matyáš Dvořáček 8,5/11 a Anna Vavřínková 10,5/11. K dovršení celého lokomotivního neštěstí sestupuje i béčko – to se sice snažilo, ale dokázalo porazit jen jednoho soupeře a se třemi remizovat, což je na záchranu v soutěži velmi málo.

Pro Kuřim i Lokomotivu může být nadějí, že Kuřim B je prvním a Lokomotiva Brno B druhým náhradníkem, kdyby se do I. Ligy někdo nepřihlásil. Ale jestli tato situace nastane, bůh ví.