Konference ŠSČR schválila změny Ekonomické směrnice

V sobotu 23. 2. 2019 proběhla na tradičním místě – v hotelu Slunce v Havlíčkově Brodě – Konference ŠSČR.

Po obvyklých procedurách zahájil program konference předseda ŠSČR Viktor Novotný, který ve své zprávě za úspěchy uplynulého roku označil umístění mužského týmu na Olympiádě a dva mistry světa (Vlastimil Jansa a Tadeáš Kriebel). Dále zmínil změny na mezinárodní scéně – tou nejvýraznější je nový předseda FIDE A. Dvorkovič, který má ambiciózní plány (národní federace by neměly dotovat FIDE, ale spíše naopak). Viktor Novotný dále sdělil, že v příštím roce už nebude kandidovat na post předsedy, dle jeho vyjádření už ale našel svého nástupce. MŠMT vypsalo nová kritéria pro přidělování dotací – nebude srovnávat ŠSČR s jinými sportovními svazy, ale posuzovat vývoj svazu samotného – zejména změny v členské základně – v počtu členů, oddílů, trenérů, rozhodčích apod. Dále zmiňuje své členství v ČOV (Český olympijský výbor) – šachům se bohužel stále nepodařilo dostat na olympiádu ani jako ukázkový sport, ale ČOV stále pořádá Olympijské festivaly a příští rok opět proběhne zimní Olympiáda dětí a mládeže. Do Rejstříku sportovců mohou být nahrány pouze spolky. Oddíly, které nejsou spolky, mohou zůstat členy ŠSČR za předpokladu, že nahlásí ŠSČR tři osoby, které budou zodpovědné za závazky oddílu vůči svazu.

Dalším řečníkem byla Venuše Souralová jakožto nová manažerka projektu Šachy do škol. Do projektu se přihlásilo 145 škol, projektu se v současné době věnuje cca 2300 dětí, školy mohou využívat program Learning Chess. Vedoucí šachového kroužku na škole nemusí být nutně výkonnostní šachista, důležité je, aby to byl nadšený učitel – proto ŠSČR nabídl studentům pedagogických fakult možnost absolvovat online trenérský kurz pro trenéry 4. třídy.

Dále vystoupil Petr Pisk jako nový manažer reprezentace mládeže, který v této funkci nahradil Marka Vokáče. Petr Pisk současně zůstává delegátem ŠSČR ve FIDE a ECU. Jeho cílem bude vychovat nové reprezentanty – chlapce 2600+ a děvčata 2400+. Petr Pisk chce založit svou práci na otevřené komunikaci s trenéry, rodiči, ale i všemi ostatními, kteří k tomu budou mít co říci. V rámci MČR mládeže v Koutech nad Desnou proběhne velké setkání s rodiči. Agendu KTCM přebírá po Marku Vokáčovi Richard Biolek mladší. Připravuje se speciální web pro mládež, od března se také oživí webináře.

Loňská Konference ŠSČR schválila rozpočet s navrhovanou ztrátou 660 000 Kč, konečný rozpočet skončil se ziskem cca 1 560 000 Kč, důvodem byla skutečnost, že plánované dotace byly nakonec téměř o 2 000 000 Kč vyšší. Revizní komise doporučila Konferenci ŠSČR schválit jak čerpání rozpočtu v loňském roce, tak i návrh rozpočtu na rok 2019 s plánovaným schodkem 2 000 000 Kč.
Následovalo vystoupení kandidáta na místopředsedu svazu Martina Petra, který by měl mít na starost vnitřní řízení svazu. Martin Petr současně ohlásil svůj úmysl kandidovat v příštím roce na post předsedy ŠSČR, v následném tajném hlasování byl zvolen místopředsedou.

Největší diskusi vyvolaly úpravy Ekonomické směrnice ŠSČR. Neprošlo navrhované navýšení členských příspěvků u dětí do 10 let z 20 na 50 Kč, stejně tak nebyl schválen návrh KHŠS na navýšení odstupného při přestupu dětí do jiného oddílu. U vkladů do krajských a nižších soutěží byla dále schválena možnost pro KŠS navýšit vklad do soutěží na částku max. 1 500 Kč oproti stávajícím 1 000 Kč. Následně byly zvýšeny sazby trenérů všech tříd, nové sazby budou oproti původnímu návrhu platit už od 1. 5. 2019. Navýšeny byly také odměny pro rozhodčí a lektory. Poté byl předložen a schválen rozpočet ŠSČR s plánovaným schodkem 2 000 000 Kč. Naopak neprošel návrh na zpracování ročenky ŠSČR. Nová Komise rodičů vyzvala KŠS, aby vyslali zástupce rodičů na schůzi rodičů, která proběhne na MČR v Koutech.

Usneseni_Konference_SSCR_2019

Příspěvek byl publikován v rubrice Administrativa a jeho autorem je Vladimira Stastna. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.