Šachy o prázdninách 2018

Tak nám opět skončilo období soutěží družstev 2017 – 2018 a bylo třeba naplánovat turnaje mezi dubnem a září – jednoznačnou prioritu jsem dal MČR seniorů v Rychnově nad Kněžnou¸ velmi jsem totiž toužil po tom tento turnaj potřetí vyhrát a dohnat tak Vlastu Sejkoru. 

Jako přípravné turnaje jsem zvolil Open České Budějovice a Open Balatonalmadi v Maďarsku.Protože jsem se však cítil velmi dobře, tak jsem se nakonec rozhodl jet nejprve na Kysucký pohár do Čadce. A tak se nyní podělím se čtenáři o svých dojmech, zážitcích a výsledcích na těchto čtyřech turnajích.

Kysucký pohár – Čadca

se konal v termínu 8. až 10. června a zúčastnilo se ho téměř 50 hráčů, kteří sehráli sedmikolový turnaj. Tento typ třídenních turnajů je oblíbený nejen na Slovensku, ale i v Rakousku a Německu, pouze naši pořadatelé tomuto druhu turnajů ještě nepřišli na chuť. Předloni se mi podobný turnaj v Ostravici podařilo vyhrát, takže jsem si dělal ambice na podobný výsledek i v tomto turnaji.Hrálo se tempem 90 minut na partii + 30sec na tah. Navíc zde platilo ještě omezení účasti hráčů, jejichž FIDE ELO není větší jak 2199 bodů. První den se hrála dvě kola, ve kterých jsem získal povinné dva body, Druhý den se hrála už tři kola, ve kterých jsem však získal pouze půl bodu a bylo po nadějích.Přesnou příčinu tak špatného výkonu je těžko hledat, ale nejpravděpodobnější možností je skutečnost, že jsem si na turnaj nevzal přístroj pro podporu spánku proti apnoe, na který jsem si za půl roku používání zřejmě vypěstoval závislost. Faktem je, že jsem spal velmi špatně, a to se na výkonu mohlo projevit.Závěrečný den jsem pak sehrál dvě partie, a přestože jsem je po nevalném výkonu se zástupci polské mládeže vyhrál, na špatném výsledku – celkově 11. místo – to už nic nezměnilo. Turnaj vyhrál 1. nasazený německý hráč CM Andreas Teuber (2174), který ale byl (nebo ještě je ?) hráčem jihomoravských Prušánek.

Open České Budějovice

Tento turnaj jsem hrál už vloni, a přestože je nákladově dost vysoko, docela se mi líbil. Především jsem se poučil z turnaje v Čadci a tentokrát jsem si vzal ten přístroj sebou, přestože jsem jel vlakem a musel jsem tedy nést o jedno zavazadlo víc. Náklady na auto, pokud jedu sám, jsou však téměř dvojnásobné než vlak, a tak nebylo co řešit.Teprve po příjezdu jsem se dozvěděl, že na poslední chvíli se přihlásil Petr Pisk, takže jsme se mohli domluvit a jet z Brna společně. Ubytování je ve vysokoškolském internátu docela pěkné, ale má jednu zásadní vadu – jen velmi špatně tam funguje internet, takže příprava na partie byla velmi ztížená. Rovněž stravování bylo pro mne dosti komplikované v důsledku mého boje (asi marného) s obezitou, pročež jsem musel dodržovat aspoň trochu speciální dietu.No a poslední nevýhodou bylo, že v důsledku rekonstrukce kolejí nebylo možné sledovat televizi, a to bylo v době konání významných sportovních přenosů velmi citlivé.

Ve skladbě hráčů openu nezůstal nakonec kámen na kameni, protože se pořadatelům odhlásila celá řada hráčů v uzavřeném turnaji, takže museli doplňovat odkud se dalo. I tak se organizátorům podařilo uspořádat docela pěkný turnaj v obsazení 36 hráčů s průměrným ELO 2058, z toho 2 GM, 4 IM a 4FM. Já jsem byl nasazen jako 14. a skončil jsem s 5 body jako 13. Zdánlivě bych tedy mohl být spokojen, ale výstrahou bylo, že jsem nedokázal naplno bodovat s mladými hráči jako Bauer (1415), Stinka (2093) nebo Zeman (2181). Charakteristická byla partie se Zemanem, která po dramatickém průběhu dospěla do pozice viz diagram:

Vzhledem k rozsahu článku si jej raději dočtěte v dole příloze. Těšit se můžete ještě na Open Balatonalmadi a MČR seniorů v Rychnově nad Kněžnou.

Soubor ke stažení: [pdf]

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je administrator. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.