Bálková 3x stříbrná, Blažková bronzová, Polák do finále MČR.

Co více si mohl jihomoravský šach přát. Patnáctiletá Anička Bálková z Tatranu Poštorná se stala v Havlíčkově Brodě trojnásobnou vicemistryní ČR žen, juniorek i dorostenek, IM Petra Blažková z Lokomotivy Brno skončila hned za ní na bronzovém stupínku, GM Tomáš Polák z téhož oddílu obsadil druhou příčku v Polofinále MČR a postoupil do jarního uzavřeného MČR. Druhé místo nečekaně přivezl i Petr Mlýnek (Duras Brno) z doprovodného OPENu Vysočina.

Jedinými nespokojenci tak mohou být dorostenci a junioři, pro které bylo Polofinále současně i mistrovstvím ČR jejich věkové kategorie. Zde famózně zahrál patnáctiletý Vojtěch Rojíček z Frýdku-Místku. Porazil mj. oddílovou kolegyni, velmistryni Janu Jackovou a svého trenéra Stanislava Jasného a jen buchholz ho dělil od postupu do finále MČR mužů. Uhraný výkon Rp 2438 hovoří za vše. Nejlepší medailové šance měl z jihomoravanů Bronislav Vymazal, v posledních dvou kolech však prohrál s přímými konkurenty Martinem Petrem a Davidem Kaňovským. Přes tyto dvě porážky zůstal jeho Rp na 2314, což nepotřebuje komentář.

V mužích podal profesionální výkon Tomáš Polák. Druhé místo, druhý nejvyšší buchholz, žádná prohra a Rp 2520. Zdá se, že Tomáše přestaly bavit remízy a má šanci posunout se dále do užší české špičky. Letos jde od úspěchu k úspěchu a kromě svých výsledků si může k aktivům přičíst i výrazné trenérské úspěchy svých svěřenců (zrovna třeba Bronislav Vymazal, třikrát stříbrná Anna Bálková nebo čerstvý mistr ČR v rapidu Milan Kratochvíl).

Vedle Poláka postoupili do finále MČR mužů mladí dravci Šimáček, Cvek a Bernášek a to je dobrá zpráva pro všechny příznivce nekompromisních soubojů a napínavých partií. Zajímavé je, že kromě Poláka se výrazně trenérsky angažují i Šimáček a Cvek – že by spolupráce s talenty přinášela užitek oběma stranám? V každém případě se zdá, že nastupuje celá nová vlna adeptů na reprezentační trička, která určitě neskončí u dvojice Navara + Láznička. A to je další dobrá zpráva pro český šach.

Z dalších jihomoravanů dlouho udržoval postupové šance GM Pavel Blatný, po několika remízách přitvrdil, ovšem výsledkem byly prohry s Kaňovským a Jasným a konec všech nadějí. Krajský přeborník Neklan Vyskočil se zřejmě vyčerpal turnajem krajských reprezentací. Tři slepené prohry asi už dlouho nepamatuje. Z dorostenců může být spokojený bučovický Kunčar, zatímco veselská dvojka Vičar + Uřičář se nějak nemohla odlepit ode dna.

Mistrovství ČR žen opět přineslo diskuse, zda je lepší hrát je samostatně, jako součást Polofinále mužů nebo samostatně, ale současně se zimním finále MČR mužů (tak jako např. v Luhačovicích 2003). Skromných 16 ženských finalistek, zatímco 4 špičkové hráčky (Jacková, Čedíková, Folková, Hodová) hrály společně s muži, nutí k zamyšlení.

O titul mezi ženami tentokrát bojovala omladina. Kromě sedmadvacetileté mezinárodní mistryně Petry Blažkové se do první desítky dostaly samé teenagerky. To asi MČR žen ještě nepamatuje. Přes prohru s Blažkovou se vítězkou stala sedmnáctiletá pražská Alena Kubíková a zopakovala tak někdejší úspěch své maminky Hany Kubíkové. V těsném půlbodovém závěsu přišla do cíle o dva roky mladší Anna Bálková. Anička jako jediná v turnaji neprohrála a po mnoha letech porazila na velkém turnaji svou úhlavní soupeřku (a kamarádku) Kateřinu Němcovou. Remíza v posledním kole s další tradiční soupeřkou, rychnovskou Martinou Marečkovou už nic neřešila, pořadí by bylo stejné, i kdyby Bálková vyhrála. Třetí Petra Blažková hrála nekompromisně, prohrála s Kulovanou a Pertlovou, ale na každou porážku dokázala odpovědět novým vítězstvím.

Výsledky všech festivalových turnajů na Vysočině naleznete na stránkách pořadatele CZECH TOUR.

Na přiložené fotografii jsou tři nejlepší ženy letošního MČR (zleva) Petra Blažková, Alena Kubíková a Anna Bálková). 3 zlaté medaile na krku vítězky jsou krásné, diplom značky „Czech Tour“ na přeboru republiky mírně rušivý.

Rozhovor s Annou Bálkovou přineseme v nejbližších dnech.

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.