Zahrajte si s Navarou, podpořte mediální událost roku!

„Davídek“ Navara je nejen skvělým šachistou, ale i českou šachovou mediální hvězdou (zatím bohužel jedinou). Zkuste se zeptat kolem sebe, jaké zná veřejnost špičkové šachisty – Karpov, Kasparov, Navara, bude nejčastější odpověď (pokud tedy vynecháme tu, že dotyčný nezná nikoho).

David je sice šachovým fanatikem (v tom správném slova smyslu), ale zahrát si s ním nebylo lehké ani v minulosti. Staré pověsti trenérské vyprávějí, že když byl Davídek ještě menším Davídkem (9-10 let), na přeborech republiky mládeže, kde se trošku nudil, protože už tehdy jeho ohromující talent neměl u nás konkurenci, byv dospělými vyzván, aby si zahrál volnou partii, zvedl oči od stránek Československého šachu, kterými už v tomto věku s oblibou listoval a věcně se zeptal: „A jaké máte ELO?“. Když dotyčný neuvedl hodnotu dostatečně vysokou, Davídek se soucitně pohroužil zpět do svého časopisu a žádná partie se nekonala.

V neděli 2. října 2005 odstartuje v Nedělním Sportu a na stránkách šachového portálu Chesslady utkání

Navara – Česká republika

Navarův tah bude zveřejněn vždy v neděli, odpověď může každý zaslat formou SMS do úterní půlnoci. Zahrán bude vždy tah, který získá největší počet hlasů.

Tato skvělá propagace šachu by neměla uniknout naší pozornosti. Žádnému sportu neotevírá internet a mobilní komunikace takové šance jako šachu. Není ani vyloučeno, že pomocí kompletních internetových přenosů významných šachových událostí nakonec obejdeme mediální blokádu, kterou šachu staví současná televize.

Internetová a mobilní partie je skvělou šancí i pro prolomení stereotypů v šachových klubech a kroužcích mládeže. Při největší akci tohoto druhu, partii Kaparov – svět před několika lety, bylo pravidelné rozebírání této partie, hádání příštích tahů a vyhodnocování úspěšnosti evergreenem, kterým trenér mohl zaujmout pokročilé děti týden co týden. Pravda, k úspěchu této partie přispěly pravidelné komentáře a návrhy tahů od několika špičkových šachistů. Zejména hluboké a vtipné rozbory mladičké Američanky Iriny Krush se daly hltat jako nádherná šachová beletrie.

Faktem je, že zmíněná partie Kasparova probíhala o něco svižněji. Partie s Navarou hraná tempem 1 tah za týden se může hrát do Velikonoc, ale také do Vánoc (příštích). Odmlka od úterý do neděle je trochu dlouhá. Tím by mohla pozornost publika nežádoucím způsobem ochabovat. Nechejme se překvapit. Možná je to těžko opakovatelná šance ke zviditelnění šachu. Rozhodně si kupte tuto neděli Sport a hlasujte! Vysoký počet hlasů bude sám o sobě nabalovat hlasy další a o to zejména jde – přitáhnout k šachu sváteční příznivce a dokázat, že se o něm dá pravidelně psát v novinách a mluvit v televizi. Aby nezůstalo jen u morálních apelů, prý jsou přichystány i ceny pro vylosované odesílatele SMS po každém kole. Toš uvidíme, už aby byla neděle.

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.