Krajský přebor družstev mladších žáků v rapid šachu s rozestupy a povinným testováním

Za neuvěřitelných podmínek se letos odehraje KP družstev mladších žáků. Celou sezónu se kvůli protikoronavirovým opatřením šachové kroužky nescházely, a tak se velký zájem o tuto soutěž letos ani nečekal. Je to zcela pochopitelné: nejdříve musí děti navštěvovat tréninky, a pak teprve mohou jezdit někam na soutěže. Přesto se na výzvu krajské komise mládeže přihlásila tři družstva, která se ve vyškovském Besedním domě utkají o dvě postupová místa na republikové mistrovství.

Zorganizovat šachovou soutěž není za nynějších podmínek vůbec jednoduché. Základním problémem je povinnost mít k dispozici 15 čtverečních metrů na osobu ve vnitřních prostorách. Pro 30 povolených osob tuto podmínek nesplňují ani běžné sály kulturních domů – pořadatel aby si pronajal leda tak obrovskou sportovní halu. Je sice možné hrát venku, ale u mistrovské soutěže je sotva možné, aby do hry hráčů zasahoval třeba vítr, který může převracet figurky a šachovnici. Člověku se maně vybaví tradiční šachové Zaječice, kde se několik desetiletí hrávalo pod širým nebem na fotbalovém hřišti pod stany, jenže stan je vlastně chápán jako vnitřní prostor a jsme opět tam, kde jsme byli.

Přesto krajský přebor proběhne. Přiložené propozice, které reflektují povinná hygienická opatření, snad zůstanou ojedinělým výstřelkem dnešní nenormální doby… Doufejme rovněž v rychlé rozvolnění těchto přísných opatření, neboť i konání republikového mistrovství je v současné době v silném ohrožení, protože za nynějších podmínek se rozhodně konat nemůže.

Výsledky krajského přeboru budou v sobotu průběžně uveřejňovány na stránkách chess-results.