Rozloučení s doktorem Píšem

Jiří Řehůřek sepsal krátkou vzpomínku na legendárního brněnského šachistu, který nečekaně zemřel v sobotu 25. července. Poslední rozloučení proběhne v pátek 31. července v obřadní síni hřbitova ve Šlapanicích.

Rozloučení s doktorem Píšem

Již se nikdy nedostanu
do šachové výše,
kdybych aspoň
někdy to hrál
jako doktor Píše.

To je jedna sloka mé básničky Šachové elegie, která vyšla asi před 15 roky v časopisu Československý šach.

Když jsem se v neděli 26. července odpoledne dověděl smutnou zprávu, že ráno zemřel dr. Píše, chtělo se mi brečet. Hannes, jak mu kamarádi říkali, byl velmi kamarádský a rozhodně patřil mezi gentlemany brněnského a nejen brněnského šachu. Nejvíce let hrával za Loko Brno a potom za ŠK Adamov a několik let hrál také jako host krajský přebor za ŠK Bystrc Oilers, a to úspěšně.

V polovině letošního června sehrál ještě turnaj v rapid šachu v Ořechově, kde získal více než polovinu bodů. Tam nám řekl, že koncem června půjde na nepříjemnou operaci na onkologii. Popřáli jsme mu, aby operace dobře dopadla, že mu budeme držet palce. Já jsem s ním sehrál naposled partii počátkem roku na turnaji Černý střelec v Brně-Obřanech, kdy Hannes vyhrál ve svém oblíbeném Trompovského zahájení d4 Jf6, Sg5.

Milý Hannesi, chci věřit tomu, že tam nahoře si zase spolu někdy zahrajeme partii třeba s Tvým oblíbeným zahájením a nepochybuji o tom, že opět zvítězíš.

Jiří Řehůřek
předseda ŠK Bystrc Oilers

Sbírka partií zpracovaná v roce 1997 Janem Kalendovským a rozhovor ve Zpravodaji obce Podolí (pdf verze) z roku 2016.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní a jeho autorem je administrator. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Rozloučení s doktorem Píšem

  1. Doktore, budeš mě velice chybět jako člověk, soupeř za šachovnici i jako kamarád. Čest Tvé památce. Standa Messerschmidt

Komentáře nejsou povoleny.